“Du är vad du äter”

Vi har väl alla sett TV-programmet ”Du är vad du äter”. Frågan är om vi verkligen förstår hur mycket som styrs av kosten?  Jag gjorde nog inte det kan jag säga nu, med facit i hand.

Jag har två fall som har överraskat mig, där jag kan se hur mycket kosten påverkar rent handfast.  Två patienter som båda var stumma och hårda i kroppen.  Den gjorde ont när jag masserade, det blixtrade och strålade.

I mina behandlingar pratar jag ibland om LCHF och vikten av en bra kost, samtidigt som jag behandlar.  Det bjuder jag på!

En av mina patienter som har diabetes 2 lade om till LCHF efter att ha lyssnat på mina idéer.  Jag försökte väcka nyfikenhet, vilket jag lyckades med.  Svårigheten var hans fallenhet för potatis ”Jag älskar potatis”.

Jag målade upp två bilder, det ena med kokt potatis, det andra med gräddstuvad svamp. ”Jag älskar gräddstuvad svamp!”

”Ja, men du måste välja!  Det kan inte bli båda och, det måste bli antingen eller. Varför inte bara prova en dag”?

Det var en stolt patient som kom efter att ha testat en söndag.  ”Mitt blodsocker var helt stabilt och har aldrig varit så lågt och stabilt”. Det fungerade en söndag, vad bevisar det?  Kanske det kan fungera över längre tid? Du skall inte som diabetiker laborera med detta utan att kolla med din läkare!

Utan att säga till, testar patienten i en vecka och kommer stolt tillbaka till mig. Då hade han tagit bort 60 enheter insulin, dragit ner på korttidsinsulinet och gått ner 4,5 kg. Jag såg en skillnad, men det jag kände det bäst på - var kroppen.  Den var mjuk!  Och inget gjorde ont längre när jag masserade honom.  En vecka tog det för kroppen att reparera sig, från att vara hård som en köksbänk till att bli mjuk och smärtfri. Helt fantastiskt!

Jag insåg ju själv att kostens påverkan på kroppen är helt enorm, att det är nästan svårt att greppa.

Patient nr två var också en ”köksbänk”.   Det fanns redan från starten av behandlingen en tanke på att lägga om kosten.  Svårigheten var att komma över tröskeln.

”Jag ska bara... jag ska bara köpa lite kokböcker.  Jag ska bara läsa lite bloggar.  Jag ska bara handla lite mer saker så jag har allt hemma”. Jag berättade att det kommer hända så mycket mera vid en kostomläggning än vad jag kan göra på mina behandlingar.  Det kom en mycket skeptisk blick tillbaka.

Äntligen var vi på banan!  Patienten kom stolt med ett 3 cm mindre midjemått.  Men det som fick hakan att falla ner till knäna var att när jag knådade och tryckte fanns det ingen smärta som tidigare.  Total förvåning! Hur kan det ha gått så snabbt?  Hur klarar kroppen att reparera sig så snabbt?

Min tanke blir, att om du vänder på det hela, så går det lika fort om du äter bara skräp. Fast åt andra hållet.  Det roliga är att det ska till så lite för att kroppen ska bli glad och stark.  Det är alla små detaljer som gör det.  Och du väljer om de små detaljerna ska vara bra detaljer, eller dåliga detaljer.  Vilken detalj ska du ändra idag?

Detta är ju inget vetenskapligt test, men jag tycker att det är uppseendeväckande att två personer har fått precis samma resultat i kroppen. Vågar du låta bli att testa? Vilket resultat kommer du att få?  Är det inte spännande, så säg!

Print Friendly, PDF & Email

One thought on ““Du är vad du äter”

Kommentera