Mitt förhållande till mat

Mormor brukade gå in i köket, om hon fick något extra gott på restaurangen, och fråga kocken ”Hur gjorde du detta?” Så lärde hon sig allsköns tricks.

Min kusin var på besök och tittade storögd på när mamma preparerade njurar till middag och hennes kommentar var ”Det där tycker inte jag om”.  Mamma svarade ”Nu ska jag bara vända dem i mjöl, steka dem i smör och sjuda dem i grädde och lite portvin”. Kusinen svarade ”Ja då tycker jag om dem!”.

Vad lite smör och grädde kan göra för vad som helst! 

Varför kropp och hälsa?  Jo, eftersom jag växt upp i en teaterfamilj där maten har varit mycket central är det självklart att det har blivit ett naturligt intresse i mitt liv.  Min gammelmormor reste mycket i sitt arbete som regissör och tog med sig vitlök hem redan på 50-talet. Mormor var en fantastisk kock och mamma likaså.  Allt gjordes från grunden och vi åt lever, tunga, hjärta, märgben och njure.  Det var helt normalt i vår familj.  Mina vänner tyckte inte att det var normalt, men blev överraskade över hur gott det var.

Varje sommar var det fisk i åtta veckor, självfångat i nät eller på pilk.  Vi hade sommarställe ute på en ö, på Norges sydspets och där är det inte så svårt att laga gott när råvarorna är pinfärska.  Smör i pannan, i med fisken.  Eller sätt på grillen, ta fram ett glas kallt vitt till.  Den godaste maten är enkel. Så länge jag har smör, olivolja, salt och citron – klarar jag vilken färsk fisk som helst!

Min morfar var läkare och professor. Han forskade om kolesterol. Han var en av de få som menade att kolesterol inte kunde vara orsaken till alla de problem som största delen av forskarvärlden påstod det var på 50- och 60-talet. Jag har hela tiden fått veta att ägg inte är farligt.  Att fett är inte farligt.  Kolesterol är inte farligt.

Han trodde faktiskt att han skulle få Nobelpriset för sin forskning, men tyvärr blev det inte så.

Så när dessa frågor återigen kommer upp i debatten är jag rätt säker på att morfar hade rätt. Socker är farligt, det borde vara förbjudet precis som cigarretter sa morfar. Han fasade över alla nya konstiga matprodukter som dök upp som, lättmjölk och margarin, ”Det smakar ju inte gott” sa han.  När jag var liten kom jag hem och frågade mamma om inte vi också kunde köpa lättmjölk och margarin, som min bästis Idas mamma. Svaret blev ”Över min döda kropp”.  Hon fyllde 80 nyss, så det är inget margarin i mitt hus än…

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera