Probiotika – mjölksyrabakterier

Vi har normalt över 1 kg bakterier i tarmsystemet, goda bakterier (probiotiska) som vi ska vara rädda om. De gör att vi mår bra. De stimulerar immunförsvaret och ser till att inte de sjukdoms bakterierna får härja fritt. De skyddar därigenom också tarmslemhinnan från skadliga bakterier.

Probiotika innehåller olika laktobaciller och bifodobakterier och de jobbar på olika ställen i tarmen.

De finns oxå i mat som surkål, ja alla syrade grönsaker och det är lätt att göra själv av kål, morötter, lök eller rödbetor. Och för den late finns de ju i affären men de hemmagjorda är godare. De finns även i yoghurt och fil om man tål det.

De bra bakterierna hjälper till med matsmältningen genom att bryta ner fibrer och laktos, då bildas organiska syror som hjälper till vid upptaget av mineraler och som stimulerar tarmrörelser och motverkar förstoppning. En del av bakterierna hjälper till att bilda K-vitamin och vissa B-vitaminer.

Probiotika håller alltså magen i form och kan vara bra att ta när man är ute och reser. De håller magen i trim, motverkar förstoppning och skyddar mot bakterier som orsakar diarré.

Förstoppning är faktiskt nästan lika vanligt när man är ute och reser som diarré.
Jag tar alltid med Probiotika när jag är på semester och har (peppar, peppar ta i trä) inte blivit dålig.

Vid stress, mycket skräpmat och när man inte har några bra rutiner för matintag kan de dåliga bakterierna ta överhanden och börja irritera tarmvävnaden, det orsakar diarré, inflammerad och läckande tarm. Mask, parasiter och svamp (Candida) får lättare att etablera sig. En antibiotikakur tar ju så gott som död på alla bakterier, även de goda.

Probiotika kan även vara bra för laktosintoleranta personer då det hjälper till att bryta ner laktos. Min man har sedan snart 30 år Ulcerös Colit och under årens lopp har han (frivilligt) testat en hel del olika kosttillskott och probiotika är en av dem som har gett bra resultat. Jag kan tillägga att han idag är medicinfri och symptomfri och hans värden är numera kanonbra. Han äter (naturligtvis) LCHF, dock ej så strikt.

Se till att du får tag i en bra sort, helst ska den innehålla flera bakteriestammar och det ska framgå på burken vilka det är. De ska ha förnamn, efternamn och ett nummer ex.vis: Lactobacillus acidophilus PXN35

Det finns studier på barn*  som fått tillskott av probiotika som visar att förkylningar minskar avsevärt och antalet dagar hemma sjuk minskade med 31%

* ( Leyer GJ,Li S, Mubasher M.E. Probiotic effects on cold and influenza-like symptom incidence and duration in children. Pediatrics. 2009;124;172e-179e.)

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Probiotika – mjölksyrabakterier

 1. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Hejsan Anette.
  Det finns många bra Probiotika på marknaden, jag väljer kapslar för att slippa onödiga tillsatser som tabletter innehåller (ex.vis tablettslagningsmedel, flytmedel osv. allt för att det ska fungera att göra en tablett i maskin).
  Vi äter Probioplex, Helhetshälsas som du kan hitta i hälsokosten eller på nätet.
  Aloe Vera är oxå bra men var försiktig med tillsatser som Sorbitol som många inflamatoriska tarmar reagerar starkt på.
  Lycka till

 2. Profilbild

  Maggan

  Hejsan!
  Kan man ge samma kapslar till barn som till vuxna? De för barn innehåller mycket färre goda bakterier och barnens magar kanske inte är anpassade för mer än så??
  De jag äter har både för och efternamn, men inget nummer...är det ett tecken på dålig kvalite´?

 3. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Hejsan Maggan
  Ja du kan ge samma kapsel till barn, öppna kapseln och ge lite mindre som kan strös över maten.
  Att numret saknas behöver inte betyda att de är sämre kvalité, men tillverkaren ska kunna svara på det om du frågar.
  Hälsar Lena

 4. Profilbild

  Linda Persson

  Instämmer! Jag är hemma mycket mindre med sjuka barn sedan jag började ge dem probiotika vid minsta tecken på virus eller så. Jag ger mina barn Cellavie och tom 8 månaders bebisen klarar den tabletten helt själv =)

 5. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Absolut Pia, då behövs den.
  Antibiotikans uppgift är ju att ta död på bakterier och då tas ju alla med även de goda.
  Så efter en antibiotikakur är det extra viktigt att få tillbaka de goda bakterierna snabbt för de hjälper ju till att bygga upp immunförsvaret.

Kommentera