LCHF-frukost: Birgittas turkiska frukost


Frukost på mitt sätt

Turkisk frukost på mitt sätt! Bacon och ägg är något som många har gått över till, istället för den tidigare så vanliga gröten eller smörgåsen.

Något som blivit vår dagliga frukost här i Turkiet, är istället stekt kalkonbröst med grönsaker, ägg och smör. Eller kanske ska kalla det brunch, för innan morgongymnastiken blir det kaffe och ett Frökex med ost.

En måltid som den här är faktiskt mycket bättre än att steka baconet till äggen. Det går dessutom minst lika fort, om man skär köttet i tunna skivor. Med en frukost på rent kött slipper vi också nitrit, rökarom, socker och andra tillsatser som det oftast kryllar av i många baconsorter.

På våra långsemestrar till Cypern upptäckte jag att det till och med fanns Glutamat E 621 i de flesta sorterna.

Då är kalkon, kyckling eller bogfläsk ett väldigt bra alternativ. Lägger man till en rejäl klick smör, så blir ju fetthalten också på en fin nivå.

Tillsammans med stekta grönsaker som aubergine, paprika, tomat och lite äpple, blir det en riktigt bra start på dagen.

En knippe bladgrönt, kallpressad olivolja och granatäppelvinäger förhöjer både smaken och näringsvärdet.

Ibland äter vi äkta Turkisk frukost ute på restaurang. Den är också riktigt bra om man hoppar över brödet och marmeladen. Ägg, olika ostar, korv eller kycklingskinka, smör, gurka, tomat och oliver ingår alltid som standard i frukosten här nere. Kanske något att testa även därhemma?


Den här veckan har vi frukosttema. Klicka på frukost så får du upp ännu fler förslag. Njut av början på din dag - varje dag.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Frukost den av .
Profilbild

Om Pia Nyberg

Pia driver kostradgivarna.se och försöker hålla ordning på detaljerna och alla härliga skribenter. Ibland kommer ett eget inlägg men för det mesta består arbetet bakom kulisserna. Vardagen tillbringas med massera utanför Linköping, varmt välkommen till PIasMassage om du har vägarna förbi. (Mitt profilfoto: caba.se)

4 thoughts on “LCHF-frukost: Birgittas turkiska frukost

  1. Pingback:

  2. Profilbild

    Ingrid Agebrink

    Hej!
    Funderar just på detta med stekt kalkonbröst. Helsteker du hela biten och skär sedan i tunna skivor eller hur tillagar du detta? Upplever att det blir lätt torrt om man förvarar helstekt bröst i kylen och sedan skär skivor.

Kommentera