Hudproblem av LCHF?

Greta undrar:  Jag är en 25 årig tjej som började äte mat med lågt givärde för cirkus 2 år sedan. Jag hade då mumsat i mig massor av skräp under en termin och blivit tjockis (när jag hade våg var det 72 kg). Sedan blev det mer och mer åt lchfhållet och har inte haft några nämnvärda problem med vikt eller sockersug. Jag tar ngt om jag vill men låter oftast bli (jag väger idag ca 58 kg (ska ner till 54/56 igen) och är 176 cm lång.

När jag för en tid sedan var hos en hudterapeut så påpekade hon att jag hade något som kallades miele (något sådant), en slags pormaskar i området kring ögonen. Jag frågade snabbt vad detta kunde tänkas bero på och hon svarade snabbt att en överkonsumtion av (feta) mejeriprodukter kunde vara boven.

Min fråga är alltså om det är något ni hört talas om, att huden blir sämre med lchfkost (allt jag hittat är folk som är saliga över förbättrad hy). Jag är inte manisk i min konsumtion!

Johanna Lanner svarar:  Milier är små cystor i översta hudlagret som innehåller keratin. Det blir små vita prickar av talg som sitter under huden och inte i en por.

Hos hudterapeuten sticker man hål med en lancett och tar bort den lilla pricken.

Ja, det är sant att de flest upplever ganska dramatiska förbättringar i huden när de lägger om kosten till en naturlig LCHF kost.

Jag har aldrig hört talas om eller stött på någon som blivit sämre. När det gäller de milier som din hudterapeut uppmärksammat skulle jag nog vilja drista mig till att vi inte riktigt vet varför de uppkommer. Det som man vanligtvis brukar mena kan var orsak till uppkomsten är om man har solat mycket, använt för feta eller för aktiva produkter. Jag har även vid något tillfälle hört att de som plötsligt får mycket, men nu pratar vi mycket milier, kan ha förändringar i sitt kolesterolvärde. Eftersom många lever i villfarelsen att fett höjer kolesterolet tror jag att det är detta är en felaktig slutsats.

Sen hävdar jag om man efter kostomläggning till LCHF kost och fortfarande har hudproblem skall plocka bort mejeriprodukerna för att se om det är de är de som ställer till. Mejeriprodukter är en lyx som inte fungerar för alla.

Hoppas du fick svar på din fråga.

Johanna Lanner

Hudterapeut och Kostrådgivare

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Frågelådan den av .
Johanna Lanner

Om Johanna Lanner

Johanna är kostrådgivaren med författartalang och fyller sina inlägg med finurligheter, ironi och allvar. Johanna är utbildad massör, hudterapeut och kostrådgivare samt har läst ledarskap, humanekologi, filosofi, idrottspsykologi och friskvård. Målet för Johanna är att ingen tjockis någonsin ska behöva känna sig lika misslyckad som hon gjorde. Blogg.

2 thoughts on “Hudproblem av LCHF?

 1. Profilbild

  Jag är kostrådgivare och snart även färdig hudvård- och spaterapeut och det där problemet har jag också stött på hos kunder. Jag forskade lite i saken och någonstans (kommer tyvärr inte ihåg var) hittade jag information om att överkänslighet mot kasein kan ge bland annat milier. De personer som reagerar på kasein får ofta även röda, blossande kinder en stund efter att de har ätit mjölkprodukter. Något att tänka på för dem som upplever ökade hudproblem i samband med LCHF!

 2. Profilbild

  Gunnel Elfman-Ericson

  Hej! Jag tror att mycket kan bero på hudprodukter. Använs produkter med paraffin i så blir det som ett lock på huden och den kan inte andas. Då blir det ofta tätt i huden. Finns ju många orsaker till detta. Tror dock inte att det har med LCHF kosten att göra.
  Gunnel Elfman-Ericson
  Lic. kostrådgivare och fd. frisörlärare

Kommentera