Ugnsstekt sill med lökgrädde

Nu kommer ett recept på en gammal svensk husmanskostklassiker. Ett perfekt recept att lägga som bokmärke när plånboken gapar tom dessutom.

Saltsill är både billigt och nyttigt. Den är ett exempel på riktigt bra LCHF-mat, med hög halt av det livsviktiga fettet Omega-3. Dessutom tillhör den mina absoluta favoriter i den svenska husmanskosten.

Ugnsstekt Sill med Lökgrädde 1-2 portioner

 • 2 urvattnade saltsillfiléer
 • 1 gul lök
 • 3 msk smör
 • 1½ dl grädde
 • Nymald vitpeppar

Bryn två matskedar av smöret och stek löken mjuk. Vinterlöken är så hård ibland, så det blir godare att bryna den först.

Smörj en ugnsfast form och lägg i sillen. Resten av smöret lägger du i skivor över sillen. Lägg den brynta löken runt om. Dra några varv med pepparkvarnen över.

Häll grädden över löken. Grädda i 225° ca 15 minuter, tills sillen fått färg och grädden tjocknat. Servera med kokt blomkål, broccoli eller morötter.

Print Friendly, PDF & Email

11 thoughts on “Ugnsstekt sill med lökgrädde

 1. Profilbild

  gunsan

  Åh va gott ! Men skulle jag kunna få ett svar av dej Birgitta, i dom flesta recept när man ska ha lite tjockare sås eller stuvning så ska man koka ihop grädden / creme fraischen . Väldigt ofta upplever jag att såsen skär sej, det smakar ju fortfarande gott men det ser ju för bedrövligt ut, inget man vill sätta fram och bjuda på direkt. Detta händer både när jag lagar på spisen och i ugnen, vad gör jag för fel? "Förr" när jag gjorde mjölredningar hände detta aldrig. Jag vore så innerligt tacksam för ett svar! Stor kram till dej Birgitta för alla goda recept, Gunsan

 2. Profilbild

  Hej gunsan. Klart att jag ska svara på din fråga, men först ett stort Tack för ditt beröm 🙂
  Om du kokar sås och stuvning på hög värme så skär sig såsen lätt. Det brukar gå bättre om den får puttra lite längre på låg värme. Du kan också tillsätta lite vatten om den ser ut att skära sig, då går den ihop igen. Samma med ugnsvärmen, sänk den så går det bättre. Lycka till med fortsatt kokande av naturligt goda såser. 🙂
  Kram Birgitta

 3. Profilbild

  Ethel Loberg

  Jag ser att Du har en liknande orange ugnsform som jag, min har riktig järnbotten, kanske Din också har? så jag kan ställa den på plattan och bryna löken direkt i formen. Det står "BOLINDERS" på utsidans nederkant och den är riktigt tung, och gammal. Har även en kockums med tjock järnbotten och instansat "KOCKUMS Sweden" i järnet. Flydda tiders kvalitè.

  Bra fråga och bra svar det blev på Ditt inlägg här Birgitta!

  1. Profilbild

   Hej Jenny. Jag brukar köpa min saltsill på lösvikt i en fiskaffär eller i en välsorterad matbutik som har fiskdisk. De köper hem sill i stora hinkar till bland annat egna inläggningar, så då går det bra att köpa så många man behöver.
   De som finns i frys eller plasttråg i butikerna är oftast av betydligt sämre kvalitet. Även på matmarknader brukar det stå knallar och sälja sill i små hinkar, de håller också bra kvalitet.

Kommentera