Kan jag göra avsteg utan att må dåligt?

Linda undrar: Jag har levt enligt LCHF nu i nio månader. Gått ner 23 kilo och nått min normalvikt, tror jag. Jag tränar ett pass plus ett par raska promenader i veckan. Utöver vikten har jag också blivit friskare och piggare samt blivit av med endel underlivsbesvär samt "kroniska cystor" på äggstockarna. Det känns förståss helt fantastiskt! Nu behöver jag hjälp med fortsättningen. Jag skulle vilja kunna leva på LCHF i vardagen och nästan alltid, men kunna unna mig att äta det som bjuds när jag är bortbjuden eller kunna dricka ett glas cider eller drink om jag vill. Just nu känns det nästan omöjligt. Jag mår jättebra när jag själv lagar maten och har koll på kolhydraterna men råkar jag få i mig fel så mår jag skit i flera dagar. Lös i magen, skakig och kallsvettig.

Kan man successivt fasa ut LCHF på ett bra sätt för att minska känsligheten utan att få tillbaka sockersuget, kilona och underlivsbesvären?

Tack för att ni skapat just en sån sajt som man behöver när motivationen tryter!

Therese Renåker svarar: Tack Linda! Jo så här är det: Genom att ändra på vad du äter har du blivit av med diverse besvär och återfått hälsan. Efter vad jag kan förstå mår du nu alldeles utmärkt. Du har alltså hittat din nivå och lärt dig lyssna på vad din kropp behöver, grattis till ett friskare liv!

Då är frågan, varför vill du överge detta? Den mat du nu äter är det bränsle och den näring som din kropp behöver för att hålla dig frisk och pigg. Allt annat gör det inte. Du kan inte "fasa ut" LCHF,  som du skriver. Det är som att säga åt en bensindriven bil att den nu får klara sig på diesel och helt utan service. Du kan inte heller driva bilen på fel bränsle och hoppas att den ändå håller ihop om den bara får service nå´n gång ibland...

Vissa av oss kan utan större problem äta lite fel någon då och då, kanske utan att motorn ens hostar, för vissa skär motorn ihop direkt. Ytterligare andra ligger någonstans mittemellan. Eftersom du skriver att du mår jättedåligt i flera dagar efteråt så torde du tillhöra dem med känslig motor. Var tacksam för att du har en kropp som så tydligt säger ifrån vad den vill ha och inte vill ha!

Kan du "synda" någon gång ibland? Svar ja, men inte utan konsekvens. Är det värt det? Det kan bara du själv avgöra.

/Kloka Therese

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Frågelådan den av .
Therese Renåker

Om Therese Renåker

Therese är den kloka kostrådgivaren som i sin dagliga verksamhet specialiserat sig på kvinnor och kvinnors hormoner. Med ett stort intresse för människans livsbetingelser i allmänhet och hälsa i synnerhet ger Therese oss perspektiv på vad som händer och sker i och runt omkring oss. Therese är verksam som rådgivare, utbildare, skribent och föreläsare med hemmabas i Norrköping. Egen blogg

5 thoughts on “Kan jag göra avsteg utan att må dåligt?

 1. Profilbild

  En bra fråga som jag tror att en hel del andra också funderar på. Frågan har fått ett mycket bra svar anser jag! Varför lockar det så mycket att äta det vi inte mår bra av och våra kroppar inte är designade för?! Visar ju än en gång vilken makt sockret har över oss. Mat som gör oss sjuka är väl inget att mata våra celler med?!

 2. Profilbild

  Jag äter LCHF light skulle man nog kunna kalla det. Jag äter inte pasta, potatis, ris eller bröd, men äter då och då rotfrukter. När jag blir bortbjuden tar jag av det jag vill äta men undviker det ska skrev ovan. Det funkar bra för mig. En pizza och någon godis har faktiskt åkt ner under min tid med LCHF, men tycker att så länge jag inte "slarvar" varje vecka går det bra. Ska tillägga att jag inte haft problem med övervikt och tränar 3-6ggr i veckan. Det kanske påverkar att jag inte är lika känslig.

  1. Therese Renåker

   Jenn, det där med definition av LCHF är inte lätt. Äter du "LCHF light"? Hur många och vilka avsteg kan man göra utan att halka ur "LCHF-familjen"? ...

   Ja, vad spelar det egentligen för roll vad vi kallar vår mat? Du äter i grund och botten LCHF, kanske med lite mer kolhydrater än flertalet (rotfrukterna t ex) men så tränar du ju också mer än de flesta! Du gör medvetna avsteg som du klarar av utan att få några stora konsekvenser av det. Det är väl toppen! Du har hittat din nivå och en balans i maten som du mår bra på - grattis! 🙂

 3. Profilbild

  AL

  Hej! Jag försöker hålla mig till LCHF så långt de bara går och har så gjort i flera månader. Ibland slinker de ner något olämpligt. Nu i helgen åt jag en näve pommes, 3 öl detta på fredagen. På söndagen blev de tårta och hemmagjord panpizza. Vet inte vad de är med mig men jag har känt mig spänd och konstig i huvudet hela veckan (de är onsdag när detta skrivs). Kan detta ha med varandra att göra?

Kommentera