Variera med smaskiga smörbollar!

 

Goda kryddsmör till kött, kyckling eller fisk. 

Till kött och kyckling

Olivsmör: 

Hacka 15 gröna oliver och pressa en vitlöksklyfta. Blanda med 100 g rumsvarmt smör, 1 msk olivolja, salt och peppar. Rulla till kulor eller som en korv i plastfolie. Ställ kallt.

Rosésmör: 

Krossa 2 msk rosépeppar och hacka en liten rödlök. Blanda med 100 g rumsvarmt smör, salt och peppar. Rulla till kulor eller som en korv i plastfolie. Ställ kallt.

Tomat- och basilikasmör: 

Finhacka 4 soltorkade tomater och en halv kruka basilika. Blanda med 100 g rumsvarmt smör, salt och peppar. Rulla till kulor eller som en korv i plastfolie. Ställ kallt.

Koriandersmör: 

Hacka en halv kruka koriander och en knippa gräslök. Blanda med 100 g rumsvarmt smör, 2 msk limesaft, salt och peppar. Rulla till kulor eller som en korv i plastfolie. Ställ kallt.

Pepparrotssmör: 

Riv färsk pepparrot så att det blir ungefär 1/2 dl. Blanda med 100 g rumsvarmt smör, salt och peppar. Rulla till kulor eller som en korv i plastfolie. Ställ kallt.

Citron- och parmesansmör: 

Riv 50 g parmesanost och skalet av 1 citron. Blanda med 100 g rumsvarmt smör, 1 tsk torkad rosmarin, salt och peppar. Rulla till kulor eller som en korv i plastfolie. Ställ kallt.

Chilismör: 

Sätt ugnen på 225°. Dela och kärna ur 2 röda chilifrukter. Rosta i ugnen ca 20 minuter. Finhacka chilin och blanda med 100 g rumsvarmt smör, 2 msk citronsaft, salt och peppar. Rulla till kulor eller som en korv i plastfolie. Ställ kallt.

Till fisk

Sardellsmör: 

Grovhacka 6 sardellfiléer och klipp en knippe gräslök fint. Blanda med 100 g rumsvarmt smör, salt och peppar. Rulla till kulor eller som en korv i plastfolie. Ställ kallt.

Dill- och limesmör: 

Finhacka dill så att det blir ca 3/4 dl. Riv skalet av 1 lime. Blanda dill och limeskal med 100 g rumsvarmt smör, 1–2 msk limesaft, salt och peppar. Rulla till kulor eller som en korv i plastfolie. Ställ kallt.

Saffran- och vitlökssmör: 

Stöt 2 krm saffran med en nypa salt. Pressa eller riv 2 vitlöksklyftor. Blanda saffran och vitlök med 100 g rumsvarmt smör och peppar. Rulla till kulor eller som en korv i plastfolie. Ställ kallt.

Hoppas att det ska smaka!

Recepten är hämtade ur: Näringsrik och naturlig LCHF. Foto Hans Desser

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

3 thoughts on “Variera med smaskiga smörbollar!

  1. Profilbild

    Visst är det så Pia, och vi kan vara glada att vi har sett fettets skönheten! Det är inte alla förunnat ännu.
    JAUS: Gräslök, det låter gott, både till kött och fisk! Själv blir jag LYCKLIG när jag känner lukt och smak av dill!

Kommentera