Sommartiden skördar många liv – p g a rubbad sömn

Rubrik till vetenskapsredaktör Karin Bojs artikel i Dagens Nyheter i helgen.
Visste du att det skapar en oerhörd stress för många av bytet till sommartid. Ungefär 30 svenskar kommer att dö av hjärtinfarkt till följd av just denna stress, visar forskning på Karolinska Institutet. Vi får en hausse i hjärtinfarkter veckorna efter omställningen och den statistiken är lägre än normalt när vi ställt om till vintertid, då vi får sova 1 timme längre den natten. För det är skillnad på det biologiska dygnet och det sociala dygnet. Det biologiska styrs av solen, det sociala av arbetstider och sommartid/vintertid.

Tänk dig då en summering av alla människor i världen som ställde om till sommartid i helgen, många tusen extra dödsfall varje år. Professor Till Roennenberg i Munchen är en ledande expert på organismers dygnsrytm. Han säger att omställningen till sommartid innebär enorma kostnader för samhället. Att jämföra med studier kring skiftarbete där de är överrepresenterade i sjukdomar som cancer, övervikt och diabetes. Så detta är inget nytt. Han säger vidare att de flesta människorna i vårt moderna samhälle lider av ”social jetlag”.  Vi har ju skjutit på dygnet, sitter uppe med lampor och behöver ha väckarklocka för att hinna upp till jobbet på morgonen, vi sover för lite.

Den viktigaste faktorn för att ställa den biologiska klockan är ljus och mörker. Vår sociala jetlag beror mycket på att vi tillbringar för mycket tid inomhus. Kroppen upplever inte ordentlig skillnad på dag och natt. De som kallar sig kvällsmänniskor verkar lida mest av omställningen till sommartid. Det finns forskare som t o m anser att tonåringar (som verkar ha konstant sömnbrist) inte bör ha prov första veckan av sommartid.

En amerikansk studie visar också att gruvarbetare sover c a 40 minuter mindre natten till sommartidsomställningen och att antalet allvarliga gruvolyckor ökar denna dag. Och du har nog hört talas om att en av de största orsakerna till allvarliga bilolyckor på vägarna är just trötthet och sömnbrist.

Det var så att omställningen ursprungligen beslutades i samband med första världskriget i Tyskland och England för att spara energi och forskning på Chalmers tekniska högskola i Gbg tyder på att vi sparar c a 0,5 % energi p g a byte till sommartid. Sverige började med sommartid 1980 för att anpassa sig till Norge och Danmark. Numera har hela EU gemensam sommartid. Ryssland införde permanent sommartid 2011 och har därmed slutat ställa om klockan 2 ggr/år.

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Sommartiden skördar många liv – p g a rubbad sömn

 1. Profilbild

  Ti

  I höstas misslycades jag för första gången att ställa om mig till vintertid, så ända sedan dess har jag vaknat runt 1 timme före väckningen - utan att för den skull gå och lägga mig tidigare, inte bra.

  I och med omställningen till sommartid känner jag äntligen att jag är "i fas" igen.

  Jag tycker absolut att vi ska sluta ställa om klockan - och gärna lämna den i "soomartidsläge" eftersom det tycks vara min naturliga dygnsrytm 😉

 2. Profilbild

  Tina

  Behåll sommartiden året om (ev. flytta fram ytterligare en timme) och låt tiden förbli där. Säkert bra för "folkhälsan" med lite mer ljus på em. kring jultid (mer utevistelse t.ex.) även om det blir negativt just vid omställningen men blir det slut på klockvridar tramset vänjer vi oss nog.

 3. Profilbild

  Jag tillhör oxå dem som är trött nästan två veckor efter omläggningen till sommartid...har aldrig förstått vitsen? Men nu kommer jag aldrig i säng (svårt nog ändå!) och är så trött, så trött på morgnarna! Alltså, konstigt att inte lchf hjälper...? (Rolig!)

Kommentera