Välkommen till Profiten… eller det uppenbara är svårt att se…

Det var en gång för inte så länge sedan ett land inte allt för långt bort. Landet hette Profitien och människorna som bodde där kallades för nickedockor. De var ett glatt och lyckligt folk men de såg sällan längre än näsan räckte. En del kanske skulle kalla dem för dumma eller rent av naiva men det var i själva verket ett utmärkt sätt att slippa tänka på saker som skulle kunna vara obehagliga.

När nickedockerna började skola fick alla sina första skygglappar och man uppmuntrade särskilt de elever som aldrig ifrågasatte utan bara ordagrant upprepade det som stod i skolböckerna. På så vis insåg man tidigt i livet att det som stod i böcker, tidningar eller sades på TV och radio det var minsann alltid sant.

I Profitien älskade man att tillsätta olika utredningar, myndigheter och nämnder och det vimlade av experter på olika områden och precis som i alla länder fanns det gott om företag vars huvudmål var att tjäna pengar. Ju mer pengar dessto duktigare var man. Så var det.

Landets styre började känna sig bekymrade. Det var en sådan tillväxt, nickedockorna blev allt fler och man började befara att maten inte skulle räcka. En utredning sattes igång och organisationen Mat till alla till varje pris  MTATVP  grundades. Experter slog sina kloka huvud ihop och klurade både natt och dag. Plötsligt utropade den ena

- Sten, människor skulle kunna äta sten, sade han och tillade, det finns hur mycket sten som helst i Profitien.

Ja och så hade han ju själv en hel del uppdrag för ett par gruvor i Profiten. Inombords gned han sina händer och försökte räkna på vad han skulle kunna tjäna på det här... summan han fick fram var svindlande.

- Sten?!utropade de andra, Går det att äta? Eller kan det vara farligt?

- Farligt kan det ju knappast vara, det finns ju i naturen således måste det anses vara helt naturligt, utropade en annan.

De andra nickade instämmande och några av dem började fundera över hur detta skulle kunna generera pengar. Tänk så härligt att få tjäna pengar och samtidigt lösa problemet med matbristen.

Nu var problemet löst. Nu var det produktutvecklarna och reklamarnas tur. Hur skulle man få Nickedockorna att börja äta sten? Hur skull man kunna skapa en produkt så god, nyttig och prisvärd att det skulle bli ett självklart val för nickedockorna på deras veckohandling?

Det var ett hårt jobb, stenen fick parfymeras, malas och blandas ut med olika tillsatser men slutligen hade man hittat något som fungerade. Reklamarna gick hårt ut.

Sten- Inget för mjukisar.
Sten- Ger stenhårda ben
Sten- För att du förtjänar det bästa
Sten- För ditt hjärta

 

Succén var ett faktum. Nickedockorna tog till sig de nya produkterna utan att ifrågasätta. Det  var ju faktiskt helt naturligt, från naturen.

Åren gick, men Nickedockorna hade blivit sjukare och allt tyngre. Sjukdomar som inte existerat innan exploderade. Ingen kunde förstå varför. En utredning sattes igång och organisationen  Bli Friska Nu För Fan BFNFF tillsattes.

I utredningen kom man fram till att Nickedockorna måste röra sig mer och att ännu mer pengar måste sättas av för att forska på olika botemedel mot all dessa förfärliga sjukdomar. Mer mediciner var nödvändigt för att rädda den allt sämre befolkningen, inga insatser var för höga.

Några få undrade om inte maten kunde ha en bidragande orsak men slogs genast ner med argument som " så har vi alltid ätit", " vi ska äta lite av allt", "forskningen talar sitt tydliga språk"

De fåtal som vågade trotsa de Profitiens kostråd upplevde till sin förvåning att de mådde bättre. När de ville berätta var det ingen som vill lyssna.

Vilken jäkla tur det var en saga 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Johanna Lanner

Om Johanna Lanner

Johanna är kostrådgivaren med författartalang och fyller sina inlägg med finurligheter, ironi och allvar. Johanna är utbildad massör, hudterapeut och kostrådgivare samt har läst ledarskap, humanekologi, filosofi, idrottspsykologi och friskvård. Målet för Johanna är att ingen tjockis någonsin ska behöva känna sig lika misslyckad som hon gjorde. Blogg.

4 thoughts on “Välkommen till Profiten… eller det uppenbara är svårt att se…

  1. Pingback:

  2. Pingback:

Kommentera