Apelsinmarinerad kalkon på rosmarinspett

Nu har det blivit dags för ytterligare en månad i vår hyrda lägenhet i Alanya. Efter en väldigt regnig och blåsig tid hemma i Östersund, är det nu skönt att få vara i värmen igen. Min kropp klarar inte riktigt klimatet därhemma på vintern, så jag är så glad över att jag kan vistas här nere i långa perioder, det gör undervärk för leder och muskler. Det blir många timmars träning per dag, både sjukgymnastik hemma och långa promenader, det stärker muskler, leder och själ.

Ska du åka till Turkiet i sommar, så har jag skrivit ut namnet på en del råvaror på Turkiska. Så blir det lättare med matshoppingen.

Olika typer av grillspett är populära här i Turkiet. En av mina favoriter är det kryddstarka Adana Kebap. Köttfärs med mycket smak av chili, som formas runt ett metallspett och grillas. Hemma i hotellköket, utan både grill och spett, går det bra att använda kvistar av rosmarin att trä upp maten på. Det ger samtidigt en god smak till köttet eller fisken. Jag använde bitar av kalkonbröst och lät dem ligga i en marinad över natten.

Apelsin, kallpressad olivolja och finhackad rosmarin är en mycket god marinad till fågel. Citrusfrukterna som växer kring Alanya har en mycket intensiv smak, så jag passar på att njuta av dem här ibland.

Som tillbehör till spetten gjorde jag en lite annorlunda sås på avocado med finhackat äpple. Det blev en riktigt fräsch och lättlagad lunch, det är bara marineringen som tar lite tid.

Marinerad Kalkon

  • 250 gr tärnat kalkonbröst (Hindi Gögüs)
  • 1 pressad apelsin (Portakal)
  • 1 msk finhackad rosmarin (Biberiye)
  • 2 msk kallpressad olivolja (Zeytinyagi)

Lägg kalkonbitarna i en plastpåse. Blanda marinaden och häll över köttet. Knyt igen påsen, lägg på en tallrik och låt ligga i kylen ett dygn. Vänd den någon gång under tiden, så kommer smakerna åt överallt.

Ta upp bitarna ur marinaden och låt dem rinna av i ett durkslag. Dra av rosmarinbarren från 6 kvistar, lämna kvar några i toppen. Spetsa änden med en kniv, så går det lättare att trä på köttet. Varva kalkon med bitar av röd paprika. Stek gyllenbruna i smör, krydda med havssalt och chiliflingor. Stek ett par minuter på var sida, inte för länge för då blir fågeln lätt torr.

Avocadoröra med Äpple och Chili

  • 1 välmogen avocado
  • 2 msk majonnäs
  • 2 msk fintärnat äpple
  • 1 tsk citronsaft
  • havssalt
  • chiliflingor

Mosa avocadon med citronsaften. Blanda väl med majonnäs, salt och chili. Rör ner äpplet och låt stå en stund så smakerna utvecklas.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera