Massageterapeut? Jaha, så du masserar! Va skönt!

Detta är den vanligaste reaktion jag får när jag berättar om mitt yrke. Ingen vet egentligen vad jag gör, och alla tror att jag masserar.  Spa-massage, pling-plongmusik och konstiga lukter. Nej, det har inget med det jag gör att göra. Vad gör jag som massageterapeut?

Jo vi jobbar som ordet beskriver, terapeutiskt.  Vi har en stor verktygslåda med många olika tekniker.  Vi kan väl enkelt säga att vi snor det bästa av de flesta!  Vi har lika stora möjligheter att hjälpa dig om du har ett ryggskott som en naprapat eller en kiropraktor.  Lite kaxigt brukar jag säga att vi gör allt som en kiropraktor gör, fast utan ljudeffekter!

Om vi har 200 ben och 600 muskler i vår kropp, varför tror man att det är benen det är fel på?  För mig är det den enkla logiken som styr mina val. Börja leta där det finns störst chans att hitta en lösning.  Detta är enkel logik enligt mig. Musklerna påverkar så mycket i kroppen och mår musklerna bra, mår benen bra.

Det roligaste med mitt arbete är att det är nya utmaningar varje dag.  Ingen kropp är den andra lik, även om det kan vara samma problem.  Vi är alla unika.  Det gör att jag har lärt mig att ”lyssna” på kroppen.  Jag försöker få mina patienter att slappna av så mycket, att kroppen och jag kan jobba – utan att patienten lägger sig i. Det innebär att patienten måste ha total tillit och som en mycket klok lärare till mig sa, även musklerna måste ha tillit till dina händer.

Människan är det mest anpassningsbara djuret.  Det är därför vi är där vi är i dag. Alla har vi ont i kroppen ibland och vi tänker alla att det går nog över.  Jag träffar dagligen personer som berättar detta, att det går nog över.  En patient som inte fick upp armen svarade när jag frågade, hur länge har det varit så här?  ”Tre år, men det går nog över”.  ”Hör du vad du säger? Du tror att det går över, efter tre år?”

”Man lär sig leva med det” blir svaret.

Anpassningsbar var ordet!  För mig är detta helt märkligt, samtidigt som jag vet att det är så människan fungerar.  Vad personen inte visste var att det inte tog mig så lång tid att få upp rörligheten i armen.  Hade hon vetat det hade hon sluppit tvätta håret med en arm i tre år!

Så mitt råd till dig som har värk eller inskränkt rörlighet – gå till någon som jobbar med muskler!  Vänta inte för det går inte över, det är bara du som anpassar dig!

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Massageterapeut? Jaha, så du masserar! Va skönt!

Kommentera