En finfin start!

Denna helg är jag i Stockholm med familjen och för en gång skull bor vi på hotell. Annars blir det nästan alltid hemma hos släkt eller vänner eftersom vi tycker det är trevligast. Men nu körde det ihop sig med plats och logistik så vi bokade hotell. I skrivandes stund är det sovdags och i morgon när vi vaknar är det dags för en hotellfrukost. Jag hoppas att jag kan göra en hel del bra val, för det är ett fint hotell vi bor på. Sedan kan jag inte lova att det blir 100 % LCHF, för har de något riktigt gott och fint som jag är sugen på så kanske det blir ett undantag. Det är ju trots allt det vi gör i vardagen och 95 % av tiden som är viktigt och inte de små snedstegen. Så länge det håller sig till det och inte blir ett långt valsande runt i sockerträsket flera veckor. Då är det inte värt det!

Här kommer några frukosttips för äkta LCHF-vänner!

LCHF-bröd med linfrön och mandel

 • 1 bröd:
 • 2 dl mandel
 • 2 dl helt linfrö
 • 2 msk fiberhusk
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 tsk salt
 • 1 msk brödkryddor
 • 4 dl valnötter (ca 150 g) eller solrosfrön
 • 250 g kesella, 10%
 • 6 ägg

Sätt ugnen på 175° och klä en form med bakplåtspapper.

Mal mandeln i mandelkvarn eller med rivskivan monterad i matberedaren. Mixa linfröna i en mixer och häll i fiberhusk. Häll över den malda mandeln och de krossade linfröna i en bunke. Tillsätt bakpulver, salt, brödkryddor och valnötter/solrosfrön. Blanda runt.

Häll i kesella och ägg. Rör runt ordentligt så att allt blandas och fördela den ganska kompakta degen i formen. Grädda i ca 60 minuter lågt i ugnen.

Mandelplättar med bär och yoghurt

 • 1 portion:
 • 2 ägg
 • 3/4 dl mandelmjöl
 • 2 msk grädde
 • rikligt med smör eller kokosfett att steka i
 • 1 dl tjock yoghurt
 • bär

Vispa ihop ägg, mandelmjöl, grädde och grädda plättarna i rikligt med fett. Använd gärna ett plättjärn. Servera med tjock yoghurt och bär.

Ostomelett med skinka och avokado

 • 1 portion:
 • 3 ägg
 • 3 msk vispgrädde
 • salt och peppar
 • 2 msk smör
 • några skivor ost
 • några skivor kokt skinka
 • 1/2–1 avokado
 • färska örter
 • någon grönsak eller ett par bär

Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Värm upp smöret i en stekpanna. Häll omelettsmeten i stekpannan och stek på knapp medelvärme. Rör försiktigt i äggsmeten hela tiden, mindre mot slutet när den börjar stelna. Omeletten är färdig när äggstanningen stannat men fortfarande är lite krämig på ytan.

Lägg på osten och låt den smälta på eftervärme. Vik omeletten och lägg över den på en tallrik. Lägg upp skinkan, avokadon och det du vill äta till.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Baka bröd, Frukost den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

2 thoughts on “En finfin start!

 1. Profilbild

  Hotellfrukostar brukar aldrig vara problem.
  Om ni behöver luncha/fika uppåt dagen kan jag varmt rekommentera AMYS CAFÉ på FRIDHEMSPLAN, tjejen som har cafeét äter själv LCHF och har anpassat både fika och sopplunchen så att det passar LCHF-are.

Kommentera