Släng vågen!

Går du upp i vikt? Eller går du upp i vikt? Det är stor skillnad!

Om du inte äter på en dag är det klart att vågen visar minskat antal kilo. Självklart, mage och tarm är ju tom.

Om du äter sallad och annan mat som inte väger något kommer vågen visa på mindre. Fyll sen magen med fett och kött. Vad borde nu helt logiskt hända nu? Jo, vågen visar på fler kilon. Så klart! Och ändå tror vi på fullaste allvar att vi har gått UPP i vikt.

Ställ dig nykissad och naken på vågen direkt på morgonen. Vad väger du? Drick nu två stora glas vatten och väg om dig. Har du gått upp i vikt?

Väger vi lite en dag så drar vi gärna slutsatser efter detta, "ja, då gjorde det ju inget att jag åt dumt i går, det kanske till och med är anledningen till att jag gått ner idag"

Eller om vi väger mycket en dag, "oj, nu har jag ätit fel, nu får jag dra ner på maten".
Tyvärr använder vi vikten för att avgöra hur vi ser ut. Titta dig i stället i spegeln eller prova dina byxor. Hur känns det? Hur ser det ut?

Använd måttband!

En annan viktig aspekt är att om du har underätit (bantat) under många år så tror kroppen att det är svälttider. Så när du sen ÄNTLIGEN börjar äta igen, kan kroppen tyvärr svara med att lägga på sig något kilo. Brukar aldrig bli fler än tre, sen rättar det till sig igen. Kroppen ökar sin förbränning, startar upp en massa system som legat på vila. Precis som den ska, som den vill och det som gör att vi mår bra och kan hålla oss friska.

Men det är läskigt att som bantare våga "sätta igång" kroppen igen. Att våga gå upp lite innan det vänder. Att våga börja äta igen. Att ge kroppen vad kroppen behöver. Att äta sig smal istället för att svälta sig... (att svälta sig smal brukar innebära att man efter ett tag oftast är lite tjockare än när man började sin kur. Några få lyckas faktiskt att svälta sig smala, men frågan är hur deras kropp mår.)

Så, släng vågen. Fram med måttbandet och hitta din optimala tallrik.

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Släng vågen!

 1. Profilbild

  kristina

  Jag äter vanlilgtvis väldigt dåligt och har gjort så i flera år. Frukost och kanske lunch om jag inte har ledigt är det jag äter förutom llite nötter och kaffe med grädde. har ätit LCHF i ett halvår men har inte gått ner mer än 2 kg vilket ju är begripligt. Är inte hungrig och kan nteförstå hur jag ska få ner handflatestora måltider flera gånger om dagen.

 2. Profilbild

  Vilket bra inlägg, TACK det behövde jag *höra* genast känns allt lite bättre, har ökat två kilo med LCHF kost.... Men fortsätter då jag känner att jag mår såååå mycket bättre, piggare, gladare och min bullriga IBS mage mår så gott av denna kost.

  Tack alla ni som inspirerar och stärker oss eviga bantare till en bättre livsstil!!!
  Kram Aase

 3. Profilbild

  Tack för påminnelsen!

  Jag borde slänga vågen men som vågoman är det svårt. Varje morgon kliver jag upp på den och blir irriterad. Det händer ju ingenting. Jag arbetar istället för att gilla och acceptera det jag har. Jag ser ut som jag gör och det är inte så illa pinkat ändå. Jag har burit två underbara ungar, ammat och låtit kroppen göra det den ska. Jag har celluliter på den aningens för stora rumpan, änglavingar under armarna och en mjuk, sladdrig mage under de tomma påsarna. Men, det är min kropp och jag gillar den. Nu har jag i alla fall börjat träna kettlebells för att se om det går att stärka min kropp en aning. Centimetrar tappar jag inte värst heller. Jag äter för att jag mår bra och det är viktigt för mig. Men den där vågen borde jag undvika. Jag ska ge det ett försök i att utmana mig själv i att inte kliva upp på den. Undrar om jag lyckas? 🙂

 4. Profilbild

  Jenny

  Jag har ätit LCHF i snart ett halvår. Första tiden gick jag upp nåt kilo och har sedan legat stabilt där. Nu plötsligt så har jag börjat gå upp, sedan årsskiftet har jag lagt på mig 4 kg, trots att jag inte ändrat på nåt speciellt. Tränar gör jag som vanligt 3-4 ggr i veckan och går några promenader på det.
  Finns det nån vetenskaplig förklaring eller äter jag för mycket? Vet med mig att jag inte ligger över 20kh om dagen utom nån enstaka gång.
  Eller är det mina "startkilon" som kommer nu och som kommer rinna av om en stund? Det är svårt att bara vara avslappnad eftersom jag inte vill gå upp mer. Innan övergången till LCHF hade jag gått ner 26 kg mha viktväktarna.
  Rörigt i hjärnan är det!

Kommentera