Stressad? Inte jag!

Var snäll med kroppen så själen orkar bo i den.

Hildegaard Von Bingen.


Varje dag träffar jag människor med ont i kropp och själ. Det hänger ihop. Stressen i dag gör att vi tappar begreppet om hur vi egentligen lever.  Vi ser inte oss själva och springer på.

”Jag går inte ner i vikt, fast jag gör allt du säger.  Jag har kokosfett i kaffet.  Jag äter nästan inga kolhydrater.  Jag har försökt i två veckor men inget händer, det är bara alla mina vänner som går ner i vikt.”

Känns det igen? Jag har haft flera av dessa förtvivlade människor hos mig som inte ser hur stressen påverkar dem.  Då pratar vi om hur en dag ser ut. Hon berättar, för det är nästan alltid en duktig hon, ”Jag är inte speciellt stressad. Jag gillar mitt jobb och jag jobbar gärna 10 timmar.  Då känner jag att jag har fått något gjort och kan känna mig glad på väg hem”.

-       Men om du tillbringar 10 timmar på ditt jobb, blir du inte stressad då över att du inte har tid med dina barn och din familj?

-       Jo det blir jag

Vi pratar vidare och det kommer fram att det är svårt att sova, det är mycket som snurrar i huvudet. Det är flickan som har börjat gå ut på kvällar, det är pojken som inte vill säga mer än enstavade ord.  Det är mannen som inte säger något alls.

-       Men om du inte sover, blir du inte stressad av det?

-       Jo det blir jag

Vi fortsätter.  Till slut kommer det fram att det är värre en så.  Hon är mitt i en skilsmässa. Det är allt som ska ordnas i samband med detta, från att hitta nytt boende till att berätta för barnen och se till att inte bryta ihop. Och hon har tagit på sig alla praktiska detaljer.

-       Du tycker det är konstigt att du inte går ner i vikt? Du är ju mitt i en krigszon!  Din kropp har insett detta! Den kommer inte att släppa ett enda gram innan det finns någon form av balans i ditt liv.  När stressen inte sitter i framsätet och kör.

-       Oj, jag tyckte bara att jag var lite sliten.

Var lite snäll med dig själv.  Det finns så många som är dumma med dig och du behöver inte vara en av dem.  Många ser inte hur livet springer vid sidan om och ropar ” Vänta på mig”!  Stanna ibland.  Det behöver du.  Det behöver din kropp.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera