Lax och chèvre i sällskap med goda grönsaker

Nu börjar sportloven närma sig och när vädret tillåter det är det riktigt skönt att komma ut. Vi hade underbara isar här i södra Skåne förra helgen och kunde ge oss ut i solskenet. Snö är visst på väg så snart är det kanske vitt i hela landet. Härligt att solen är upp längre på dagarna och när svärmor börjar prata om att vi ska förbereda pelargonerna inför sommaren så känns det som att det snart är vår! Men först ska jag hinna med en tur till norska fjällen. Hoppas att "lavkarbo" slagit igenom i Trysil!

Dagens recept från "Näringsrik och naturlig LCHF" som nu åter går att beställa på internet. Lax är som ni säkert vet en nyttig fet fisk, rik på omega-3. Lätt att variera och klä i både svenska, asiatiska och medelhavsinspirerade smaker. Här har jag en chèvre- och grönsaksgratäng till ugnsbakad lax. Ljummen chèvre med lite gyllene yta är en riktig höjdare tycker jag. Grönsakerna i gratängen kan du variera hur du vill.

 

Lax med chèvregratinerade grönsaker

  • 4 portioner:
  • 4 laxfiléer
  • salt och peppar
  • 2 gula lökar
  • 1 zucchini
  • 1 fänkål
  • 10–12 cocktailtomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 200 g chèvre

Sätt ugnen på 225°. Ta fram två ugnsfasta formar som får plats i ugnen samtidigt. Lägg laxfiléerna i den ena formen. Salta och peppra.

Skär löken i båtar, zucchinin i bitar, fänkålen i tunna skivor och tomaterna i bitar. Lägg grönsakerna i den andra formen. Riv eller pressa vitlöken över grönsakerna och ringla över olivoljan.

Smula över chèvreosten och ställ in i ugnen. Låt stå 15 minuter, ställ in laxen i ugnen och låt båda formarna stå 15 minuter tillsammans.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Fisk den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

Kommentera