Odla din egen kryddträdgård

Nej,nej, jag menar inte att du ska åka och köpa frön och sätta igång världens växthus på fönsterbänken. Det där är överkurs som inte ens plantnördar som jag ägnar mig åt.

Ett tips är däremot att åka till en riktig plantskola och köpa små kryddplantor i riktiga krukor någon gång under tidig vår. Hos min favoritplantskola i det sydligaste av Skåne har de ”Kryddtema” i mitten av april, men ni som bor längre norrut får nog vänta några veckor till.

Kryddörterna hos plantskolan är oerhört prisvärda (kanske runt 30-40 kr beroende på storlek) jämfört med låtsaskrukorna man ibland kommer med ifrån mataffärens grönsaksdisk (18-25 kr). Det är inget fel på kryddorna i grönsaksdisken, men när man skördat så har man skördat och de går inte att spara. De små kryddplantorna du köper i plantskolan behöver sen bara vatten och sol hela sommaren och du kan skörda på efterhand som du behöver. Ställ dem på terrassen, balkongen eller i köksfönstret.

Själv kommer jag nog att skaffa mig rosmarin,  slätbladig persilja, pepparmynta, oregano, timjan, gräslök, fransk dragon, citrontimjan, citronverbena och basilika. Hoppsan, det där blev en lång lista. För dig som lagar lite mer asiatiskt finns det koriander och kinesiskt gräslök att satsa på. Den enda kryddörten som kan ställa till med lite besvär är basilika. Den är väldigt känslig både för sol, torka och vind och ska helst stå och trycka i lä nånstans medan man kommer och vattnar varannan dag. I övrigt är kryddor inte så kinkiga.

Att ha egna kryddkrukor gör att de kommer till användning vid lite fler tillfällen. Jag känner mig i alla fall rik när jag kan plocka ihop en knippe blandat och lägga i marinaden till sommarens grillkött. Kanske fylla en halv kopp med blad från citronverbenan, hälla på hett vatten och dricka som te.  Eller också rufsar jag lite med fingrarna i en kruka timjan när jag går förbi och får känna doften av medelhavssommar.

Och när du ändå är i plantskolan så fråga efter en liten busktomat du kan ha i kruka på balkongen eller rentav en som passar inomhus i fönstret!

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Odla din egen kryddträdgård

 1. Profilbild

  kit ljung

  Hej Lena,

  Jag delade just diina utmärkta kryddtips och en facebook-vän blev mycket intresserad. Men hennes balkong och köksfönster vetter mot nordost och undrar om det kan funka att driva upp kryddor i det väderstrecket. Vad säger du?

 2. Profilbild

  Margaretha

  Hej har skrivit förut om grönsaker. Håller inte med om kryddorna i livsmedelsaffären jag köper basilika och planterar om i stor kruka skördar sedan hela sommaren men den måste stå i växthus eller inne i ett fönster. Ett gott örtsalt blir det om man tar tex timjan oregano salvia eller dom kryddor du gillar mortla dom med vitlök och grovt salt förvara svalt och mörkt du har färska kryddor hela vintern. Lycka till

 3. Profilbild

  Det är helt otroligt hur egna kryddor doftar när man torkat dem. Mina favoriter är timjan o rosmarin. Man hänger upp små buketter att torka på sensommaren och smular sen ner dem till förvaring då det räcker över vintern. Har en fråga. Måste kryddor växa i full sol? Ska flytta min kryddrabatt i sommar.

  1. Profilbild

   Flera av våra kryddor kommer ju från Medelhavsområdet och de mår bäst av att ha sol 5-6 timmar om dagen. Däremot klarar sig t ex mynta och persilja på en mer halvskuggig plats. Själv föredrar jag att ha mina kryddor i krukor som är lätta att flytta runt om det skulle bli för mycket eller för lite sol. Men framförallt för att många kryddor kan bli väl invasiva och ta över utrymmet i en vanlig rabatt. Tidigare hade jag kryddörter i en pallkrage men sen jag satt ner en ruccola-planta där så tog den snabbt över precis hela pallkragen och kvävde resten. Så om man inte planerar att ha sin mynta eller timjan som marktäckare så får man se upp lite.

Kommentera