Glad påsk! Efter död kommer liv.

Jag är kristen, och firar påsken med att gå i kyrkan så mycket jag kan. Det är lite knepigt med småbarn, men nu har vi besök så vi har kunnat få hjälp med barnpassningen och då har jag fått nöta kyrkbänk precis som jag har önskat. Lite kan man ju sakna Svenska Kyrkan därhemma med alla påskens psalmer, traditioner, och inte minst att möta folk man känner på kyrkkaffet. Samtidigt är det lite spännande att se likheter och skillnader i gudstjänsterna här i den katolska kyrkan i byn som vi brukar gå till. Min man och mina barn är katoliker, medan jag är protestant. Jag känner igen och kan hänga med i katolska kyrkans gudstjänster eftersom de är ganska lika Svenska Kyrkans. Dock finns det ju förstås inga kvinnor som är präster här!

Vi går också gärna i gudstjänsterna i Taizé, ett internationellt kloster som ligger en mil ifrån oss, och dit det kommer tusentals besökare varje vecka. Jag var själv en sådan besökare i tonåren,  jag stannade kvar i klostret och jobbade som volontär, åkte hem till Sverige, och återkom för att bli volontär igen. Sådär höll jag på i många år. Det var så vi hittade den här trakten.

Imorse var det proppfullt i kyrkan i Taizé när vi kom. Men bröderna (munkarna) hade ordnat med ett stort tält utanför där de tänt ljus och satt upp ett stort krucifix och högtalare så att man hörde sången och bibeltexterna. Där var det många barnfamiljer, som antagligen liksom vi, inte kommit iväg i tid hemifrån och följaktligen inte fick plats i kyrkan. Jag uppskattar att det var över 5000 personer som kommit till Taizé för att fira påskdagens gudstjänst idag. Det är lite märkligt att det här ute på landsbygden finns en plats där det är alldeles proppat med folk. Alla är glada, man pratar och sjunger, och sitter i klungor och pratar, det är som ett kristet Woodstock... Vill du veta mer om Taizé så kan du kolla deras hemsida: http://taize.fr/sv

För mig som kristen har påskens dagar väldigt olika karaktär. Skärtorsdagen är den dag då nattvarden instiftades, alltså den dag då judarna åt sitt påskalamm, och när Jesus åt den middagen med sina lärjungar gav han den en ny innebörd. Istället för att handla om flykten undan Farao i Egypten skulle den handla om honom, om Jesus. Långfredagen är den dag Jesus döms och avrättas. Det är en dag då vi alltid äter fisk/vegetariskt i min familj, vi ser inte på TV eller internet utan försöker gå in i en stillhet och tänka på alla som har det svårt och lider. Lördagen, påskafton, är den dag Jesus ligger i graven. Då händer det ingenting i kyrkorna. Jag tänker de här dagarna mycket på dem som jag förlorat genom döden, och på vänner till mig som på olika sätt kämpar i sina liv.  Långfredagens allvar är nödvändigt för mig, om jag ska kunna känna påskens glädje på påskdagen.

Nu i lördags kväll började jag hänga upp mina färggranna ägg i påskriset, och lade på en fin duk på matbordet. Men inte förrän idag har det varit FEST hos oss. Idag firas Jesu uppståndelse. Det innebär att jag tror på ett liv efter döden. Men det är för mig också tron på ett mönster i mitt liv: något måste dö för att det friska ska kunna leva. Barndomen måste ”dö” för att man ska kunna bli vuxen. Avskedet är nödvändigt för att man ska kunna gå vidare.  Jag tror att det finns förlåtelse, äkta godhet och ljus i världen.

Måltiden är väldigt central både i judisk tro och i kristen tro. Inte bara att vi ska äta sunt för att ta hand om den kropp Gud har gett oss, utan vi ska äta med tanke på fred och rättvisa människor emellan. Måltiden är politisk, såväl som en gemenskapshandling. Att inte konsumera mer än vi behöver är en viktig del av det kristna livet.

Jag ser att LCHF mycket väl kan passa in i mitt liv som kristen. Men jag måste sätta mig in den politiska aspekten lite mer. Gräsbetande kor, att inte äta spannmål, och att välja rätt produkter är några av sakerna jag ska läsa mer om.

Viktmässigt går det i lagom takt just nu. Nuvarande vikt: 91.1 kg, vilket innebär en viktminskning med 1 kg utslaget på de två senaste veckorna. Jag har ätit Janssons frestelse och godis idag, men ser fram emot att återgå till min vanliga LCHF-kost och handflatemetod nu till kvällen.

Ha det bra! Må den Levande Guden omsluta er alla i kärlek. Alla, utan undantag.

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Glad påsk! Efter död kommer liv.

  1. Profilbild

    Tack snälla du för ditt inlägg!
    Har själv predikat i en ekumenisk Påsdagsgudstjänst i Missionskyrkan idag (är själv officer i Frälsningsarmén) och det var också stor fest - från mörker till ljus!
    Må Gud välsigna Dig också och Glad Påsk!

Kommentera