Ekologisk mat

Ägg, ägg, ägg, det blir lätt mycket ägg när man växlar över från en traditionell kosttallrik (Livsmedelsverket) till LCHF kost. Nu när vi närmar oss påsk så blir det ännu mer ägg i fokus, så jag tänker inte skriva om ägg.

Det jag tänker ta upp är vikten av att välja ekologiskt när vi handlar samt hur små val kan göra så mycket för miljön och för andra människor på jorden som odlar den mat vi handlar. Grönsaker och frukter  som ser exakt likadana ut utan minsta fläck eller "onormal form" (hur nu en grönsak kan se onormal ut), för se, om nu gurkan är lite för böjd eller inte helt symmetrisk då ratar vi den. Just det "vi" konsumenter väljer bort den, inte EU. Faktum är att EU har backat på denna punkt.  Men varför fortsätter då handlarna att bara ta in "perfekta" gurkor, jo för att vi konsumenter lämnar kvar de "onormala gurkorna" som i sin tur kastas.

Det kastas mat för enorma summor i världen, Europa och så även i Sverige. Vem tror du får betala för allt som kastas, jepp helt rätt, vi konsumenter (du och jag).

Varför inte införa halva priset på matvaror kvällen INNAN bäst före datum, då har man ju en chans att laga till maten också. Som det är nu så är det halva priset samma dag - men hallå då är det nog få som hinner tänka om och ställa om för att kunna ta till vara på det fynd man gjort. Vad blir resultatet? Jo, mataffären slipper hantera gammal mat och vi konsumenter kan helt plötsligt om vi har tur fynda t.ex. ekologiskt kött för halva priset.

En vara som ALLA borde köpa är ekologiskt kaffe. Det är inte försvarbart att köpa oekologiskt kaffe. Om alla i  lilla Sverige (inte så litet om man talar om kaffe konsumtion) valde ekologiskt kaffe så skulle vi minska på 4200 ton farliga besprutningsmedel per år enligt Naturskyddsföreningen. Dessa farliga besprutningsmedel tar död på de som jobbar på plantagen, bara i Costa rica dör ca 700 arbetare av akut förgiftning varje år.

Det tar död på dig med som dricker oekolgiskt kaffe - du får i dig giftena med, punkt slut.

Men det är så dyrt med ekologiskt kaffe kanske du tänker, helt rätt det blir dyrare. Din kopp kaffe kommer bli ca 7 öre dyrare, yes du läste rätt: 7 öre. Om du dricker som genomsnitts svensken så ökar kostnaderna med 21 öre om dagen.

Det finns säkert läsare som tycker att man lika bra kan sluta dricka kaffe, japp ditt val.

Min ståndpunkt när det gäller kaffe är att det är en super bra antioxidant som hjälper dig att få ut än mer av din träning och ev. fettförbränning, om du nu bara använder den rätt.

Håll dig till 3-4 koppar om dagen, drick kaffe ca 45 min före träning och aldrig efter träning. Samt drick inte kaffe efter kl. 15.

Det är du konsument som bestämmer vilka varor som din handlare ska saluföra. Det finns inte en enda butik som köper hem en vara som ingen vill ha. Butikerna köper hem det konsumenterna (du) vill ha.

Jag vill samtidigt uppmana alla läsare att fråga på kaffet, bensinmacken och på jobbet varför det inte serveras ekologiskt kaffe.


Dagens inlägg är skrivet av kostrådgivare och personliga tränaren Alexander Gefwert som finns på För dig i Bromma.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i * VECKANS KOSTRÅDGIVARE * den av .
Profilbild

Om Alexander Gefwert

Alexander Pernberg Gefwert, 41 år, är uppväxt och boende i Stockholm. Gift med Anette Pernberg och har två barn som är 19 år och 17 år. Alexander och Anette driver träningsanläggningen För Dig, i Bromma där du tränar i en privat miljö utan andra medlemmar i lokalen. Här har vi integrerat kostrådgivning med träning samt att du får handfasta råd om hur du gör i vardagen för att få det att funka på ett enkelt sätt. Du får träna funktionell träning och serveras en ekologisk proteinsmoothie (med extra grädde om du vill) på fullfeta produkter. Läs mer på För dig 

5 thoughts on “Ekologisk mat

 1. Profilbild

  Jag har två spontana kommentarer till ditt inlägg:
  1. Du har så rätt angående kaffet. Ska man välja tre livsmedel att köpa ekologiskt, för att göra störst skillnad, så är det kaffe, choklad och bananer. För min del, som inte äter bananer men desto mer ägg, så blir det ekologiska ägg också. Och på jobbet har vi både ekologiskt och rättvisemärkt kaffe sedan flera år tillbaka. Det räckte med att poängtera fördelarna, så byttes det. Värt ett försök alltså!
  2. Jag köper ofta ekologiskt kött till nedsatt pris, och precis som du säger, just på bäst-före-dagen. Min erfarenhet är att det inte är någon som helst panik med att tillreda det direkt när man kommer hem bara för att dagens datum står på etiketten. Det är bara köttfärsen jag är snabb med att slänga i frysen. Men poängen är att vi måste våga lita på våra näsor – luktar köttet bra så är det bra. Faktum är att det mesta köttet i svenska matvaruaffärer har gått rakt från slakt och ner i tråget, och är följaktligen både segt och tråkigt när det hamnar i butik. Enda chansen att få det ätligt är att köpa det när bästföredatumet närmar sig, eller rent av gått ut, då har man en chans att få det någorlunda mört. Att köpa kött med nedsatt pris blir helt enkelt att köpa bättre kött till lägre pris. Bingo!

  1. Profilbild

   Hej Matgiken

   Håller med om att ska man plock fram topp tre så är det bananer, choklad och kaffe.
   det finns några till grönsaker som är välbesprutade så som: gurka, paprika och jordgubbar och även vindruvor.
   Det vet både du och jag att det funkar att äta mat som bäst före datum passerats med någon dag, men för att även nå den stora delen av befolkningen som inte vågar handla varor som går ut samma dag, så tror jag att det vore en sak att pröva.

   Trevlig helg!

 2. Profilbild

  Ethel Loberg

  Ja det har verkligen gått troll i matens utgångsdatum, folk har lurats tro att maten dagen efter är oätlig. Själv kollar jag alltid om det finns korta datum med nedsatt pris innan jag börjar mathandla.
  Men här kommer det verkliga datumrekordet på ägg. I början av den här veckan, den 26 mars så hittade jag två stora ark ägg som jag glömt bort i ett kallskåp som jag bara använder som reserv när kylen är överfull, jag blev lite bestört, trodde ju det var kört med äggen för utgångsdatumet visade 27 NOVEMBER 2011! Altså fyra månader. Jag är av naturen övernyfiken så jag tog ett ägg. och öppnade det utomhus för säkerhets skull och voilà, ägget doftade friskt om än osegare vita. Så nu intensiväter jag omelett och kokta ägg varje dag för även att äggen är fyra månader gamla så anser även jag att de bör käkas innan de blir "för gamla." Ska påpeka smaken också: den är precis som ägg ska smaka. Nu är det bare en vecka till, sen är de slut. Snacka om hållbar mat efter "utgångsdatum"

 3. Profilbild

  Hahaha Ethel Loberg!
  Det skulle många veta! Som kastar per automatik om datumet är "fel", utan att varken lukta, titta eller känna på maten först.
  Jag letar också korta billiga datum, för som sagt, det har aldrig hänt att jag råkat på något dåligt! Ägg massköper jag och förvarar i skafferiet, går hur bra som helst, har dock inte råkat glömma någon förpackning i 4 månader... men ett par tre veckor kan det bli när jag fyller på bra! Av ekonomiska skäl är jag dock dålig på att köpa ekologiska ägg, de är mer än dubbelt så dyra, men försöker alltid välja från "frigående" i allafall... och från hönserier i närheten, ibland syns det varifrån de kommer!

 4. Profilbild

  Ethel Loberg

  "amabile"
  Ja så är det, frisk doft och smak gäller mer än utseende på mat. En gubbe berätta i dag att han slängde ägg en gång för att gulan flöt ut när han knäckte. En annan berätta att "ägg håller sig ett helt år om de får stå i kylskåp med den spetsiga änden ner"

  Själv är jag i full färd just nu med att käka mina fyramånadersägg. Smaskens!

Kommentera