Vegomyten

Dagens boktips kommer från kostrådgivare Anna Sparre och Anna hittar ni i Malmö.


Vegomyten – en bok som borde vara obligatorisk

I boken Vegomyten : maten, rättvisan och en hållbar framtid får du följa författaren Lierre Keiths resa. En resa från strikt veganism via allvarliga hälsobesvär till ett nytt liv med en kost som inte bara är optimal för hälsan, utan även för miljön och vår jord.

Lierre Keith skriver om vegetarisk kost ur tre perspektiv: moral, politik och hälsa. Och på samtliga områden utmanar hon allt du redan trodde att du visste. Boken är fullspäckad med intressant fakta. Men till skillnad från andra bra böcker om kost så är det för min del inte just hälsoaspekten som är det viktigaste, utan faktiskt miljöaspekten. Vegomyten är verkligen en ögonöppnare som beskriver varför en vegetarisk kost, och särskilt spannmål, är det största hotet mot vår jord. Till och med större än krig och koldioxidutsläpp. Två citat som hon förklarar vidare i boken:

”Detta är vad jordbruk handlar om: man tar en bit land och tar bort allt levande från den, ända ner till bakterierna. Sedan planterar du för människans skull med en handfull arter, ofta många kilometer av en enda växt som säd, soja eller vete. Djuren dödas, ofta genom utrotning, eftersom de helt enkelt inte har någonstans att ta vägen./…/matjorden, som en gång i tiden var fyra meter djup, kan nu mätas i centimeter.”

”odlandet av ettåriga grödor [dvs spannmål] är något som inte kan kompenseras eftersom det kräver att man utrotar hela ekosystem/.../Det förstör jorden eftersom jorden är blottlagd – och det måste den vara för att man ska kunna odla ettåriga grödor.”

Lierre Keith upprör och engagerar. Emellanåt låter det hopplöst, men ljusglimtarna är tillräckligt många för att du och jag ska förstå att är vi tillräckligt många med tillräcklig förståelse och kunskap så kan vi stoppa både hälso- och miljöförödelsen.

Det finns några småmissar i boken. Bland annat flikar hon även in ett feministiskt perspektiv, vilket i det här sammanhanget blir lite mycket. Men huvudbudskapet är solklart. Det här är en riktigt bra bok som vi borde få våra politiker att läsa. En bok som borde finnas i skolundervisningen. Läs den, det är en av de viktigaste böcker som skrivits!

Titta gärna på ett filmklipp där Lierre förklarar lite av det hon skriver om i boken.

Du hittar boken i bokhandeln eller på nätet. 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Boktips den av .

Om Pia Nyberg

Pia driver kostradgivarna.se och försöker hålla ordning på detaljerna och alla härliga skribenter. Ibland kommer ett eget inlägg men för det mesta består arbetet bakom kulisserna. Vardagen tillbringas med massera utanför Linköping, varmt välkommen till PIasMassage om du har vägarna förbi. (Mitt profilfoto: caba.se)

4 thoughts on “Vegomyten

 1. Som före detta vegetarian och vegan tycker jag att den här boken är jätteintressant! Verkligen alla borde läsa den. Det är lite synd att titeln på boken ger intryck av att vara emot vegetarianism - eller det är den ju, men inte på det sättet, tycker jag. Det handlar om allas mat, och att det industrialiserade jordbruket är ohållbart.

  Kan verkligen rekommendera den till alla! (Tyvärr är den svenska versionen ganska kackigt översatt och med lite störande stavfel, i originalspråk kanske den är bättre?)

 2. Ti

  Instämmer med Karin - kan man läsa den på engelska så är det att föredra, för den svenska versionen verkar vara körd genom Google translate snarare än översatt av en verklig person; fullt med stavfel, grammatikfel, syftningsfel och meningsbyggnadsfel på ungefär varannan eller var tredje sida (ja, när det gäller språk så är jag perfektionist).

  Skickade ett mail till ansvarige utgivaren och fick till svar ungefär i stil med 'jaha, det var ju synd att du tyckte så'.

  Men läs boken, absolut! Vare sig det är på originalspråket eller i den taffliga svenska versionen - mycket att ta till sig!

 3. Inläggsförfattare

  Nu hinner jag själv inte kolla följande i brådrasket och har heller inte läst boken (sommar sommar sommar...) men om någon vill kolla "den andra sidan" så har jag blivit tipsad om dessa länkar:

  1) http://www.svd.se/kultur/litteratur/varken-hackat-eller-malet_4421289.svd

  2) FAO:Livestock's long shadow
  ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/010/a0701e/a0701e00.pdf

  3) The end of the line http://endoftheline.com/

  4) Så många veganer får plats på jorden:
  http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.407068/sa-manga-veganer-far-plats-pa-jorden

  Vore intressant om någon hann kolla länkarna som har läst Vegomyten och kommentera. Gärna någon som känner sig öppen för båda 🙂

 4. Pingback:

Kommentera