Vi kostrådgivare älskar att hålla kurs!

Glykoneogenesen, citronsyracykeln, APO-kvoten… nej stopp stopp… de orden slipper ni sätta er in i på våra kostkurser. Däremot tillhör de ämnen som kostrådgivarna varit tvungna att traggla sig igenom för att bli lic.kostrådgivare! Ju mer vi kan, desto bättre kan vi ju lära ut!

När vi håller kurs handlar det om blodsockerkurvor, kolhydratinnehåll och såklart recept. Hos oss handlar det inte om pulver och piller och andra genvägar utan om att lära sig känna igen och äta vanlig, näringsriktig mat. Med en bättre kunskap om vad som händer i kroppen när du äter, kan du sen själv ta ansvar och välja rätt livsmedel i din kost.

Givetvis finns det lika många kursupplägg som det finns kostrådgivare – själv brukar jag börja berätta om matens historia för att få in det logiska perspektivet från början.  Det enda upprörande i det är när jag berättar att på stenåldern åt man förmodligen ganska mycket insekter och deltagarna undrar klentroget om de hamnat på kurs hos någon som tänker servera rostade skalbaggar till fika…

Om första kurstillfället är lite avvaktande så finns det desto mer att prata om andra gången. Det brukar bli ingående diskussioner om vad alla ätit till frukost och att de gått ner ett eller två kilo. Det där sista låtsas jag som om jag inte hör, för jag har ju sagt att de skulle ställa undan vågen och bara mäta midjan, höfterna och låren eftersom det är ett tydligare mått på vad som händer. Glädjen av att ha börjat gå ner i vikt vill jag ju inte ta ifrån någon.

Det är givetvis upp till kursdeltagarna själva om de vill dra igång kostomläggningen direkt efter första kurstillfället eller bara gå kursen för att skaffa sig en uppfattning om vad det handlar om. Men alla brukar känna sig superpeppade av gruppen de hamnat i och drar igång meddetsamma. I regel är det högt i tak och ingen räds att ställa frågor om mage och tarmar som inte kan ställas i andra sammanhang. Det finns ett oerhört stöd att hamna på en kurs där alla är i samma situation. Detaljerna kan variera, det kan vara övervikt, magproblem eller diabetes men alla har samma mål – de vill göra en förändring och må bättre. Och det är oerhört mycket lättare att uppnå en förändring tillsammans än på egen hand!

PS. Tycker du det är dyrt att gå en kostkurs? Fråga din arbetsgivare för många företag har en årlig friskvårdspeng per anställd som det går bra att använda.


Dagens inlägg är skrivet av kostrådgivare Lena Boström på Ät riktig mat i Trelleborg.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera