Att inte vilja och att välja att må bra

Hur ska man övertyga någon som inte provat att ändra kosten, att jag faktiskt inte vill ha den där kakan/tårta/godisbiten/pizzan som jag avstår? Jag hör ofta att LCHF är inget för mig, för jag kan inte leva utan potatis, eller bröd, eller frukt, och så tänkte jag också i början. Jag skulle bara ge det en månad, och sedan plocka tillbaka lite nyttiga kolhydrater efterhand.

Men vad finns det för nyttiga kolhydrater som jag saknar och som det dessutom känns värt att äta? Socker går ju naturligtvis bort. Synd eftersom det inte ger mig några direkta problem, men nyttigt? Frukt passar inte min mage. Fullkorn blir totalt bakslag. Gluten från spannmål ger mig tillbaka värken och stelheten i lederna som jag trodde var en ålderskrämpa (vid 35 års ålder). Det räcker med lite såsredning eller panering när jag äter på restaurang eller är bortbjuden för att jag ska bli stel i ett par dagar. Mindre mängder ris kan funka, men är det gott?

Det som blir kvar är rotfrukter, och det blir inte några enorma mängder kolhydrater från dem. Rotselleri, persiljerot, rödbetor, kålrot, rättika eller morötter ett par gånger i veckan. Inte i samma mängd som jag åt potatis tidigare, utan mer som ett gott tillbehör.

Istället har jag sluppit bihålebesvär, inflammerat tandkött, magproblem, ledvärk, torr hud, huvudvärk och pendlande blodsocker. Och det bästa är att jag tränar när jag vill, jag behöver inte passa in det mellan måltiderna. Jag kan träna innan frukost eller direkt efter frukost, energin finns alltid där.

Så vad väljer jag då när kakfatet står framför mig? Ja, inte känns en bulle värd tre dagars ledvärk och att vara lite irriterande småsugen på sötsaker, även om den skulle vara god de där sekunderna jag tuggar på den. Jag unnar mig hellre andra saker som inte har med mat och ätande att göra, och som jag vet gör gott hela vägen. Och när jag låter bli kolhydraterna finns inte ens det minsta lilla sug efter sötsaker eller bröd.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i * VECKANS KOSTRÅDGIVARE * den av .
Profilbild

Om Jeanette Sjösten

Jeanette är kostrådgivare i Växjö och erbjuder kostrådgivning, föreläsningar och kurser om naturlig kost och hur man äter sig frisk på riktig mat. Hon är en envis smålänning som har lyckats övertyga större delen av familjen att LCHF är grejen. Tränar allt från yoga till crossfit, ofta tillsammans med nittonåriga dottern. Vissa blogginlägg har Jeanette delegerat till dottern Cornelia som är en hälsointresserad frisk ung fläkt på sidan.

2 thoughts on “Att inte vilja och att välja att må bra

Kommentera