Det finns inget som heter misslyckande, det finns bara resultat

Utveckling

När jag coachar mina elever eller klienter märker jag ofta att människor är rädda för att sätta mål för att uppnå viktiga saker i livet. Ett mål som skrivs ner på papper, eller t o m uttalas så andra hör det, blir ju på riktigt. Tänk om jag skulle misslyckas! Vilken skam, vad ska andra tro, hur gör jag då?

I vårt samhälle är de flesta programmerade att vara rädda för det som kallas misslyckande. Men alla har vi känt av att misslyckas med ett prov, en kärlekshistoria, ett jobb vi inte fick etc. Vissa vågar inte prova igen, andra tänker att det är bara att ta nya tag, jag lärde mig i alla fall hur det inte fungerar.

Hur många gånger fick du t ex göra om körkortsteoriprovet? Gav du upp hela drömmen om ett körkort för att du fick skriva flera ggr? Jag känner en härlig grabb som skrev provet 6 ggr innan det äntligen satt. Han är ordblind och har lite svårt att koncentrera sig, men han satte upp mål. – ”Jag ska klara det här och varje gång jag misslyckas så lär jag mig vad jag behöver nöta lite mer för att lyckas.”

Framgångsrika människor är inte de som aldrig misslyckas utan de som vet att om de prövar något som inte ger förväntat resultat, så har de i alla fall blivit en erfarenhet rikare. De lär av sitt misstag och provar att justera, göra lite annorlunda.

Hur ska du skaffa dig erfarenheter om du inte vågar prova nytt, skapa någon form av nytt resultat ? Att lära sig nya saker innebär utveckling för dig, att utmana sig själv lite mer än du är helt bekväma med. Men i och med att du lämnar din trygghetszon så riskerar du också att det inte riktigt blir det resultat du tänkt dig.

Men tänk om det blir något ännu bättre. Har du någon gång hört historier från vänner, bekanta, grannar som plötsligt blivit av med jobbet, blivit fullständigt förkrossade, hittat nya lösningar och sedan efter en tid säger att den här erfarenheten vill jag inte vara utan, det här har visat sig vara något av det bästa som hänt mig.

I naturen råder ständig utveckling, från frö till full blom, från puppa till färdig fjäril. Människor som helt stannar upp i sin utveckling, som lever utan mål eller drömmar som de agerar efter, blir till slut sjuka. Det finns en känd historia om Thomas Edison. Efter att han hade gjort sitt 9.999:e försök att skapa en fungerande glödlampa, var det någon som frågade honom:

-       ”Tänker du verkligen nå upp till 10.000 misslyckanden? ”

-       Han svarade: ”Det där var inget misslyckande, jag har just upptäckt ett nytt sätt att inte uppfinna den elektriska glödlampan”. Han hade just upptäckt hur en ny serie handlingar hade fått ett annorlunda resultat.

Ta en minut och fundera över de fem största ”misslyckandena” i ditt liv.

 • Vad lärde du dig av de händelserna?
 • Vad blev resultatet? Det kan vara möjligt att du på det här sättet fick några av de allra värdefullaste lärdomarna i ditt liv.

Och mina coachande slutord till dig blir en uppmaning till möjlighetstänkande:

"Vad skulle du pröva att göra om du visste att du inte kunde misslyckas?”

Print Friendly, PDF & Email

12 thoughts on “Det finns inget som heter misslyckande, det finns bara resultat

 1. Profilbild

  Det finns en föreläsare som jag just nu inte minns namnet på som kör med "Det blir alltid som man tänkt sig". Och när man tänker på det så blir det ju verkligen viktigt att sikta högt och inte fega när man sätter upp sina mål!

 2. Therese Renåker

  Sant och tänkvärt skrivet Louise. Sedan tänker jag att det finns de som kanske inte är rädda för att misslyckas, utan snarare för att lyckas... Om man verkligen når det stora drömmålet, vad får det för andra konsekvenser, vem blir man då...? Också en intressant tanke 🙂

  1. Louise Edlund

   Inläggsförfattare

   Hej Therese, helt riktigt det du skriver. Det är inte alla som gillar att du förändras. Om du dessutom lyckas nå ditt drömmål kan det resultera i väldigt olika reaktioner från omgivningen, såsom fjäsk (för att du kanske blir en kändis inom ditt expertområde), avundsjuka, baktalande men förstås även att nya spännande dörrar öppnas för att nya personer visar dig uppskattning. En person som t ex går ner 40 kg i vikt får ju nästan en helt ny identitet, dels p g a sin egen förändring, dels p g a omgivningens ändrade reaktioner.
   Mina största förebilder är de som lyckas nå sina drömmål (det är ofta flera samverkande mål), åtnjuter erkänd framgång och ändå bibehåller en stor portion ödmjukhet. Det kallar jag personlig styrka!

   1. Therese Renåker

    Precis, det var just sådant jag tänkte på. Har haft ganska många i min omgivning som gått ner rejält i vikt och faktiskt blir "bestraffade" av kompisgänget som fortfarande kämpar med sin vikt. Och blir återupptagna i gemenskapen när de börjar gå upp igen... Då blir det svårt att lyckas...

 3. Profilbild

  Ylva Larsson

  Ååå, detta är så spännande. Jag har inte gjort några stora misslyckande i mitt liv. Men de små har alltid lett mej i nya positiva riktningar. Detta har lett till att när det händer något jag inte har kontrollen på riktigt så väntar jag ut tiden, och så till slut, likt Baltazar, så har jag lösningen i en liten ask. Sen vet jag ofta hur jag ska agera. Ser detta som en spänning i livet och tror att det är en styrka jag har. Och så kan man ju passa på att belöna sitt ego även med de små framgångarna!

  1. Louise Edlund

   Inläggsförfattare

   Hej Ylva, kul att du delar med dig. Vi får ofta många små tecken som kan skapa våra lösningar, men vi lyssnar inte alltid på dem, för vi är så upptagna hela tiden. Jag har märkt att när jag tar ett kliv tillbaka och omger mig med mer lugn, så brukar det hända saker inombords, kreativiteten återvänder och man ser nya möjligheter. Det finns ett NLP uttryck: Du har alla resurser du behöver, men du har inte alltid tillgång till dem.

 4. Profilbild

  Oh, hvor glad jeg er for dette forum, og så takknemlig for å være en del av dette. Av og til blir tiden litt knapp til å lese gjennom alt, men akkurat nå velsigner jeg en kranglete appendix som jeg ble av med på tirsdag kveld. Det har gitt meg nye muligheter til å finlese alt dere fantastiske damer og (menn) har lagt inn her. Jeg ønsker deg lykke til videre Louise og tenker på ord jeg anvander mest av alt i min undervisning. "Det finnes ingen feil - bare nye muligheter." Klem fra Aud

  1. Louise Edlund

   Inläggsförfattare

   Hej Aud, så hyggelig att få in lite norsk i bloggen också 🙂 Sånt liker vi. Ja, det är ett härligt gäng som skriver här på Kostrådgivarna och Pia Nyberg har gjort ett kanonjobb med att skapa och sortera upp hela bloggen. Jag njuter av att se dina vackra tavlor på Facebook och hoppas du återvänder med kommentarer till denna blogg fler gånger. God bättring till dig.
   Klem fra Louise

 5. Profilbild

  Ethel Loberg

  Även om detta ämne brukar jag ta till en skämtsam variant som faktiskt "går hem" och det är kommentaren: "Ja det är ju svårt att misslyckas när man är bäst". Det använder jag för att brömma andra, men även när jag får beröm av andra, fast då är jag noga med att säga det med glimten i ögat.

Kommentera