Fri från diabetes!

Är det möjligt att bli fri från en diabetes  som man har haft i 22 år?  På lars-evert.com kan man läsa om Lars-Evert.

Han hade haft diabetes i 22 år, men insulinsprutor i 15 år och maxdoser de sista åren. Han vägde 123 kg och hade skyhögt blodtryck. Vid jul 2006 såg han ett TV program om LCHF, hittade sedan en bok som han köpte och läste, därefter lade han om kosten till LCHF.

6 månader senare i juni -07 slutade han helt med insulin, därefter låg blodsockret bättre än det legat med maxdoser med insulinsprutor. Han gick också ned 36 kg i vikt, och blodtrycket gick också ned.

Diabetiker har särskilt mycket att vinna på att dra ned på den stärkelserika maten, och att äta LCHF.

Det som är positivt idag är att måttlig lågkolhydratkost nu också är godkänd av socialstyrelsen som kostbehandling för diabetiker. I början av december 2011 kom Socialstyrelsen ut med en ny vägledning för kost vid diabetes till hälso- och sjukvården.

Där skriver de att ”måttlig lågkolhydratkost för diabetiker är förenligt med vetenskap och beprövad erfarenhet”.  De skriver också att ”det finns vetenskapligt stöd för att flera koster kan vara bra vid  diabetes. Det öppnar för mer individualiserade kostråd som tar  utgångspunkt i patientens egna önskemål.”

Vilket betyder att om du har diabetes så kan du själv få välja om du vill prova måttlig lågkolhydratkost och då ska din diabetessköterska stödja och vägleda dig i detta.

 

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Fri från diabetes!

 1. Profilbild

  copecca

  Hej ..
  Har gått samma väg som Lars-Evert..
  Haft diabetes typ 2 sedan januari 2001 när jag fick min diagnos men vet att jag hade den redan tidigare utan att förstå det själv. Haft maxdoser med insulin och metformin under tiden tills 2009 när jag läste på Annikas sida och började med lchf.
  Lika med Lars-Evert så efter ca.6 månader lämnade jag insulinet helt. Är i dag helt medicinfri och mår himmelsk bra av min mesta del strikta lchfkost.
  Njuter verkligen av kosten och ser det med glädje idag att detta livstil passar mig perfekt.
  Rekommenderar absolut diabetiker med typ2 att åtminstone testa detta och inte en vecka utan ge det lite mer tid... kosten går ju att anpassa för alla som individer och är absolut värd det.

  Mvh. En diabetiker typ0

 2. Profilbild

  Ethel Loberg

  "Vilket betyder att om du har diabetes så kan du själv få välja om du vill prova måttlig lågkolhydratkost och då ska din diabetessköterska stödja och vägleda dig i detta."

  Jag har hittills inte läst en enda gång att dett har hänt, skulle vara intressant om någon som har fått sådan LCHF-hjälp av en diabetesskötersa ville skriva och berätta. Skulle kännas upplyftande.

 3. Profilbild

  smurfen

  Trevligt att läsa men jag blir jag så trött på människor som verkar sakna basala kunskaper om typ 1 & typ 2 diabetes 😉 inte konstigt att typ -2 diabetiker är den stora vinaren när det gäller LCHF när man studerar NDR så är över 80 % av alla typ-2 diabetiker överviktiga eller feta Årsrapport NDR 2011

Kommentera