alltså…. låt oss prata om de riktiga nackdelarna och fördelarna med LCHF kost

.…men hallå….. det är dax att lyfta ( ja eller sänka) nivån på kostdebatten. Vilka är de egentligen fördelarna och vilka är de riktiga nackdelarna med att äta naturlig  LCHF kost. Förutom att jag lyckats bli en rätt frisk människa har jag även lyckats få av mig ett antal kilon, men detta är ju inget precis nytt för alla de som provat. Konstigt nog mår man ju rätt bra fast det är så himla farligt. Så därför vill jag väga in lite fler parametrar i debatten. 

Fördelar

Ja fördelarna har vi ju hört till leda.. halleluja… halleluja. Här kommer sådant som man kanske inte tänker på när man är så himla upptagen med att känna hur otroligt bra man mår.

1, Inga smulor. Kan ni förstå detta revolutionerande under. Det finns ingen skärbräda full med fnas som sprider ut sig över hela hemmet. Besticklådan samsas inte längre med en halv påse brödsmulor

2, Inget klibbig spagetti eller ris som är omöjligt att damsuga eller sopa upp. (Kanske mest märkbart för dig som är småbarnsförälder eller om du ännu inte har stilat till ditt bordsskick)

3, Din minskade spontanshopping. Shoppinglistan blir nästan otäckt konstant. Du spar otroligt summor på att du inte måste prova de senaste smaksatta yoghurten, ballerinakexen, chokladkaka, flingorna, godiset, bröden… ja och så vidare i alla rent ut sagt jävla oändlighet.

4, Inga mellanmål. Så otroligt skönt att slippa hetsen… åh jag måste äta för det har gått tre timmar sedan sist… annars kanske jag typ…..döööör.

Nackdelar

Har vi ju hört om möjligt ännu mer om, men vi som plötsligt blev så bra av att gå över till LCHF kan bara inte ta till oss detta. Kan jag verkligen må så prima medan jag går mot en förtidig död, är frågor vi brottas med?

1, Slammar den feta maten igen rören? Här har vi ett orosmoment. Ja, jag som är ägare av ett något äldre hus måste säga att jag ibland undrar om det är så bra att diska så mycket feta saker i vasken. Kommer de klägga igen?

2, Kål luktar faktiskt inte så gott när man kokar det. Helt ärligt alltså tycker jag att det doftar sådär men å andra sidan blir utsläppen från den egna kroppen minimala. Så man får ta det onda med det goda.

3, Affären blir för stor. En smula slöseri med min tid kan tyckas. Man går och går  och går för att ta sig till den riktiga maten.

4, Ingen mat till ankorna. Vi har problem i familjen när det är dax för ankmatning. Tar tacksamt emot LCHF-tips på ankmat :)

5, Matlagningstävling på jobbet. Jag har gått från att tävla i vem som äter minst till den som har den godaste matlådan på jobb. Ibland vill jag helt enkelt slita matlådan ur näven på den kollega som har bäst mat med sig.

6, Matsnobberi. Det är helt klart en risk man tar. Plötsligt känner man otrolig skillnad på ett bra kött, en fin fisk, en hemmagjord hollandaise eller på ekologiska ägg. Det blir en nödvändighet.

7, Ett glas vin räcker :( Nu kommer vi till de riktigt tunga grejerna. Att dricka vin före, efter och under maten verkar inte längre möjligt. Du blir redlös (i alla fall jag) och det värsta av allt det smakar inte likadant längre.

8, Ibland är det så gott att man vill äta mer, men det går inte. Det här är ju lite av en fördel med att äta naturlig kost men ibland kan ju även fördelarna hoppa upp och bita en där bak. Maten är ibland så otroligt god, men det går ju bara inte att få ner en bit till… irriterande ;)

9, Brännskador och fettfläckar. Den här rätt liberala inställningen till fett leder till att det ibland kan sprätta. Detta resulterar i små svidande brännskador. Kakel och dylik kan behöva en kärleskfull avtorkning efter middagen. Det gör att det behövs mer städning än det tidigare sättet att äta till exempel en micrad fiskgratäng.

Ja vid en snabb överblick verkar tyvärr nackdelarna vara fler så utifrån denna ordentligt vetenskapligt underbyggda studie kan man egentligen bara dra en slutsats....eller hur var det nu?

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Johanna Lanner

Om Johanna Lanner

Johanna är kostrådgivaren med författartalang och fyller sina inlägg med finurligheter, ironi och allvar. Johanna är utbildad massör, hudterapeut och kostrådgivare samt har läst ledarskap, humanekologi, filosofi, idrottspsykologi och friskvård. Målet för Johanna är att ingen tjockis någonsin ska behöva känna sig lika misslyckad som hon gjorde. Blogg.

23 thoughts on “alltså…. låt oss prata om de riktiga nackdelarna och fördelarna med LCHF kost

 1. Profilbild

  Annika

  Trevlig läsning! Piggar upp med lite skoj mitt i den annars tunga kostdebatten.
  Apropå ankorna tror jag att de mår mycket bättre utan en massa bröd. Osannolikt att ankor ställer sig och bakar bröd för att få sina dagliga smulor! Jämför med den giraff som dog med 20 kg plast i magen, som generösa människor kastat in till den i hägnet.

 2. Profilbild

  Haha, härligt.

  För mig är nog "inga mellanmål" till följd av en försvunnen "jag-har-panikont i-magen-av-hunger-känsla" den största fördelen.

  En annan nackdel är att mina mellanmål (ja, jag äter det inför träning fortfarande, men ej för att jag dööör annars) blir rätt uttittade på jobbet. Tydligen var kanel och ägg i kombination något rätt suspekt... 😀

  1. Johanna Lanner

   Inläggsförfattare

   Ja du har rätt! Det hade jag glömt bort, den där känslan av hungern river i magen... usch ja nu förstår jag plötsligt igen varför vissa blir så där arga när de är hungriga. Det var ju så det var. Kanel och ägg låter... lite annorlunda.. men det kanske är en hit:)

 3. Profilbild

  Underhållande inlägg!
  Vad gäller ankor så är det frön som gäller. Värt att veta i sammanhanget är att kungliga brittiska fågelsällskapet för några år sedan offentligt gick ut och uppmanade brittiska folket att sluta mata fåglar med bröd då detta är för näringsfattigt för dem. För övrigt har också en brittisk fiskeklubb förbjudit användandet av bröd för att locka karparna till fiskaren eftersom karparna i sjön blev sjukligt feta.

  1. Johanna Lanner

   Inläggsförfattare

   Tack Per 🙂
   Hmmm.. undrar vad som händer med människor när de äter bröd?
   Jag och barnen ska göra ett test med olika ankmat. Frågan är om de kommer göra lika festliga saker på en mer artegen kost.. eller kommer de föraktfullt kvacka fram och bajsa oss på fötterna.. återkommer..

 4. Profilbild

  Ingela

  Härligt, roligt inlägg. Jag är hyfsat ny på LCHF. Sonen introducerade mig och maken, och det var ju INTE svårt att få maken att byta ut Cambridge-sopporna mot fet lagad mat 🙂

 5. Profilbild

  Tack för underbart roligt inlägg!!!! Igenkänningen är stor, förutom då att jag inga små barn har. Men även tonåringar är fantastiska på att "smula" ner:). Nu äter alla LCHF o smulorna o pastan har vi vinkat bye-bye till.

 6. Profilbild

  För alla som är engagerade för ankor och andra fåglar är här orginalartikeln från The Telegraph:
  telegraph.co.uk/news/uknews/1953493/Royal-Society-for-the-Protection-of-Birds-RSPB-says-to-ban-bread-as-bird-food.html

  Citat: Bread should be banned as a bird food because it is so unhealthy and damages chicks' chances of surviving to adulthood, experts have said.
  The Royal Society for the Protection of Birds said it holds little nutritional value and suggested instead giving them a range of alternatives, including cake crumbs, crushed biscuits, grated cheese, leftover jacket potatoes, breakfast cereal, overripe strawberries and porridge oats.

 7. Profilbild

  LenaK

  Haha, kunde inte varit mer mitt i prick.
  Ja, rören slammar igen!! Både från vasken och från diskmaskinen. Fattade först inte vad som hänt med den relativt nya diskmaskinen. Jag trodde jag skulle behöva köpa en ny men insåg så småningom vad som var problemet och vet nu hur jag löser det med kokande vatten och Yes. Rören från vasken är min mans problem! 🙂

 8. Profilbild

  Gunka

  Låt fettet svalna och ta sen ett hushållspappper och torka ur kärlet innan diskning och släng i soporna. Det är mycket bättre än att slamma igen avloppet. Varmt fett är ju väldigt varmt att hälla ner vasken.

 9. Profilbild

  Kicki

  Ha ha ha! Tack återigen för ett klockrent inslag. Underbart. Vad gäller rören, vi löser det hela enkelt genom att hälla fettet från stekpannan i en av alla de där plastburkarna som man köper kräftstjärtar eller liknande i och sen upptäcker att man har drivor av. Häll allt överblivet fett i en sån och när den är full, släng den i soporna. Då slipper du att rören täpps igen.
  När det gäller ankmat så är jag absolut ingen specialist, men min svärmor brukar mata ankorna med ostsmulor istället för bröd och de gillar det skarpt. Om det sen är nyttigt för dem... tja det kan jag inte lova. Men bättre än gluten måste det vara 🙂

Kommentera