Att planera sin mat!

Det är med maten som med mycket annat i livet, ibland har man tid till det och ibland blir det bara ett nödvändigt ont. Eller ont kanske är fel ord, men det får gärna gå fort och vara ganska smidigt. Därför tänker jag numera på olika sätt beroende på hur mycket tid jag har. Och eftersom jag vet att jag tar mig tid för matlagning när den finns så behöver jag inte ha dåligt samvete de dagar det blir en snabbare lösning som kanske är lite enahanda.

En snabb lösning är en kött- eller fiskbit som inte behöver steka så länge + en hög grönsaker som bara behöver läggas upp + en sås som är färdig. T.ex. Lax + rucolasallad + majonnäs. Eller kycklingfilé + babyspenatsallad + färdig bearnaissås. Ultrasnabbt kan dessutom vara en färdig kycklingbit eller en gravad eller rökt lax även om jag helst tillagar min kyckling själv. Har jag lite mer tid kan jag steka lite haricot verts i olivolja eller skivad blomkål i rikligt med smör. Salt på det!

En mellansnabb lösning kan vara en köttfärssås till en god sallad eller ugnsrostade grönsaker. Att skala och skära grönsaker tar ju lite tid, men ju oftare man gör det ju fortare går det. Har du tid så kan det ju vara riktigt rogivande, så passa på att tillaga lite mer när du ändå håller på. Lättkokta grönsaker eller ugnsbakade grönsaker med lite dressing smakar gott även dagarna som kommer. Smidigt att ha på lut i kylskåpet. Detta gäller naturligtvis också grytor och t.ex. köttfärssås. Det tar inte så mycket längre tid att göra dubbel sats och då har man ju en massa snabbmiddagar i kyl eller frys när tiden är knapp.

Om vissa måltider får lov att vara lite snabbare (men ändå nyttiga) så tycker jag att det är lättare att finna glädje i de lite mer avancerade måltiderna. Att laga mat får inte vara förknippat med tvång och tristess, så försök få balans mellan den energi du lägger ner. Har man lärt sig ett par säkra snabba kort så blir vardagen lättare.

 

Mittemellansnabb!

Sesampanerad lax med haricots verts

4 portioner:

  • 400 g haricots verts
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk pressad limesaft
  • salt och peppar
  • lite röd chili
  • 250 g keso
  • 100 g fetaost
  • 4 laxfiléer
  • 2 dl svarta sesamfrön eller blå vallmofrön
  • smör att steka i

Koka haricots vertsen så att de blir precis mjuka men inte överkokta. Skölj i lite kallt vatten och lägg dem i en skål. Häll på olja och limesaft, salt och peppar. Skiva en bit röd chili tunt och lägg i.

Mixa keso och fetaost med stavmixer eller mosa med en gaffel. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp laxfiléerna och salta och peppra. Lägg fröna i en djup tallrik och rulla filéerna i dem. Stek i smör ett par minuter på varje sida.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Fisk, Reflektioner den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

3 thoughts on “Att planera sin mat!

Kommentera