Passar LCHF alla?

Passar LCHF alla? Nja det kanske inte är så enkelt. Vi mår bra av olika mat.

En del har som jag en ”stålkista” dvs, jag tål näst intill allt och mår bra av en god köttbit och en fet sås. Numera ännu bättre för jag har tagit bort en massa kolhydrater och uteslutit gluten ur min kost.

Den som har bra matsmältning har lätt för att smälta kött, men tycker att det blir som en klump i magen av bönor och fullkornsprodukter, det blir svårsmält och gasbildande. Saltsyrautsöndringen är hög och den hämmar i viss mån amylasen, en enzym som ska hjälpa till att smälta stärkelse, alltså fullkorn, bönor, ris och potatis.

Jag har bra med magsyra (saltsyra) och enzymer. Det visar sig att jag väldigt sällan, ja jag minns inte när jag sist hade maginfluensa. Man blir sällan eller aldrig magsjuk. Människor som jag kallas proteintypen och har oftast blodgrupp O. 

Den som har dålig saltsyrautsöndring , som kan vara medfött, men också bero på stress, dras ofta mot vegetarisk kost och mår bra av det.

En person som har dåligt med saltsyra mår dåligt bara av att tänka på feta såser och ännu mindre en saftig biff. En sådan person åker ofta på maginfluensa när den härjar runt och typen kallas kolhydrattypen och har oftast blodgrupp A.

Vi är ju alla olika, vi identifierar människor med hjälp av:

 • DNA
 • Fingeravtryck
 • Iris (ögon)

Så självklart är vi olika ini kroppen också. Vi har ju inte ens lika många ben i kroppen.

Även om jag inte tycker om broccoli så kan jag äta det i en kortvarig diet, men LCHF är ju en livsstil och jag ska leva med det, då får det inte vara krångligt eller ge mig magont.oppen. Vi tycker inte om samma saker, smaken är ju som alla vet : delad.

Det blir ju inte så svårt att förstå att inte LCHF rakt av passar alla, och vi måste alltså hitta andra vägar. Det är här du dåska ta kontakt med en av oss Kostrådgivare för att få en skräddarsydd kost för dig.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Lena Larsson

Pelargonfantasten som utstrålar sprudlande glädje och kunskap. Här är hon med i gänget därför att hon är kostrådgivare men inläggen kommer ofta handla om hennes andra kunskapsområden, nämligen massage, zonterapi, triggerpunkter, reiki healing och hälsokost.

10 thoughts on “Passar LCHF alla?

 1. Profilbild

  Helena

  Hej!
  Det var spännande läsning. Jag måste dock vara tillhöra katergorin som det inte riktig stämmer inte på. 😉 Min blodgrupp är A och jag älskar kött med en härlig fet sås/aromsmör. Tack och lov så åker knappt på magsjuka. Däremot har jag nog ingen stålmage och tål inte för mycket fibrer så som linfrön och loppfrön.

 2. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Ja, Helena det kan ta tid för slemhinnorna att läka. Så gäller det att hitta det som passar dig.
  Klart att det inte är så enkelt att bara blodgruppen styr, precis som jag skrev så är vi alla olika och måste hitta vårt eget.
  Lycka till.

 3. Profilbild

  GILLA

  AJAJ o OJOJ...har ätit LCHF e somn tid men vet ej om jag kan fortsätta..jag har sedan tidigare muske/ledvärk och den är nästintill outhärdlig sedan ngn vecka.
  Huvud och ögonvärk, känns som ödem i kroppen ?

  Jag minns att jag och en väninna skulle prova att fasta(med drycker) för ca 20 år sedan, hon blev bara piggare o raskare, jag tog mig ej ur sängen efter 4-5 dagar.

  Är det samma fenomen som inträffar, jag är inte i ketos, har kollat med stickor, vad rek. NI rådgivsre mig att göra? Jag äter lite kolhydrater genom, rotsaker. bönor, lite havre/bovete, tar magnesium, hur många mg /dag ?
  Cocosolja dagsdos?
  Annat ?

 4. Profilbild

  Jag tycker det är lite spännande det här med LCHF och att klara eller inte klara av det. Jag som ätit socker i hela mitt liv...för mig funkade lchf från dag 1! Och jag undrar ibland om kroppen verkligen behöver socker och mjöl - det vita? Vissa symptom hos de som inte tål lchf får mig att tänka på rejäla abstinenser?

  Tänk en som ska sluta röka - det har jag gjort också en gång i tiden! - vilka kval kroppen går igenom. (Har t om stött på en som påstod att hennes läkare tyckte hon skulle fortsätta röka för att det var bättre för henne ist för abstinensen...)

  För lchf är ju inte bara lite kolydrater och mycket fett (som kanske inte alltid behöver vara grädde!) utan också att äta mat utan dessa eländiga tillsatser.
  Det här är bara funderingar från mig och absolut inget mot de som inte tål lchf - men jag trodde absolut inte på lchf när jag började, det var liksom ett sista tappert försök med sockret...och blev stört snopen på alla positiva biverkningar, viktnedgång, pigghet och nattsömn! Hade blivit mindre förvånad om jag blivit sjuk!

  Mitt råd om man vill försöka lösa problemen är väl att kontakta en kostrådgivare?

 5. Profilbild

  GILLA

  Kostrådgivarna, svarar Ni här ?
  Tack Monkan, förstår vad du menar...abstinens,,,ja, så kan det vara,,,jag fick för ngr år sedan diagnos : glutenintolerans, äter inte "sädeslag" sedan ngt år, min kropp är säkert förgiftad sedan många år,
  min fråga ställs igen...
  är det normalt...att få ökade muskelsmärtor ?
  vad i dietomläggningen är det som triggar smärtan ?
  Detta år tydligen fel forum att ställa såna frågor på !

  1. Profilbild

   Gilla, detta är ett helt gratis forum för besökarna där vi svarar när vi har tid (= på vår fritid). Vill du ha snabbare svar och mer specifikt för just dig så har du en lång lista med kostrådgivare: https://www.kostradgivarna.se/kostradgivarna-sverige/ Vi är ju alla individer, annars skulle Expressens söndagsbilaga räcka och vi kostrådgivare skulle inte ha en funktion. Hittar du ingen nära dig så har många mejlrådgivning. Tack för visad förståelse!

 6. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Förlåt Gilla, jag har stora problem med min dator och även mailen.
  Som du förstår är inte svaren så enkla, då vore det ju bara att följa boken och vi hade inte haft några problem.
  Nej det är vad jag vet inte vanligt att muskelsmärtor blir värre men vi är ju alla olika och har olika bagage med oss.
  Det är många saker som spelar in och jag behöver hela bilden för att kunna hjälpa dig och som du skrev detta är inte rätt forum.
  Ex.vis hur länge du ätit LCHF, vad åt du tidigare, hur mycket bönor (som ju är svårsmält och gasbildande) precis som en del rotfrukter? Hur din mage fungerar? Och en massa andra frågor.
  Jag kan inte svara på enskilda problem här.
  Det bästa är att du tar kontakt med en kostrådgivare som kan hjälpa just dig.
  Hoppas du är nöjd eller ja att du förstår.
  Lycka till // Lena

 7. Profilbild

  Cecilia

  Jag får alltid magsjuka när det är den tiden på året, men jag fungerar superbra på LCHF. Både med fina köttbitar och feta såser, samt magert protein med feta såser (vi får inte glömma bort att alla animaliska proteinkällor är fullvärdiga! Även fisk, skaldjur och fågel). Jag kan träna lika hårt som innan LCHF. Jag får faktiskt sämre uthållighet de dagar då jag testar att äta vanlig smörgås eller en potatis. Har ätit lågkolhydrat-kost i ca. 18 månader nu, är inte strikt men håller mig under 80g kolisar per dag. Det funkar bra för mig. Åt tidigare ca. 350g kolisar, vilket verkar vara det normala bland Svenssons...

 8. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Många säger sig uppleva samma sak med LCHF som du Cecilia, de blir mer motståndskraftiga mot influensor. Kanske beror det på att vi äter vettigare än vi tidigare gjort och med mycket bättre kvalité på maten.
  Som "bieffekt" får vi ju en kropp som fungerar bättre.

Kommentera