Vilken kost är bra för en bebis på 6 månader?

"Morfar" undrar: Vad finns för bra kost att ge 6-månader gammalt barnbarn som håller på att övergå från amning till fastare föda, puréer, välling mm. Är alla "färdiga" pulvervällingar och grötar dåliga?. Hon är förstoppad ibland med denna blandkost och BVC kanske inte alltid ger råd som fungerar, förutom Lactolos och liknande. Var hittar man tips på ren, naturlig välling och gröt som inte är förstoppande?

Anna Hallén svarar: Många barn klarar inte av mjöl och gluten vilket förstoppar dem. Bästa rådet är att helt ta bort den kost som människans kropp inte är skapt för att äta. Vi saknar helt enkelt tillräckligt med enzymer för att bryta ner kost som inte ingår i vår artegna föda. Att ge barn fel kost för att sen kompensera med laxerande medel eller probiotika är enligt min uppfattning ett fel val.

När det är dags för smakportioner så är det vanlig oprocessad mat i puréform som är bästa valet. Ju längre vi ammar barnen desto enklare är detta. I amningsmjölken finns allt som barnet behöver och i rätt mängd. Inte ens modersmjölksersättningarna har riktigt lyckats att kopiera detta.  Barnets tarm måste hinna bli klar och redo för fastare föda. Tänk tanken att utan mixer kunna ge barnet rätt. Naturen är så smart att barnet inte får tänder innan det är dags att tugga. När tänderna kommer är tarmen klar.

Ibland är man som mamma tvingad att hitta tillägg till ämningen. Men om inte yttre omständigheter påtvingar detta så är amning överlägset bäst.

Härliga hälsningar

Anna Hallén

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Vilken kost är bra för en bebis på 6 månader?

 1. Profilbild

  Jeanette H-H

  Min mamma är glutenintolerant och jag lärde mig tidigt att man aldrig ska ge gluten åt barn som är under ett år gamla. Vi höll fast vid det med båda flickorna. Jag trodde det var allmän kunskap tills jag hörde att många ger välling, bröd och pasta. Bästa maten är den som dom starka gommarna kan krossa. Plockmat. Tex kokt broccoli, antagligen är ägg hälsosamt, ekologisk banan, kokt batat, maletköttbulle hemlagad förstås.

 2. Profilbild

  Jeanette H-H

  Min info att inte ge gluten kom troligen från celiakiförbundet och de stödde sig på någon forskning. Sen trodde jag att jag också fått samma info via barnrådgivningen här i Finland. Men det är jag inte säker på mera. Vi gav nog havre då det inte har gluten eller har annan sorts gluten eller hur det nu är. Om det var bra vet jag inte.

 3. Profilbild

  Annelie/Wildrat

  På bvc fick jag rådet att introducera gluten under tiden jag ammar dvs med smakportionerna, detta enligt nån teori om att amning skyddar mot glutenintolerans. Funkar det verkligen så? Bröstmjölken är ju inte magisk, den innehåller näring och en del antikroppar men mer än så är det väl inte? Jag funderar iaf på att vänta med gluten tills han är ett år men jag kommer sluta amma nu vid 6 månader får se hur det blir...

Kommentera