Mat är mums!

Jag är en riktig finsmakare och lägger gärna lite extra tid på att laga god mat. Tycker också det är viktigt att samla ihop familjen till middag så långt det är möjligt. Duka fint, tända ljus.

Jag brukar lära mina elever att mat ska avnjutas, helst i lugn och ro och du ska sitta ner och äta, inte stå. Man tittar inte heller på TV när man äter. Maten ska tuggas ordentligt – helst minst 20 tugg per tugga – för magen har ju inga tänder. Matsmältningsenzymer och saltsyra måste få en chans att bli beredda på din tugga som kommer ner. Tänk på ”Verkmästaren i magen” och hans arbetsmiljö.

En måltid bör inte ta mindre än 20 minuter, så lång tid brukar det ta innan kroppen börjar ge äkta mättnadsignaler.  Och har vi då stressat i oss maten kanske vi hinner lassa i oss minst 2 portioner fast vi inte ens behöver det.  Med naturliga mättnadsignaler slutar du äta när du är mätt. Om du inte har en obehandlad beroendesjukdom, men det går jag inte in på här.

Till maten dricker du lämpligen vanligt vatten med lite pressad ekologisk citron i. Allra helst filtrerar du ditt kranvatten så du undviker jordbrukets bekämpningsmedel, klor etc som finns kvar ur kranen. Citronvatten främjar matsmältningen och blir basiskt i magen. Dessutom slinker det ner lite extra C-vitamin. Dock kan det fräta mer på tänderna, så du kanske behöver skölja munnen efteråt om din tandläkare börjat klaga.

Fredagkväll tycker jag är veckans bästa stund. Äta gott, avnjuta ett glas vin till maten, hela helgen framför sig. En fredagsfavorit är min räkpanna piri-piri. Jag tycker om mat med kryddor som känns och den här är festlig men går ändå fort att göra. Barnen uppskattar den inte, men då gör jag nåt annat till dem.  Jag är en sån som lagar lite som jag har lust, brukar säga att jag gör en Kajsa Warg – ”man tager vad man haver”. Ska försöka ge dig tydliga måttangivelser i receptet, men var aldrig rädd att testa lite som du själv vill.

Räkpanna piri-piri för 2 personer (hungriga)

 • C a 500 g frysta räkor med skal
 • 3 dl vispgrädde eller kokosgrädde
 • ½ purjolök
 • 6 champinjoner
 • ½ -1 paprika
 • 2 vitlöksklyftor - pressade
 • 2 smulade torkade piri-piri (Santa Maria krydda)
 • c a 1 tsk curry
 • 2 msk tomatpuré
 • nymalen svartpeppar, flingsalt
 • smör  att steka i

Tillbehör: någon kokt grönsak, lite mango chutney (om du tycker du kan äta det)

Tina räkorna på en bricka. Har du ont om tid gör du det i micron eller ännu bättre om du kom ihåg det på morgonen och la påsen i kylen så den tinar långsamt under dagen.

Skiva champinjonerna och bryn dem i smör i en stekpanna så vätskan försvinner och de får lite färg. Under tiden sköljer du och skivar purjo och paprika. Lägg i efterhand i samma stekpanna och stek mjuka. Lägg i c a 2 msk tomatpuré och rör runt. Krydda med curry, pressad vitlök, smulad piri-piri (den är stark så var lite försiktig), nymald svartpeppar, flingsalt. Häll över grädden och låt det puttra en stund. Smaka av igen.

Skala räkorna medan allt puttrar. Lägg i dem på slutet, de ska bara fort bli varma.

Servera med lite mango chutney (om du tycker du kan unna dig det), ett glas vittvin om du dricker alkohol, kokta grönsaker, t ex morötter, broccoli eller kanske nudlar från LCHF butiken.  Eller så äter du bara räkpannan som den är.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera