Ulcerös colit

Det började när hon var sexton år. Min systers Ulcerös colit. I omgångar och olika skov har hon haft smärtor, blödningar och medicinerat. Fast mot sin vilja. För hon är envis och bestämmer sig för saker. Som sommaren 2009. En kollega till henne (en kollega som vi här på Kostrådgivarna vet vem hon är, Eva ”Myran” Larsdotter) tipsade om att hon skulle prova lchf.

Efter att ha provat det mesta, GI, Aloe Vera, Silicol, fibrer, att vara vegetarian med stort intag av sojaprodukter som gjorde henne ännu sjukare så kunde det vara värt ett försök även med lchf. Strikt lchf. Alla snabba kolhydrater bort. Mycket grädde, smör och fullfeta mejeriprodukter. Redan efter ett par dagar kom de första bevisen på att det hon höll på med var i rätt riktning. Blödningarna blev inte lika rika men fortsatte. Trots att sjukdomen inte var botad kunde hon ändå märka hur mycket lugnare magen blev och kunde "fungera" mer normalt i vardagen utan magsmärtor och akuta toalettbesök.

På hösten 2009 blev ett möte med en pappa till en son med samma sjukdom en vändpunkt. Hans tips om en bok, av en kvinna som botat sig själv med hjälp av att plocka bort en hel del felaktiga livsmedel, blev ett nytt uppvaknande. Många tårar och ilska över att "inte kunna äta någonting som alla andra kan" fortsatte hon trots allt sin envisa kamp att bekämpa sin sjukdom. Hon fick, förutom att undvika spannmål och mjölmat även ta bort allt mjölkprotein, vilket begränsade hennes alternativ ytterligare eftersom alla mejeriprodukter måste bort. Till och med det goda smöret måste bort!

För att kunna fortsätta äta lchf fick den nya fettkällan bli kokosfett... i mängder!
Även alternativet Ghee (smör som är proteinfritt) kunde hon använda som en bra fettkälla. Hon tog även Omega-3 i form av tillskott i mycket stora mängder för att dämpa den inflammation som finns i hennes kropp eftersom Ulcerös colit är en autoimmun (inflammatorisk) sjukdom. Kroppens egen förmåga att läka ut inflammationen är alltså möjlig om man ger den rätt redskap. Ta bort allt det som gör att inflammationen inte kan fortgå utan gör att den istället läker ut.
Det man gör inom sjukvården är att istället endast råda bot på symptomen som drabbar den med autoimmuna sjukdomar. Kunskapen är tyvärr därmed mycket bristfällig.

Inte en enda gång under alla år med konstaterad inflammatorisk tarmsjukdom har en enda läkare frågat vad hon äter. Märkligt att inte binda samman det man äter med en sjukdom där organ som hanterar maten vi äter, är inblandade. De flesta med denna form av sjukdomar får acceptera sitt öde och medicinera resten av livet om sjukvården vårdar den sjuke.

Det krävs en vilja som är av stål och ett "jävlaranamma" utan dess like för att orka bota sig själv på det sätt som min syster gjort. Ganska exakt ett år efter att hon började med lchf, blev hon symptomfri! Vi var så glada och blev ännu mer medvetna om vilket kraft det ligger i att äta rätt saker!

Tyvärr gjorde hon ett misstag där sommaren 2010 och började lägga till mjölkprodukter igen eftersom hon upplevde att hennes tarmar hade läkt och klarade av att hantera kaseinet. Det ledde dessvärre till bakslag och hon är nu inne på sin andra runda med envist kämpande för att få sjukdomen att läka ut ytterligare en gång.

Det som verkar vara ytterligare en svårighet med att bota Ulcerös colit är att sjukdomen är oerhört känslig för stress och förändringar i livet.

Men att inte ge upp här och nu även om det känns segt och påverkar henne mycket skulle nog aldrig falla henne in. Alternativet är ju sjukvården med tunga mediciner och ett fortsatt lidande.

De uppoffringar hon får göra idag som att inte kunna äta på krogen eller bli bjuden på mat hos vänner, att ständigt behöva förbereda mat och bära med sig vart hon än ska, är värt att göra eftersom värdet i att bli frisk är så mycket större! Hon vet ju att det funkar och därför kämpar hon vidare!

Tänk om fler vågade trotsa sjukvården och förstå hur kraftfull maten som medicin är, då kanske vi kunde börja kalla sjukhus för friskhus istället, visst hade det varit ett mer positivt sätt att se på det?

Och visst är det fantastiskt att en kropp kan läka ut med hjälp av att den får rätt redskap i form av rätt kost och med avsaknad av läkemedel som stjälper kroppens egen förmåga till läkning.

Syster Jenny

Print Friendly, PDF & Email

12 thoughts on “Ulcerös colit

 1. Profilbild

  Så roligt att läsa! Jag har också en autoimmun sjukdom, psoriasis-artrit. Märkte ingen större skillnad med LCHF förrän jag slutade med mjölk. Då drack jag bara det i en latte varje dag. Är nu helt medicinfri efter nästan 20 år med cellgift och 12 med biologiska läkemedel. Läkarna fattar ingenting 😉 Jag verkar klara grädde och ost bra. Hoppas att fler vill pröva...

 2. Profilbild

  En kvinnlig kollega med svår Ulcerös colit sedan 9 års ålder, nu 30 år, fick brev från sjukhuset igår. Där stod att inga inflammationer fanns att finna någonstans. Prover från en colonskopi var undersökta med mikroskop. Vad hade hon då gjort?
  Hon kom till mig för 9 månader sedan och ville ha hjälp att gå ner i vikt med LCHF. Hon sa inget om några andra sjukdomstillstånd. Nu med 9 månader med en mycket gräddrik variant av LCHF är hon 10 cm smalare, frisk från Ulcerös Colit, värken i knäna är också borta och hon har fått starkare naglar och friskare hår!!!! Solskenshistoria tycker jag och är såå glad för hennes skull! Hon är uppfödd på lightprodukter sedan födseln då hennes mamma gick med i Viktväktarna.

 3. Profilbild

  Jag är i precis samma situation förutom att jag blev diagnosticerad med IBS, inte uc. Däremot tror jag att jag har candidainfektioni tarmarna, inte IBS. Det är inte mycket jag kan äta och det är svårt att acceptera emellanåt, men gud vad bra jag mår med maten jag äter!

 4. Profilbild

  Camilla

  Är i samma sits. Blev diagnostiserad med UC i början av förra året, hade total kolit. Var så pass sjuk att dom inte visste om dom skulle klara av att rädda min tarm. Hela tiden sa dom till mig att det inte spelade någon roll vad jag åt. Fick mängder med söt-sliskiga näringsdrycker för att få i mig näring. Sen fick jag mediciner som inte borde hjälpa och jag åt dom i månader utan resultat. Sen började jag med kosttillskott och helt plötsligt, enligt läkarna, började mina mediciner hjälpa. 😉 Sent i höstas var jag tvungen att ta massor med prover, tror dom kryssat i nästan alla rutor på remissen, så då slutade jag med kosttillskotten. På lite drygt en vecka märkte jag att jag blev sjukare, vilket senare även proverna bekräftade. Så fort jag bara kunde efter proverna började jag med kosttillskotten igen och tarmen blev bättre. Trots att jag hela tiden varit öppen med att jag äter massor av kosttillskott så är läkarna övertygade om att det är min medicin som mirakulöst efter ca 4 månader börjat verka. Att jag började med kosttillskott efter ca 3,5 månader räknas inte eftersom det jag äter inte har betydelse för hälsan enligt dom. Vad säger man? Nu har jag även lagt om kosten till LCHF och äntligen fått bort värken i lederna.

  1. Profilbild

   Gunilla

   Hej Camilla
   Vad glad jag blir att läsa din historia 🙂
   Jag som nyligen har fått diagnosen UC undrar såklart vad för kosttillskott du äter?

   Hoppas du får fortsätta att må bra
   //Gunilla

 5. Profilbild

  Jenny Elwe

  Tack för all feedback och att ni delar era historier! Det gör det bara ännu tydligare att det är orsaken vi måste titta på och INTE symptomen! Önskar er alla ett friskt liv!
  Kram Jenny

 6. Profilbild

  Hej!
  Vad roligt att läsa om att din syster blev frisk på rätt kost.

  Jag har själv sjukdomen ulcerös kolit och jag har också blivit frisk på rätt kost, inga symtom längre och har inga mediciner sedan februari 2013.

  Jag äter basisk mat, citron, kokos, havreyoghurt, havremjölk, mycket grönsaker, vildfångad fisk torsk och kokt kyckling, potatis ok och även glutenfri pasta ok, dricker mycket vatten
  Jag äter inga mjölkprodukter och inte gluten och inte socker, ser upp för tillsatser i maten osv...

  min son är 7 år och kämpar med samma sjukdom.
  vi fick sjukdomen nästan samtidigt och vi var helt friska innan , konstigt.

  ha det bra!
  mvh Madde

 7. Profilbild

  Minoo

  Hej,
  Tack för att ni delar med er vad ni har gått genom!
  Jag har oxå en syster som är drabbad av UC. Hon bor inte i Sverige men hemma har hon inte heller haft så mycket hjälp av sin läkare. För en månad sedan säger hennes läkare att tjock tarmen måste opereras bort!!!!!!
  Bara detta besked gjorde att hon blev mycket sämre!

  Jag började läsa jätte mycket om UC på nätet och har märkt oxå att maten kan betyda extremt mycket för att må bättre eller blir symtom-fritt.

  Jenny du har nämt LCHF men Madeleine du säger att ni inte äter kött....
  känner mig lite förtvivlat!!
  har sagt till min syster att hon ska kunna grilla bra kött och äta i mindre mängder.......
  en sak till:
  Hur kan man ta grädde Om man ska utesluta mjölkprodukte??

  mvh
  /Minoo

Kommentera