“Ät av allt och rör på dig” sa doktorn

Efter stor vånda och mycket ågren sökte jag läkare här i Frankrike med anledning av mina viktproblem. Jag hade lite svårt att få fram orden när jag satt där i motagningsrummet och skulle förklara att jag provat allt, att jag är rädd och oroad för min framtid, och att jag verkligen vill kunna fortsätta vara mamma till mina barn i många år framöver.

-Madame, ni tycker om god mat? Frågade läkaren.

Det kunde man ju bara svara ”ja” på.  Då log han lite roat och sa

-Man ska inte banta, dieter är inte bra. Man måste äta lite av allt och röra på sig mer.

-Monsieur le Mèdicin, om det fungerade skulle ingen vara tjock.

Varpå han skrattade. Han trodde nämligen att jag skämtade.

Men det är verkligen inte roligt. För mig är det här ångestfyllt och skrämmande. Mina gener ger mig inget vidare hopp om en smal framtid, eller egentligen om en framtid överhuvudtaget. Min pappa dog av överviktsrelaterad hjärtsjukdom vid 48 års ålder. Själv har jag lidit av sjuklig fetma i över tio år, och jag oroar mig ffa över att det tar sig formen av bukfetma, som ju är extra farlig för hjärtat. Jag tänker inte sluta kämpa för att bli frisk. Jag tänker inte sluta kämpa!

Den här veckan har varit lite av en kamp på andra sätt, mest emot en envis infektion i bihålorna. Så jag har hasat omkring i pyjamas och bara lagat mat när jag orkat. Det har blivit en hel del enkla lösningar, som grekyoghurt med kakao till frukost, avocado och skinka till lunch, ostkuber och en tomat till middag, och brieost lite när jag känt mig sugen. Känner mig inte som postergirl för hur LCHF ska skötas, men so what.... för vet ni vad, jag har gått ner 3 kg. Det kan ju också bero på sviktande aptit nu när jag är sjuk, det berömda vätskekilot, osv, men jag är jättenöjd!

Nuvarande vikt: 93,4 kg.

Vilket ger mig ett BMI på 35.6.... en klar förbättring från förra veckans 36.7

Så här långt trivs jag i landet LCHF. Jag har känt mig matt och svag, men jag är ju sjuk. Nästa vecka blir nog mer av ett test, för då kanske jag inte kommer vara matt av feber längre. Då kommer jag se om mattheten berodde enbart på feber eller om kosten också spelar in. Mitt blodtryck är dessutom lågt, men Pia här på KRG tipsar om att motion hjälper mot vajsing på blodtrycket. Så jag har lite att bita i inför veckan som kommer.

Kämpa på alla ni därute som också vill ha en trygg framtid!

Här bor jag!
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on ““Ät av allt och rör på dig” sa doktorn

 1. Profilbild

  Isabella

  I hear you! Du är inte ensam, sitter i Oslo med samma dilemma. Kämpar med lchf sen 10 veckor, tränar och går inte ner något. Aptiten har inte velat finnas till och energin har varit låg stundtals. D-vitamin tillskott hjälper en del men när ska vågen visa framgång?

 2. Profilbild

  Jennifer

  Inläggsförfattare

  Isabella, har du någon personlig kostrådgivare? Det har jag och det hjälper mig jättemycket. Det är precis sådana frågor som man ska kunna ta upp. Och det är skönt att ha någon annan som engagerar sig i ens problem. Men jag tror att nu när våren är på väg så återvänder livskrafterna, och förhoppningsvis med dem aptiten.
  Jag har alltid haft problem med sötsug, som jag tolkat som hunger, och nu när det är borta har jag lite svårt att reagera på riktig hunger. Jag går och känner efter hur det egentligen känns i magen tills jag måste anta att det är hunger... fatta vad man är ovan att lyssna på sin kropp! Kanske du också behöver mer tid för att lära dig lyssna av de egna signalerna och hitta hur din aptit känns? Lycka till!

Kommentera