Varför en smalis äter LCHF

Jag får ibland frågan varför jag som ”smalis/normalis” äter LCHF? Jag som aldrig haft problem med vikten, sockerberoende eller någon allvarlig sjukdom. LCHF är väl bara för dem som vill gå ner i vikt eller är diabetiker? Är det inte en metod?

Mitt svar blir alltid nej, absolut inte. Förtjänar inte alla att må sitt bästa? Varför skulle mat som utgår ifrån vårt ursprung bara vara till för en viss grupp människor?

Det borde ju rimligtvis istället vara den mat som de flesta skulle må bra av att välja. Ingen, oavsett normalis, tjockis, diabetiker, barn eller gammal mår i längden bra av att äta en kost bestående av för mycket socker, stärkelse och onaturliga fetter. Vi rostar invändigt oavsett vilken grupp vi än tillhör! Det tar antagligen bara lite olika lång tid, beroende på vilken grupp du tillhör, att insjukna, bli överviktig eller inte må riktigt som du förtjänar.

Det finns en stor grupp barn och vuxna som inte tillhör varken överviktiga eller diabetiker men som ändå går omkring med lite krämpor. Sjukdomar och besvär som blir till en norm, man accepterar sina besvär och då pratar jag om olika magbesvär, allergier, överkänslighet, trötthet, dålig hy, sömnsvårigheter, sötsug, huvudvärk mm.

Bland mina vänner, som nu alla befinner sig i den fantastiska 40-års åldern, har jag märkt att det har smugit sig in ett samtalsämne som vi aldrig diskuterade förr. Sjukdomar! De flesta i mitt gäng har någon krämpa som de klagar över och är det inte deras krämpor vi pratar om så är det någon annans.

Jag fick frågan för ett tag sedan när vi träffades, har du inga besvär? Känner du dig helt frisk? Mitt svar kanske gjorde dem besvikna men, nej, jag lider inte av något speciellt utan känner mig frisk och stark!

Så svaret på frågan varför jag som ”smalis/normalis” äter LCHF blir enkelt! När jag insåg vilken betydelse maten hade för min hälsa så var det inget svårt val.

Och så kommer nog det där kontrollfreaket in här också och gör sig påmint, ha ha! För en Jungfru gör ju inget halvhjärtat utan till 100 % och kanske lite till!

Vad hände med mig?

Mina magkatarrer som drabbat mig under hela mitt vuxna liv bara försvann. Magen lugnade ner sig och den där ”gravidkänslan” som jag ofta upplevde trots att jag redan var färdig med att föda barn, den försvann också!

Det var den största hälsovinsten för mig men sedan har ju även andra trevliga saker hänt. Bättre hy, jag upplever att jag ser vältränad ut, utan att egentligen vara det! Himla trevlig ”biverkning” på den här kosten! Så talesättet: Du blir inte äldre än du gör dig, skulle ju istället kunna bli;

Du blir inte äldre än vad maten gör dig.

Så om du inte har vågat prova att ta bort vissa kolhydrater och lägga till lite mer fett i din kost, så låt detta bli din första dag på din nya livsstil som ger dig den hälsa du förtjänar! Det är värt att prova!

Allt gott!

Jenny

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Varför en smalis äter LCHF

 1. Profilbild

  Lena Johansson

  Jag brukar få liknande frågor när jag framhåller fördelarna med LCHF. Som att "du behöver väl inte...."( underförstått gå ner i vikt). Då svarar jag snabbt med en motfråga " behöver inte jag få må bra då?
  Sen blir ofta diskussionen annorlunda!

 2. Profilbild

  Ethel Loberg

  Känner igen mig här, har aldrig haft en sjukdag eller ont nånstans, storlek 38 hela tiden men bullmage, bullrumpa och kycklinglår började visa sig vid 50+++. Slumpen gav mig möjligheten att läsa L-E Litsfeldts bok "Ät fet mat....., det klokaste jag läst, därmed var jag LCHF-are och samtliga bulltillstånd försvann.
  Däremot upplevde jag aldrig de hälsovinster som gör oss "religiösa", jag bara fortsatte att må bra men det är ju inte så dåligt det heller. Och ja, på jobbet pratade mina kollegor, som alla var yngre än mig enbart om ont överallt.

  Hoppas den intensiva LCHF-debatten som pågår når fram till alla som mest behöver den men även till alla friska smalisar

 3. Profilbild

  Jenny Elwe

  Väldigt bra motfråga där, Lena! Den tar jag med mig 🙂

  Eller hur Ethel! Det är för mycket fokus på viktnedgång i debatten kring LCHF. Då fortsätter det vara en metod men det är ju sååå mycket mer än bara det.
  Känner stor tacksamhet till att jag får må mitt bästa varje dag!

 4. Profilbild

  Ethel Loberg

  Jamenvisst är det så Jenny, jag tror att alla vi friskisar och smalisar som går över till LCHF håller en rätt så låg profil. Vi har liksom inte upplevt det riktigt lika som de med hälsobroblem, men vi har förstått poängen ändå, att ta till sig "kroppens framtida möjlighet". Man blir helt enkelt ödmjuk. Skulle vara intressant att veta hur många 38-or och friska som hoppar på LCHF-tåget. Det krävs ju en motivation och för mig var det rätt och slätt bondförnuft efter upptäckt fakta.

Kommentera