LCHF och familjen

En av de frågor jag får väldigt ofta på min blogg är hur mina barn äter, om de äter samma som jag etc. Nu har jag ätit lågkolhydratkost med naturliga fetter i 3 år och för mig är det ju så vanligt och avdramatiserat men jag förstår att för många som är kvar i det gamla tankemönstret så kan det vara lite vanskligt.

Hur äter då vi i min familj?

Jag har fem barn. Tvillingar (pojke/flicka) på snart 15 år, en pojke på 8, flicka på 5 och flicka på 3. Inget av mina barn är överviktiga. Min 15 åriga pojke är underviktig precis som min 5 åriga flicka. Min dotter på 15 år äter samma LCHF kost som jag och min man (hon mår bäst av det både när det gäller vikt och mage), de övriga äter mer kolhydrater.

Jag har en LCHF grund (protein, fullfett, massor av ovanjordgrönsaker) och sedan får de addera till ris, quinoa, potatis, grovt bröd som de vill. Jag köper enbart ekologiskt/KRAV och gräsbetes och köper inget med socker i eller med massa tillsatser. Jag försöker alltid hålla nere på glutenprodukter men de äter grovt bröd.

All mina barn (förutom 3 åringen) är hälsokunniga och det är fantastiskt att höra!! Jag pratar mycket med dem och förklarar hur olika livsmedel påverkar oss. Min sjuåring är väldigt hälsomedveten och han försöker bjuda alla kompisar på sina omega 3 tuggisar 😉

Något som jag är noga med att berätta och prata om är balans. Jag är för sunt förnuft och har en del problem med det svart eller vitt seendet som finns i stora delar av LCHF världen. Jag förbjuder inte mina barn att äta någonting. Jag försöker lära mina barn att väga för och nackdelar, utbilda dem och lära dem att ibland gör ingen skada utan det är hur vi lever till största del som bygger våra kroppar. Kolhydrater är rörelsenergi och man ska äta den mängd kolhydrater som man kan hantera och som man förbrukar. Socker bygger inga sunda kroppar men en frisk kropp klarar lite grann av det.

Mina barn får godis till helgen, min 5 åring älskar 86% choklad. Min 15 åriga dotter äter bara 70-90% choklad medan de andra äter lite annat, men de äter otroligt lite godis, självmant - m.a.o är jag övertygad om att de äter sig mätta på bra mat, de har inga blodsockersvängningar och äter därför väldigt lite av socker.

Min mall kanske inte passar alla men för oss fungerar det otroligt bra! Våra barn är pigga, glada, aktiva, sover bra och jag tror att jag och min man bygger sunda kroppar och barn som kan göra bra kostval när de växer upp!

 

Print Friendly, PDF & Email

13 thoughts on “LCHF och familjen

 1. Pingback:

 2. Profilbild

  Bra skrivet. Jag har två barn en på 4 år och en på 9månader. Jag äter efter lchf och oftast min sambo. Min dotter på 4 år äter samma men jag gör även potatis, ris osv. Många gånger äter hon bara lite av det. Jag fick höra senast igår att jag måste tänka på hur jag äter för jag påverkar henne. För att hon ofta väljer att äta grönsakerna och köttet. Att det är inte är bra... Jag tror inte hon behöver äta massor med ris, potatis mm men ingen inom omgivning håller med. Det blir så tokigt, jag känner mig som en dålig mamma då när de påpekar det. Vet inte hur jag ska göra. Hon mår ju jättebra och är superfin i kroppen. Förslag om vad man ska säga till folk?
  Mvh Jenny

 3. Profilbild

  Följt din blogg i ett par månader nur. Du har alltid massa spännande recept och till det även en mycket sund inställning till lchg och kost i övrigt. Dina barn verkar få det bästa av två världar lchf-världen och kolhydratsvärlden.

 4. Profilbild

  Susan Mattsson

  Tack för kloka ord! Hemma hos oss är det jag som äter LCHF för att jag mår bra av det och förhoppningsvis ska börja gå ned i vikt snart. Resten av familjen är normalviktiga på gränsen till smala de äter "min" mat och lägger till pasta, ris, potatis, bröd etc. efter eget önskemål. Intressant är dock att et går åt väldigt lite "kolisar" och "mina" tillbehör vitkål och broccoli åker er i mängder i allas magar 🙂

Kommentera