Fröknäckebröd

Det här Fröknäckebrödet hittade jag på i somras, efter ett tips av en Facebookvän. Hon ville att jag skulle omvandla ett fröknäcke med mjöl till ett mer LCHF-vänligt. Eftersom jag alltid tyckt om att baka var det en rolig utmaning.

I höstas var jag upp till Huså Bröd och presenterade mitt bröd. De blev väldigt förtjusta i de tre varianter jag gjort, så nu går jag och väntar på besked om de har möjlighet att ta upp det i sitt sortiment.

Fram till den dag det förhoppningsvis finns i butik, så bjuder jag här på mitt recept till alla läsare på Kostrådgivarna. Det känns verkligen kul att ha fått möjligheten att vara med i det här fina gänget.

Det är så mycket bra kunskap som samlats här inne. Hjälp gärna till att sprida recepten, kostråden och sidans adress till Dina vänner, så många fler får möjlighet att njuta av naturlig mat 🙂

Fröknäckebröd

 • 1 dl solroskärnor
 • 1 dl sesamfrön
 •  ½dl hela linfrön
 • 2 msk pofiber
 • 1 msk fiberhusk
 •  ½ dl kokosfett utan smak
 • 2½ dl kokande vatten
 • ½-1 tsk hvssalt
 • Lite flingsalt att strö över

Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Smält kokosfett i en kastrull, tillsätt vatten och koka upp.

Häll därefter vätskan över fröblandingen, rör om ordentligt. Låt svälla några minuter. Smaka av om smeten är lagom salt.

Häll upp smeten på en plåt med bakplåtspapper 30×33 cm, sprid ut till en tunn kaka med bakskrapa. Strö över lite flingsalt.

Grädda på 150° i 45 minuter. Ta ut och markera fyrkanter med degskrapan.

Stäng av ugnen, sätt in brödet att torka i en halvtimme.

Bryt i bitar och njut av ett nyttigt och gott knäckebröd, med minimalt med kolhydrater.

För ett få ett bröd lite likt Finn Crisp, smaksätt smeten med 1-2 tsk "Brödkryddor" eller stött anis, fänkål och kummin.

Smulad, torkad timjan, oregano, nässlor eller nån annan ört, kan också vara gott på.

Print Friendly, PDF & Email

21 thoughts on “Fröknäckebröd

 1. Profilbild

  Gunilla

  Tack Birgitta,
  följer din blogg med stort intresse, är 65+. haft stora problem med mage, svår smärta i muskler o leder, balansrubbningar o yrsel, detta under många år, utan diagnos, först förra året fick jag "bevis", till 98%, beror detta på glutenöverkänslighet, blodproverna talade starkt för detta, Känner du till något som kallas för glutenataxi?
  Många kvinnor i min närhet lider av fibromyalgi, hjärtsjukdom, PMS, uttröttade binjurar, sömnstörningar mm
  KVINNOsjukdomar, som ej tas på allvar år 2012, är den den svenska vården jämnlik ?
  IDAG på KVINNODAGEN önskar jag alla kära SYSTRAR.....allt GOTT, (dina frökex tex)
  Jag är tacksam att jag hittat din blogg och dina fantastiskt fina recept.
  Varm kram ,Birgitta !
  Inser att

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Tack för din kommentar, Gunilla. Det gör ont att läsa att du haft såna problem, men så glad att du hittat en lösning. Just ordet glutenataxi kommer jag inte på att jag hört nu på en gång, men ska läsa på 😉
   Läst mycket för några år sen på amerikanska läkarsidor om kopplingen mellan glutenöverkänslighet (gluten sensitivity) och Fibromyalgi. Det var det som fick mig att besluta mig för att ta bort det helt ur kosten, mina prover visade ingen intolerans, men enligt läkaren så kunde diagnosen ställas ändå, utifrån mina symptom.
   Hoppas vi får se en snar förändring, när det gäller synen på kvinnors värksymptom. På 70-talet när jag jobbade i vården så kallades vi fortfarande för SVBK i journalerna. Sveda, värk och bränn-kärring är inte så vidare trevligt att bli kallad...
   Blir glad också av att du uppskattar min blogg. Kram tillbaks 🙂

 2. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Det hoppas jag med, Pia. Inte alltid jag själv har lust att ställa mig och baka heller, vore suveränt med ett nyttigt tilltugg även i butik. Hörde igår att de börjat sälja LCHF-produkter i en Ica-butik här i Östersund, intresset för riktig mat växer så det knakar 🙂

 3. Pingback:

 4. Pingback:

Kommentera