Larm om nitrit

 Linda undrar: Hej, oroar mig lite för alarmet om nitrit. Äter nästan aldrig bacon men gärna någon skinka, korv eller kalkon till äggröran på morgonen. Finns det sådant utan nitrit? Tänkte kanske göra lite köttbullar och frysa in och ha till äggröran. Hur är det med nitrit i köttfärs, lövbiff, fläskfilé odyl.? Kan det vara ett alternativ att göra köttbullar så blir det ju inte pålägg varje dag. Innehåller kallrökt och gravad lax och sill också nitrit? Är det det som anges med E 250? Vill gärna få lite tips och råd.

 Therese Renåker svarar: Det här med nitrit är inte någon enkel historia. För att prata nitrit måste man nämligen också prata nitrat. Som e-nummer heter de E249-E252.

Nitrat finns i stora mängder i grönsaker och kan med hjälp av olika bakterier i livsmedlen omvandlas till nitrit. Också i människans mag-tarmkanal finns bakterier som kan göra denna omvandling. Olika studier har visat att någonstans mellan 5 och 20% av nitraten kan omvandlas till nitrit. Spenat, sallat, rödbetor innehåller till exempel stora mängder nitrat, 3-4000mg/kg att jämföra med nitrittillsatserna som får vara högst 150 mg/kg i färdiga produkter som skinka, bacon osv.

Så hur mycket nitrit vi har i oss beror alltså inte bara på tillsatserna av nitrit i olika charkprodukter utan också på hur mycket nitratrika livsmedel vi äter och i vilken utsträckning våra kroppar omvandlar det till nitrit.

Så hur farligt är då nitrat och nitrit? Nitrat har vid djurförsök inte visat sig vara varken toxiskt eller cancerogent, medan nitrit har visat sig kunna påverka binjurar, lungor, hjärta, syretransport osv och även vara cancerframkallande. Dock kan det vara värt att veta att BÅDE nitrit och nitrat under vissa förhållanden kan resultera i omvandlingsprodukter i kroppen som i sin tur är cancerogena… Ingenting är någonsin enkelt 😉

Så behöver man vara orolig? Ska man undvika alla charkprodukter med nitrittillsatser? Jag måste säga att det inte finns något givet svar på det. Men vi kan nog utgå ifrån att naturliga livsmedel och de mängder nitrat/nitrit som finns däri knappast skadar oss. Hur mycket extra tillsatser vi sedan tål (och om det för kroppens vidkommande är någon skillnad på tillsatserna i form av nitrat eller nitrit) varierar nog från individ till individ. Jag väljer personligen att inte äta bacon/chark alltför ofta, men äter mer än gärna spenat. Får jag då i mig mer eller mindre nitrit? Ja det är en mycket bra fråga. Och om man inte alls äter nitratrik spenat, kan man då äta mer nitrittillsatt bacon istället? Nja, då går du ju miste om spenatens alla andra positiva ämnen.

Summan av kardemumman, jag tror (som alltid) på att välja så rena, oprocessade livsmedel som möjligt och äter hellre spenat än bacon, men min uppfattning är att det heller inte finns någon anledning att känna panisk rädsla och vara nolltolerant mot nitrit som tillsats, förutsatt att tillsatsen tjänar ett vettigt syfte förstås. Så, som svar på din fråga, är det bättre att äta hemtrillade köttbullar än högprocessad skinka? – Absolut, i alla avseenden 🙂

/Kloka Therese

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Larm om nitrit

    1. Therese

      Therese

      Magdalena, för att du ska komma upp i skadliga nivåer med hjälp av spenat så får du äta kolossala mängder. Spenat Innehåller fantastiskt mycket nyttigheter, så att bry sig om nitrit/nitratmängden är helt onödigt.

Kommentera