Vad är LCHF?

Åse Falkman Fredrikson är just nu är på väg till Oslo för att hålla en föreläsning. Vi önskar dig LYCKA TILL och presenterar här en  favorit i repris från  Åses sida http://www.56kilo.se  

När man pratar LCHF med människor så möter man ofta på lite motstånd. Anledningen till det är nog för att många förknippar LCHF med att man ska äta orimligt mycket fett och gärna tillsammans med mycket stekt mat som bacon. Helst utan några grönsaker alls!

För det första, hur nyttigt är t.ex. bacon egentligen? (nitriterna, stekytan, rökaromen) Eller massa stekt mat? Men klart att vi kan äta det då och då, våra kroppar klarar lite skit (för att citera Anna Hallén.)

Visst finns det dem inom LCHF klicken, främst på nätet som förespråkar massa fett och knappt några kh alls men de representerar verkligen inte hela LCHF världen! Det finns några få som är så sockerkänsliga att de inte ens kan äta grönsaker men för de allra flesta så kan vi frossa i nyttiga grönsaker!

Kolhydrater är inte essentiella, protein och fett är däremot essentiella men innebär detta att vi mår bäst av att utesluta alla kolhydrater, även de i grönsaker? Innebär det faktumet att kolhydrater inte är essentiella att vi tar skada av det? Det finns massor av vitaminer och mineraler i grönt och nötter. Ingen vet hur bra vi kommer må om 20 år om vi konsekvent utesluter det! Grönsaker, bär och nötter är naturlig föda! Det har vi ätit sedan urminnestider. Varför utesluta det om vi inte måste?

För att bli kallad LCHF kost så ska man max äta 50 gram kolhydrater (liberal LCHF) per dag, det innefattar en hel del grönsaker, mejeri och nötter!
Men många måste ligga runt 15-25 för att ha en bra viktminskning eller för att hålla vikten och må bra (normal LCHF).

Är det nyttigt att fokusera på antal gram kolhydrater? Naturen har ju inga skarpa gränser för människans tolerans för de olika näringsämnen. Det kan ju faktiskt bli en osund jakt på antal gram kolhydrater (en del måste hålla ett mkt lågt kh intag dock!) och andra hälsoaspekter kan komma i skymundan!
Att  äta varierat och näringsriktig mat ökar våra chanser att må bra!

Vad är kontentan i detta inlägg? Jo att det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater!

Skillnaden mellan olika sorteras kolhydrater är stora. Tex hur det påverkar kroppen (insulinkänslighet och fettlagring), hur mkt gifter som följer med, hur mkt näring det följer med. Frukt tex är i princip sockervatten, C-vitamin i frukt kan du lika gärna få genom grönsaker och vi slipper få i oss fruktos som ger en hög glykemisk belastning och aptitstimulering vid frekvent intag.

Mejeri är inte naturlig föda egentligen, men det innehåller ganska få kolhydrater och gör maten roligare att äta och variera! Men för mkt mejeri kan störa vår viktminskning.

För många som tränar hårt så har de oftast ett större kolhydratbehov än andra som tränar mindre eller är inaktiva. Så länge vi lyssnar på våra kroppar och behov så gör vi rätt! Huvudsaken är att vi inte överäter kolhydrater (och framför allt kolhydrater som inte är bra!) och i stället drar ner på fettet! Ät naturliga fetter och öka kolhydraterna till den nivån vi mår bra av att äta eller till den nivå som kroppen förbrukar!

Varför ska vi äta fett?
Fett ökar upptaget av fettlösliga vitaminer! Dvs A,D,E och K. Vi blir mätta av fett och det sänker GI värdet och det innebär mindre insulin!

Vi blir bättre på att fettförbränna av att äta fett! Det fettet som lägger sig runt midjan är inte pga fettet vi äter, det beror på vad vi säger till våra hormoner! Äter vi för mkt kolhydrater så talar vi om för kroppen att den ska fettlagra ju. Fett ger oss långsam men lång energi, kolhydrater ger oss snabb men kort energi.
Det är för mycket glukos som gör att vi fettlagrar inte fettet vi stoppar i oss.

Sedan ska vi ju inte glömma proteinet! Det är kroppens byggsten! Ät protein till alla måltider! Vi blir mätta av protein och det går åt mycket energi för att förbränna protein = ökar fettförbränningen!

Så, fokusera inte på antal gram kolhydrater, utan se till var kolhydraterna kommer ifrån, hur de påverkar kroppen och gå inte från fettskrämd till kolhydratskrämd!

......................................................................................................................

Favorit i repris från Åse Falkman Fredrikson som skriver på http://www.alltforforaldrar.se/56kilo/  

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Pia Nyberg

Pia driver kostradgivarna.se och försöker hålla ordning på detaljerna och alla härliga skribenter. Ibland kommer ett eget inlägg men för det mesta består arbetet bakom kulisserna. Vardagen tillbringas med massera utanför Linköping, varmt välkommen till PIasMassage om du har vägarna förbi. (Mitt profilfoto: caba.se)

2 thoughts on “Vad är LCHF?

  1. Profilbild

    JAUS

    Det finns ingen anledning att äta grönsaker mer än att det är gott. Alla näringsämnen som finns i växter finns även i animalier (inklusive C-vitamin) plus några till. Grönsaker är överflödiga men man kan äta dem om man vill, däremot så måste man inte göra det. Om man inte äter grönsaker så rekommenderar jag dock att man äter lever en gång i veckan (lever är det näringsrikaste som man överhuvudtaget kan äta).

    1. Profilbild

      Människan är skapat till att äta grönsaker och har alltid gjort så, så jag ser inte anledningen till att inte äta det? (vi har amylas redan i munhålan, vi kan röra vår käke i sidled etc) Det höjer måltiden och är gott och nej grönsaker behövs inte för överlevnad men de gör att vi enkelt kan få i oss de vattenlösliga vitaminerna bl.a.

Kommentera