Mat till mig som opererat för gastric bypass?

 Helene undrar: Jag har gjort en gastric bypass för 3 år sen, gick ner från 130 till 86 kg på 4 månader. Sen har det stått stilla vad jag än har gjort. Kan tyvärr inte träna mer än promenader varje dag p.g.a. flera diskbråck med nervsmärtor. Jag skulle vilja ha råd om vad jag ska äta för att må bra då jag har så liten magsäck. Och jag vill så gärna gå ner mer! Jag är också fruktansvärt förstoppad trots att jag dricker vatten, får dricka laxerande medel varje dag.

Anna Hallén svarar: Hej Helène! Det är mycket vanligt att viktminskningen avstannar. Speciellt när du har gått ner så underbart många kilo. Grattis! Det som är viktigt att tänka på är att för kroppen är fettkilona kroppens sparkapital, som pengar på banken. Kroppen vill inte tömma sitt konto. Så även om du vill att de ska försvinna så kommer kroppen att göra motstånd. Det gäller att skapa en trygg kropp. En kropp som vet att det kommer ny näring hela tiden så att reservkapitalet inte är så viktigt. Råkar kroppen ut för svält så kommer ju kroppens fokusering på att spara på fettet att öka.

Detta är ett av problemen med att äta lite. Först kommer fantastiska resultat som sen näst intill bara avstannar och därefter är kroppen oerhört envis. Men det går! Det gäller nu att skapa tillräckligt med näring, vitaminer och mineraler i din kropp. Se till att kroppen inte upplever svält.

Du bör äta samma mängd som om du kunde äta tre mål mat per dag. Men du måste dela upp måltiderna i kanske 8-10 gånger. Eftersom du tidigare hade en så pass stor övervikt så gissar jag på att du är ganska så kolhydratsberoende. Detta betyder att du bör välja en ganska så strikt variant av LCHF. Kost så kroppen blir trygg men ditt sug inte påverkas. Detta kommer samtidigt att skapa en nöjdhet och extra energi i dig.

Vatten är bra men löser inte problemet Försök att äta 1 tsk fiberhusk tre gånger per dag. Kanske göra LCHF-plättar med fiberhusk? Gott och ett enkelt sätt att få i sig båda fiberhusken och de nyttiga äggen och fettet. Du bör också äta totalt ca 2 msk kokosfett per dag. Men det går också enkelt att lösa om du stoppar det i plättarna 🙂

Läs mer på http://www.annahallen.se/lchf-vid-gastric-bypass

Varmt lycka till!

Anna

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Mat till mig som opererat för gastric bypass?

Kommentera