Lite skitsnack (om du ursäktar)

Många som börjar med LCHF upplever att det tar stopp i magen den första tiden och det kan vara nog så jobbigt. Att få höra ”det går över” räcker inte. Problemet är NU och ”jag står inte ut”!

En sak att hålla i minnet är att du kanske inte behöver gå på toa lika ofta när du inte stoppar i dig en massa skräp.

Jag möter även många i mitt arbete som Zonterapeut med magproblem, jag läste för några år sedan att ca 70 % av befolkningen lider av magproblem av något slag och oftast är det förstoppning och magkatarr men även diarréer.

Om man har varit förstoppad länge kan kroppen reagera med diarré som då ofta föregås av magknip, man blir kallsvettig, illamående och typiskt nog händer det ofta på natten. Ibland får man värk i magen och många blir då oroliga och söker till slut läkare för man tror att det är tarmvred eller något ännu värre.

Lång tid av förstoppning gör att man till slut inte vill äta, systemet är ju fullt och du har ingen aptit. Tröttheten kommer som ett brev på posten för näringsupptaget är lika med noll. Förstoppningen blir värre och kläderna går knappt att knäppa i midjan för du är svullen.

Vad kan du då göra för att få ordning på det hela?

Ja riktigt bra är ju zonterapi som brukar få fart på de flesta magar. Jag har mer än en kund som berättar att de suttit på ”dass” halva natten efter en zonterapibehandling.

”Jag har aldrig skitit så mycket, man kan inte tro att det kunde finnas så mycket”.

Ett Ayurvediskt knep är att ställa en upp-och-ned-vänd hink framför toastolen och sätta fötterna högt. I många Asiatiska länder sitter de på huk och gör sina behov.

Att röra på sig är ju också viktigt för att få igång tarmarna. En snabb promenad kan fungera.

Vi har en bra punkt ovanför benet på armbågens yttersida, en liten grop som kan vara riktig öm om du har förstoppning. Bearbeta den med små lätta tryckningar flera gånger om dagen. Den brukar jag rekommendera mammor att jobba på, på sina små barn som ofta får förstoppning när de börjar med välling efter amning.

Andra knep

 • Dricka mera vatten är oslagbart bra.
 • Ta ett par matskedar kokosfett mellan måltiderna.
 • Probiotika som kosttillskott.
 • Ät frökex, minst ett om dagen.

Recept frökex

 • 2 dl linfrö
 • 1,5 dl sesamfrö
 • 1 dl solroskärnor
 • 1 dl kokoschips (här kan du variera med det du tycker om).
 • lite salt

Häll över vatten så det täcker och låt det stå över natten, Klicka ut på smord plåt, inte bakplåtspapper för då får du inte loss dom. Grädda i 130 grader ca 1 tim och sänk sedan till 75 och lägg grytlappen mellan så det blir en liten glipa ytterligare en halvtimma. Stäng av ugnen och låt kexen stå kvar och torka helt.

Må gott!

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Lena Larsson

Pelargonfantasten som utstrålar sprudlande glädje och kunskap. Här är hon med i gänget därför att hon är kostrådgivare men inläggen kommer ofta handla om hennes andra kunskapsområden, nämligen massage, zonterapi, triggerpunkter, reiki healing och hälsokost.

9 thoughts on “Lite skitsnack (om du ursäktar)

 1. Profilbild

  Tack för den, Lena 🙂 Mår själv fantastiskt i min mage sen jag gick över till LCHF efter ett helt liv med förstoppning, orsakad av gluten har jag och doktorn kommit på.. Men har flera i omgivningen som har det här problemet av LCHF, ska rekommendera dina tips.

 2. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Tack Birgitta, det är ju så, lyckligtvis, att de flesta mår bättre i magen med LCHF.
  Och precis som hos dig är det ofta Gluten som är boven och då försvinner ju problemet för i LCHF har vi ju tagit bort spannmålsprodukterna.
  De som har problem trots LCHF kan trösta sig med att det är övergående men för somliga tar det lite längre tid.

 3. Profilbild

  Solkatta

  Hej!
  Det är intressant att läsa om alla som har förstoppningsproblem när de har börjat med LCHF. Själv har jag ätit LCHF i 1 års tid och det är inte förren nu som jag har slutat springa på toa med diarré (eller ska beskrivas mer som vattenkaskader) 2-5 gånger om dagen. Vad kan göra att jag har reagerat helt tvärtom än vad de flesta skriver om på flertalet LCHF bloggar osv? Är det någon som har en idé?

 4. Profilbild

  Yvonne

  Jättebra artikel. Jag har snart ätit LCHF i två år och har ändå problem med magen såsom halsbränna och förstoppning (har dock blivit av med uppblåstheten). Äter fröknäcke, går till och från jobbet och en runda med hunden - dricker en del vatten. Det enda som sätter igång magen är ett par glas vin på fredagen då blir det sittning på lördagen men en jobbig sådan - känns som ett helt dagsverke :-). Finns det något mer som du kan rekommendera?

 5. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Solkatta. Med sådan diarréer behövs nog något bulkande som psyllium eller linfrön som binder vätskan.
  Jag tror att det är galla och bukspott som inte riktigt hinner med att ställa om sig och då ska man nog backa lite på fettet och börja med lite för att sakta öka på det.

  Yvonne. Massage kan oxå hjälpa, massera i cirkel upp på höger sida och ner på vänster, alltså följ tjocktarmen. Så skulle jag nog rekommendera ett besök hos en zonterapeut för att få tips på dina specifika problem.

 6. Profilbild

  ullaj

  Förstoppning är bra jobbigt. Skönt att höra att det finns fler drabbade.
  Är inne på tredje året med LCHF. Har inte ätit gluten på 1 år.
  Önskar konkreta tips om man känner behov att tömma tarmen,
  men att det är helt omöjligt att göra det för att det är som stopp längst ut.
  Tvärstopp! Inträffar alltför ofta, särskilt om jag inte druckit tillräckligt eller ätit tillräckligt med kokosfett.

 7. Profilbild

  Hasse Månsson

  Jag har ätit LCHF sedan dec 2006 och är väldigt känslig för förstoppning, jag mår som de flesta urkass om inte tarmen töms minst varje morgon. För att min mage ska fixa det så behöver den lite vattenlösliga fibrer i form av en tesked Psylliumfröskal (jag använder Lindroos) i ett halvt glas vatten, morgon och kväll. Det går säkert lika bra med hela psylliumfrö också, det är dessutom mycket billigare. Men varför plåga sig och gå och vänta på att det ska gå över, när man kan fixa det med en gång.

Kommentera