Kostrådgivare och deras utbildning

Vad är nu egentligen en kostrådgivare och var får man sin utbildning från? Jag har fått några frågor om detta sedan vi startade sidan och här ska jag försöka bena ut detta.

En "Lic.kostrådgivare LCHF" har fått en utbildning hos t.ex.  mf-HÄLSOUTBILDNINGAR. I utbildningen ingår bland annat näringslära/näringsfysiologi och då måste du klara en tentamen med minst 80% rätt för att bli godkänd (högskolan kräver 50% rätt). En kostrådgivarutbildning har så klart fler ämnen som är till stor nytta som kostrådgivare. Du ser exakt vilka som ingår hos MF om du  klickar  här.

Alla som arbetar med kost utgår (förhoppningsvis) från näringslära och näringsfysiologi. Men varför säger vi inte samma sak som en del dietister, läkare och professorer? Jo, för att vi tolkar kunskapen olika. Här är några grova skillnader för de olika yrkeskategorierna:

En kostrådgivare tittar gärna på forskning men är även intresserad av vad om faktiskt händer i vår komplexa kropp och inte enbart vad som händer i ett provrör. Detta kombineras med logik och kunskap om vår historia. Vi arbetar med kost men i bakhuvudet finns hela tiden ett helhetstänk på hälsa och vetskapen om att människor är olika. Därför blir vi smått mörkrädda när vi läser olika råd i forum och Facebook-grupper. Visst kan något stämma men ofta är det råd som funkat på en individ som sedan görs till sanning för alla. Och om ett råd har "funkat" säger ingenting om det är hälsosamt...

En dietist är någon som gått i högskola många år och läst mycket om näring och kost. De tittar mycket på studier och forskningar som gjorts, och då ofta i provrör. Om jag förstått rätt så arbetar de med sjuka människor och inte förebyggande hälsa.

En viktväktarkonsulent utgår från ett givet koncept där man sänker kalorier och viktväktaren räknar på något sätt varje tugga den tuggar och kryssar i ett system. Min uppfattning (har varit medlem minst 7 gånger mellan 1987-2009) är att man i första hand tänker på vikt, inte på allmän hälsa. Konsulenterna kan inte själva speciellt mycket om näringslära utan utgår från färdigtryckta informationsblad och upplägg.

En läkare är någon som läst om människokroppen och har lärt sig att matcha läkemedel med symptom från olika sjukdomar. I utbildningen kan den som vill lägga till näringslära men det är inte obligatoriskt. Jämför med en veterinär som läser näringslära i 7 månader…

 

MITT VAL

Det finns några andra hälsoutbildningar i Sverige men jag valde att gå kostrådgivarutbildningen hos  mf-HÄLSOUTBILDNINGAR. Det var den utbildning som jag hittade som erbjöd en intensivkurs och det som fick mig att gå från tanke till beslut var Kostdoktorns fina beröm om utbildningen: "...om du vill gå den mest omfattande kursen till LCHF-kostrådgivare. /.../ Jag har föreläst vid flera av MF:s utbildningar under de senaste två åren, och kommer att göra det igen i november i Spanien. Det gör jag inte för vem som helst. Jag tycker att de gör ett utmärkt jobb."

KURSENS INNEHÅLL

Eftersom jag då inte kände någon som tidigare gått kursen så visste jag inte vad kursen egentligen skulle innehålla. Jag hade ju sett kursplanen men det säger inte allt och framför allt inte vilken hög nivå det är.

Vi skulle läsa kurslitteraturen innan kursstart och det var då jag började ana den höga nivå som det sedan faktiskt var. Jag kan nu avslöja att jag kände att jag tagit mig vatten över huvud när jag läste kursboken första gången. Himmel och plättar, inte förväntade de väl att vi skulle kunna allt det där?! Oj oj oj. Jag som trodde att jag kunde LCHF! Jag hade ju hängt på olika forum i nära två år och läst mängder med blogginlägg och böcker. Så fel jag hade...

Anna Hallén  var min huvudlärare och hon lyckades bena upp ord, uttryck, förhållanden och förklara hur forskning, logik och historia ibland går ihop och ibland inte. Anna är en av de smartaste människor jag träffat och det var oerhört inspirerade att lyssna på henne, hur hon ödmjukt vred och vände på fakta och komplexiteten i våra kroppar.

Och jodå. Anna lyckades bena ut kurslitteraturen även för mig så när kursen var slut hade jag fått godkänt och kunde diskutera celler, citronsyracykeln och en mängd knepiga begrepp.

Jonas Bergqvist föreläste om träning och om hur allt hänger ihop med hälsa. Här föll fjällen för mina ögon. På min Viktväktarträff, 25 år tidigare, pratades det om att man inte aaaaaalls behövde träna och det tog jag hårt fasta på. Senare förstod jag att jag ändå "borde" träna, för att bli stark, men det blev aldrig att träning prioriterades. Jonas lyckades förmedla helt andra saker. Visserligen, Viktväktarna och Jonas är överens om att man inte behöver träna för att gå ner i vikt, men däremot har träning en enorm betydelse betydelse. Jag vill kunna lyfta hem mina matkassor själv även som 80-åring och då kan jag inte strunta i träningen. Ni som vill fördjupa er kring just träning, hälsa och LCHF-kost gör klokt i att beställa Jonas bok som nyss kommit ut.

Eftersom utbildningen som sagt fokuserar på helhetshälsa så hade vi även pass kring andra saker. Louise Edlund lät oss prova en hel del intressant övningar i form av mål- och motivationsarbete. Vi fick en tips om stresshantering, mental träning och hur vi kan göra när det inte är kost som är det viktigaste för kunden. Ni som har följt hennes texter här denna vecka vet att hon kan viktiga saker för vårt inre mående.

KURSENS LÄNGD

Min kostrådgivarutbildning var upplagd enligt:

 • 1 vecka lektioner 8-17
 • 2 veckor hemmastudier
 • 1 vecka lektioner 8-17

Jag skulle lätt kunna jämföra kursen med motsvarande en 7,5-poängare (tidigare kallad 5 poäng) från universitetet, troligen lite mer.

En del har reagerat och tycker det är lite. Lite? Jämfört med vad? Räkna på följande: Jag har en gymnasielärarutbildning och där ingår t.ex. fyra terminer (120 poäng) engelska och då får jag undervisa 300 timmar engelska (A, B, C).

De flesta kostrådgivare håller kurser på cirka 10 timmar. Då blir det:

 • Gymnasielärare: 120 p --> 300 undervisningstimmar --> 0,4
 • Kostrådgivare: 7,5 p --> 10 undervisningstimmar --> 0,75

Faktamässigt har jag i ryggsäcken 0,4 poäng per undervisningstimme i engelska men i kostrådgivning har jag 0,75 poäng per undervisningstimme. Lite? Nästan dubbelt så mycket alltså.

Ja, jag vet, det kanske inte går att räkna exakt så här men det ger ändå ett perspektiv på om vi har lång eller kort utbildning.

Vidare måste man klara en tuff tenta och ha 80% rätt. Vid universitet räcker oftast 50% rätt för att bli godkänd på en tenta. Tänk alla yrkesmänniskor som går omkring och kan 50% av sin utbildning... men det är en annan historia!

Som ni förstår av ovan text kan jag varmt rekommendera den här utbildningen! Den har gett mig så oerhört mycket kunskap som jag kommer ha nytta av hela livet, vad jag än kommer göra. Som en extra bonus har det också gett mig ett gäng härliga nya vänner!

Har du frågor kring just den här utbildningen, kontakta mf-HÄLSOUTBILDNINGAR. direkt. Du kan också kommentera här nedan.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Pia Nyberg

Pia driver kostradgivarna.se och försöker hålla ordning på detaljerna och alla härliga skribenter. Ibland kommer ett eget inlägg men för det mesta består arbetet bakom kulisserna. Vardagen tillbringas med massera utanför Linköping, varmt välkommen till PIasMassage om du har vägarna förbi. (Mitt profilfoto: caba.se)

5 thoughts on “Kostrådgivare och deras utbildning

 1. Profilbild

  Hej Pia, det var en bra sammanfattning av hur vi kostrådgivare är utbildade och fin reklam för mfHälsoutbildningar. Jag läste för länge sedan Fredrik Pauluns kostrådgivarutbildning (liksom Anna Hallén) och den var bra och seriös på många sätt med samma antal timmar som mfHälsoutbildningars kostrådgivarutbildning. Men den holistiska bredden tycker jag är klart bättre på mfhu utan att tappa djup och expertis inom näringsläran. Dessutom är grupperna mindre vilket är en fördel. Idag kl. 16.00 publiceras ett nytt blogginlägg från mig liksom imorgon samma tid. De kommer att handla om sömn och mental träning - två ämnen jag brinner för att föreläsa om på mfhälsoutbildningars kostrådgivarutbildning. Dock är inte dessa ämnen tentagrundade utan ligger som extra timmar inkluderade i utbildningen.

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Tack Louise!

   Även om den biten inte var tentagrundade så är det ju oerhört viktiga delar. Det är ju just det holistiska som ofta tappas bort i forum, amatörbloggar och Expressens bilagor. Någon frågar t.ex. varför den inte går ner i vikt, en annan svarar att denne bör fakira. Vi som är kostrådgivare vet ju att det kan finnas mängder med andra anledningar. Och även om jag inte kan t.ex. mindfulness osv. så kan jag ju uppmuntra till det (hos någon annan) om det är vad jag tror skulle hjälpa en klient. Asch, du vet Louise, jag skriver för redan frälsta 🙂 ville bara poängtera att den holistiska delen är viktig i en utbildning.

 2. Profilbild

  Majoren

  Suck.. Jag är GRYMT sugen på att gå en kostrådgivarutbildning trots att jag har ett fantastiskt arbetet som teknisk officer i Försvarsmakten. Jag har hållit några LCHF-föreläsningar på min arbetsplats under temat Friskvård men har fått blodad tand av att se hur många som jag lyckats inspirera till att börja äta sig till bättre hälsa, och vilken stor positiv påverkan detta inneburit för deras vardag.
  Jag blev nyligen inbjuden till en vårdcentral för att föreläsa för samtlig personal där vilket var fantastiskt roligt och givande, tänk er att stå framför ett gäng läkare och sjuksköterskor... jag skruvade på mig en hel del veckorna innan men blev efteråt sporrad att fortsätta, bl.a. med en föreläsning på Medborgarskolan i Linköping 15 mars.
  Men visst önskar jag mig en riktig kostrådgivarutbildning och är avundsjuk på er alla här på Kostrådgivarna! Jag ska nog undersöka om jag kan söka något stipendium i Försvarsmakten...

  1. Therese Renåker

   Underbart att läsa, Majoren! Alla bidrar vi på olika sätt, genom att inspirera, föreläsa, föregå med gott exempel osv. Håller tummarna att du hittar ett stipendium - det vore väl ett fantastiskt "försvar" att investera i, försvar mot ohälsa 🙂

Kommentera