Den välgörande kokosoljan

Vi hör och läser alltmer om koksoljans välgörande effekter på hälsan. Men vad är det som är så bra? Vilka är effekterna?

Jo, Kokosoljan är ett mättat fett som innehåller laurinsyra, som är medellånga fettsyror. I rumstemp är det mjukt eller flytande. Det har börjat visa sig, både i forskningssammanhang och i personliga berättelser, att kokosoljan lindrar en rad olika sjukdomar, som bla Alzheimer och demens.

Många av ovan sjukdomar är neurologiska där skadan sitter i hjärnan. Bruce Fife är legitimerad näringsvetare och världens ledande expert på kokosoljans hälsoeffekter.  Han har skrivit boken ”Stoppa Alzheimer nu!” som utkom i slutet av 2011.

I boken berättar han om att när hjärnans celler bombarderas med tillräckligt mycket socker under tillräckligt lång tid, så blir cellerna så småningom insulinresistenta. Hjärnan får allt svårare att ta upp och omsätta socker och hjärncellerna börjar svälta. När tillräckligt många celler svultit ihjäl blir det neurodegenerativa skador som ger Alzheimers, ALS, Parkinson, Demens mfl sjukdomar.

I studier har Fife sett att när den insulinresistenta hjärnan får ett bränsle som når fram upphör celldöden och bromsar upp sjukdomen. Vad är då bränslet? Jo, ketonkroppar. Hur får vi kroppen att bilda ketonkroppar? Genom att äta mycket mättat fett och mycket lite kolhydrater, dvs LCHF. Och just kokosolja metaboliseras snabbt till ketoner i levern.

"Ketoner är superbränsle för hjärnan!, säger Richard Veech, läkare och forskare vid amerikanska hälsoinstitutet NIH. Ketoner har en kraftigt läkande effekt på en skadad hjärna och ketogen kost är den enda kända behandlingsformen som kan bota epilepsi.

Bruce Fife rekommenderar 5 matskedar kokosolja om dagen och den är lätt att använda i maltagning. Mer finns att läsa i Bruce Fifes bok "Stoppa Alzheimers nu!"

Kanske är det nu dags att införa LCHF kost och kokosolja vid våra demensboenden?

Print Friendly, PDF & Email

Postad i * VECKANS KOSTRÅDGIVARE *, Boktips den av .
Profilbild

Om Marie Gehrke

Marie Gehrke driver LCHF center i Västerås. Där erbjuder hon föreläsningar, utbildningar och kostrådgivning till både företag och privatpersoner. Marie är fil. mag. i biologi, och brinner för att förmedla sambandet mellan vad Du äter och hur Du mår, så att Du genom egen kunskap kan se till att Du, Din familj eller personalen på Ditt företag kan få må optimalt bra och njuta av livet!

2 thoughts on “Den välgörande kokosoljan

 1. Profilbild

  Ethel Loberg

  "Kanske är det nu dags att införa LCHF kost och kokosolja vid våra demensboenden?"

  Javisst är det så men den stora frågan är: Hur få in det med en så opåläst och fortfarande fettskrämd kostmyndiget i Sverige? Jag brukar undra hur i jisse namn bär sig Nobellpristagarna åt för att få gehör för sina rvolutionerande upptäckter?

 2. Profilbild

  Annelie/Wildrat

  Mitt bibliotek ville inte köpa in boken pga att den var "oseriös och klart ovetenskaplig" enligt recensenten på Bibliotekstjänst där biblioteket köper böcker.

Kommentera