Åsikter om mitt kostval

Ibland hänger inte ålder och erfarenhet samman, och just när det gäller skrivande och bloggande lämnar jag glatt över till min 19-åriga dotter Cornelia som går idrottsprogram på gymnasiet, leder afrodance- och spinningpass och spelar fotboll. Dessutom provar hon gärna på lite andra träningsformer om det finns tid över. Som projektarbete har hon och två andra tjejer provtränat på ett antal ställen i Växjö och satt ihop en träningsguide.

~~~

Cornelia: Åsikter om mitt kostval

Ah men förfan, en macka blir du inte fet av..

Nej, men jag får finnar som en dalmatiner har fläckar, jag får magont värre än mensvärk, jag får ett sötsug som tar en veckas detox att bota. Du säger väl inte till en glutenintolerat; ”ah men lite magont gör väl inget”.

Men kom igen, ett chips kan du väl ta!

Eeeeh. Hur ofta äter du ETT chips? Ett, två, fem och sen är en hel påse slut.

Men du kommer bli sjuk och dö av allt fett, vem vet hur det är om femtio år på sådan kost?

Ett tag var jag konstant förkyld. En av gångerna var jag förkyld och hostade som en rökkärring i tre månader. Jag kunde inte träna överhuvudtaget. Fick diagnosen ansträngningsastma.

Nu är jag knappt aldrig förkyld. Och om jag blir det, är det en lindrig variant så jag kan fortsätta träna och inte ligga utslagen i soffan och va hemma från skolan. Varför skulle något som gör mig frisk göra mig sjuk och ta kål på mig?

Men vi anpassar ju oss till denna maten, evolution vet du väl!

Vi har ätit naturlig mat (stenålderskost) i miljoner år. För endast några tusen år sen började vi med jordbruk. För cirka 150 år sen började vi med vitt mjöl och socker. När tror ni välfärdssjukdomarna kom? När började folk bli smällfeta? Vi kan inte anpassa oss på 150 år, det tar flera miljoner år. Och när folk dör som flugor av fetma och hjärtproblem så kan vi inte kalla det anpassning, noway baby.

Ja men på stenåldern åt man allt man kom över!

Sant, men jag tror inte en grottmänniska snubblade över en påse grillchips i jakt på mat. Snarare kanske svamp, bär, nötter, rötter – och vilda djur såklart.

Men du måste ha kolhydrater för att träna!

Åh älskar att höra detta! Det är så gött att svara: jag har käkat LCHF i cirka ett år och tränar varje dag, ibland dubbla pass. In your face!

Det är inte miljövänligt, ni äter så mycket kött!

Vi ersätter kolhydrater med naturligt fett. Vi lägger inte till en massa kött. Jag äter inte mer kött än innan. Däremot äter vi oftast ekologiskt och kött från djur som strövat fritt och ätit sin naturliga mat. Miljövänligt!

 Det är miljövänligt att äta vegetariskt.

Sojakorv och bönor ja. De odlingarna förstör den odlingsbara marken runt om i världen och gör den obrukbar. Fan va bra hörru. Vår skola tycker att vi ska ha vegetarisk mat en gång i veckan. Jag svarade att de var opålästa.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i * VECKANS KOSTRÅDGIVARE * den av .
Profilbild

Om Jeanette Sjösten

Jeanette är kostrådgivare i Växjö och erbjuder kostrådgivning, föreläsningar och kurser om naturlig kost och hur man äter sig frisk på riktig mat. Hon är en envis smålänning som har lyckats övertyga större delen av familjen att LCHF är grejen. Tränar allt från yoga till crossfit, ofta tillsammans med nittonåriga dottern. Vissa blogginlägg har Jeanette delegerat till dottern Cornelia som är en hälsointresserad frisk ung fläkt på sidan.

2 thoughts on “Åsikter om mitt kostval

 1. Profilbild

  ÅsaS

  Ja, varför kan man inte bara få äta som man vill och så som man själv mår bra av, utan att behöva ha ett försvarstal till hands...?!
  Själv äter jag en modifierad LCHF - dvs jag tillåter mig att äta små mängder kolhydrater. Därför "äter jag inte enligt LCHF", inte heller äter jag "normalt" (enl den traditionella kostcirkeln). Nä, jag äter helt enkelt modifierad LCHF, och det mår JAG bra av. Vill vissa äta på annat sätt så är det helt okej, bara de själva mår bra av det.
  Tack för att du delar med dig!
  ÅsaS

Kommentera