Vi har inte tid att sova

När barnen äntligen kommit till ro på kvällen, då ska man ju hinna med allt det där andra….. Hänga tvätten, se nyheterna på TV (även om du borde låta bli, för efter att ha sett nyheterna med allt elände sover du ännu sämre), svara på alla mailen man inte hann på dagen, ringa väninnan, kolla Facebook, lägga fram kläder till imorgon..….

Sömnbrist är extremt vanligt nuförtiden. Sen elektriskt ljus uppfanns kan vi välja precis när vi vill jobba och vara vakna. Hade vi fortsatt leva med naturen hade vi naturligt sovit mer på vinterhalvåret och mindre på sommaren. Vår ökade vakenhet under sommarperioden och ett ökat intag av naturens kolhydrater gjorde att vi kunde lägga på oss reservkilon till den tuffare vinterperioden då vi även riskerade svältperioder. Med elektriskt ljus som förlänger dagarna ”lurar” vi kroppen att det är sommar året om.

Sömnen är oerhört viktig för vår hälsa. Eftersom hormonerna styr alla kroppens funktioner får det stora konsekvenser när vi inte får tillräckligt med sömn. Hungerhormonet ghrelin som utsöndras i magsäcken ökar när man inte har sovit tillräckligt länge eller djupt. Sömnbrist är stressande för kroppen och mängden kortisol i kroppen ökar. Det ökar i sin tur risken för sjukdomar. Vid för lite sömn får kroppen inte möjlighet att bli av med stresshormonet kortisol som håller extra hårt fast i bukfettet. Med extra kortisol vill kroppen gärna lagra fett istället för att förbränna det. Sömnbrist påverkar även träningsresultat negativt. Stigande kortisol sänker testosteron och tillväxthormoner i kroppen som är muskeluppbyggande och fettförbrännande. Så vill du bygga en frisk kropp med hjälp av regelbunden träning, slarva inte med sömnen. Tillväxthormoner kopplas  även till våra mentala funktioner för minne och inlärning i nya studier.  Våra barn och tonåringar behöver mycket sömn just för att orka med skola och inlärning men med all stimulans från datorer och mobiler är det svårt att komma i säng i tid.

När jag träffar klienter för kostrådgivning pratar vi alltid om sömnvanor och ofta kan man hitta förklaringar där till övervikt och andra obalanser. Sömnbrist skapar ett ökat sug efter kolhydrater. Kolhydrater ökar utsöndringen av serotonin i hjärnan som är en byggsten för hormonet melatonin. Melatonin är sömnhormonet som gör oss sömniga och förbereder kroppen för vila. Så ditt sötsug kan även vara tydliga tecken på att du behöver mer sömn.

Ju äldre vi blir desto mer minskar produktionen av melatonin, som för övrigt också är en viktig antioxidant. Utanför EU kan man köpa melatonin som kosttillskott, i Sverige kan läkare skriva ut på recept. Ett bra sätt att stimulera sin melatoninproduktion är att vistas i dagsljus en stund varje dag. T.ex. ta en promenad på lunchen. Kroppen behöver känna skillnad på dag och natt genom dagsljus. Om du bara är ute när det är mörkt så kommer kroppen hela tiden tro att det är dags att sova och du känner dig ständigt trött och seg. Kanske du är en sån som har det tufft nu under den mörka vinterperioden.

Det kan vara en god idé att inte dricka koffeinhaltiga drycker heller för sent på dagen. Koffein har en halveringstid på c a 6 timmar, så om du t ex dricker en kopp kaffe kl. 16.00 har du troligen kvar hälften av koffeinet i kroppen kl. 22.00 när det är dags att varva ner inför sömnen.

Så för att sova gott har jag lite tips till dig:

 • Träna inte för sent på kvällen, det tar tid för kroppen att varva ner.
 • Tag ett varmt bad eller en het dusch innan du kryper ner i sängen
 • Testa något rogivande ört thé före läggdags – bara du inte besväras av att behöva gå upp och kissa på natten då. Måste du ändå gå upp på toaletten, försök att inte tända ljuset så du bryter melatoninproduktionen.
 • Lyssna på avslappning/Mental träning. Jag ska berätta mer för dig om Brainsync i nästa inlägg den här veckan.
 • Tyst, mörkt och svalt ska det vara i sovrummet och naturligtvis ingen dator eller TV därinne.
 • Och ett tips som funkade för mig när jag hamnade i en period av dålig sömn. Jag flyttade på mig i sovrummet. Ibland kan sängen stå så att du inte sover gott, du ser inte dörren, fönstret etc. Möblera om ifall det är möjligt. Jag testade att göra som Pippi Långstrump – la fötterna på huvudkudden! Alltså jag flyttade kuddarna till fotändan (jag använder 3 !!) och hade fötterna där huvudkudden brukade vara. Så när jag sa god natt till min man, klappade jag honom på fötterna 🙂 Men sen sov jag som en stock. Och fortsättningsvis tycker jag att det känns bättre när jag sover så än som tidigare, så det är nog dags att tänka över hur sängen ska stå i vårt sovrum.
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Vi har inte tid att sova

 1. Therese Renåker

  Sömn är defintivt underskattat, och många har svårt att acceptera att sömnbrist kan vara en stor enskild orsak till varför de inte minskar i vikt. Jättebra att du tar upp det! Sedan kanske det är en god idé att kolla Currylinjerna i sovrummet Louise...? Jodå, jag håller på med lite sånt "hokuspokus" också 😉

  1. Profilbild

   Hej Therese, även jag är mycket intresserad av "hokus-pokus". Och visst borde vi kolla currylinjerna i sovrummet. Ska bara hitta någon som kan och vill åka hem till oss. Är även en smula orolig över att det resulterar i att vi får ställa sängen "i vardagsrummet" :-)... Vi får väl ta fler diskussioner om vårt gemensamma intresse bakom kulisserna, men helt klart är att vi människor är betydligt mer känsliga för störningar än vad vi tror. Därför är det självklart att inte ha dator eller TV i sovrummet eller sova med mobilen på bredvid huvudkudden.

Kommentera