Barn lyssnar på allt du säger – på gott och ont!

En annan ballerina

Det har ju diskuterats till leda – vad är ärftligt och vad är social miljö???

Igår var vi en gäng tjejer på jobbet som hamnade i den diskussionen. En av tjejerna vittnade om att hon under hela sin skoltid dansat och varit väldigt vältränad och mått mycket bra.

Samtidigt matades hon dagligen med kommentarer hemifrån, som hon egentligen inte tänkt så mycket på förrän nu då hon precis blivit mamma. Det var kanske inte i huvudsak kommentarerna om henne själv, utan ett ständigt kommenterande om andras kroppar, ”såg du vad tjock hon hade blivit”, ”nä nu har hon nästan blivit FÖR smal”, ”han borde ju tänka på vikten – med den magen”, ”han borde inte äta pizza med den dubbelhakan” osv. Hon sa att det gick inte en dag hemma utan att man kommenterade bekanta eller folk på TV - som att deras identitet låg i hur deras kroppar såg ut, och det är mycket tänkvärt vilka signaler vi sänder ut genom våra kommentarer om andra inför våra barn!

Själv har jag begåvats med ett barn av varje sort, och jag måste erkänna att jag är oerhört mer medveten om vad jag förmedlar till flickan – Lilla S, än till pojken – Tonåringen -  i ämnet kroppar/bantning/ätstörningar.

Lilla S har  än så länge varit helt befriad från ”dumma” tankar,  hon äter bra, dansar och kan lämna kvar godis till söndagen :o), men så fick jag för några veckor sedan ett samtal på en tisdag ifrån henne,  och hon sa följande med låg röst:

”Mamma – du vet jag håller ju på att göra en poängpromenad till helgen för pappa och några till, och då tänkte jag att jag måste ha ett pris till den som vinner, så jag har köpt ett paket Ballerinakex för egna pengar.”

”Det var väl jättebra svarade jag, vad kul att du hittar på något sånt.”

Nu svarade hon med ännu lägre röst:

”Ja, fast vet du, jag har öppnat paketet, och ätit 5 kex redan. Jag kunde inte låta bli...fast jag ville.”

Nu insåg jag att detta faktiskt kunde vara ett avgörande ögonblick vad jag svarade, så jag sa så här:

”Vet du Lilla S – om JAG hade köpt ett paket Ballerinakex på tisdagen, som skulle användas på lördagen, hade jag ALDRIG klarat att inte äta upp hela paketet om jag väl hade öppnat det. Dom är ju så jättegoda, och så om man är ensam och har kommit hem från skolan och är lite småhungrig och sugen, så jag är förvånad att du bara tagit 5! Då tycker jag det är bättre att du nu plockar undan så många du behöver till på lördag, och så äter du upp resten. Och nästa gång du ska köpa något liknande så gör det samma dag istället”

”Åh tack mamma - svarade hon nu med glad o klar stämma – jag visste inte om jag måste skämmas för vad jag gjort, men det behöver jag ju inte då!!”


Dagens inlägg är skrivet av kostrådgivare Eva Larsdotter som finns på Eat and move i Göteborg.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera