Hur allt började…

Min hälsoresa – som slutade i ett helt nytt yrkesliv - startade på allvar först i början av 2000-talet. Jag var mammaledig med mitt 3:e barn och otroligt trött av sömnbrist och säkert en hel del näringsbrister efter graviditeten. Jag var ju inte så ung längre heller. Kändes stor skillnad jämfört med efter mitt första barn. Gick till läkaren och sökte hjälp. Jag var periodvis så slut att jag knappt ens kunde köra bil. Han tittade vänligt på mig och sa att alla prover såg bra ut och tyckte att jag skulle gå hem och vila mig mer! Barn är som bekant inte alltid lugna och tysta på nätterna och på dagarna var ju de andra barnen hemma med kompisar, så inte var det enkelt.

Strax efter det läkarbesöket blev jag hembjuden på ett s k homeparty där man presenterade hälsoprodukter och jag blev så intresserad. Köpte och började dricka en näringsdryck och även sälja deras produkter. Nog fick jag en del energi tillbaka men framför allt mycket stimulans av de många seminarier och kvällsutbildningar jag för en billig penning kunde gå på. Vi lärde oss det mesta om mag-tarm-hälsa, hudvård, friskvård etc. Hela familjen surfade på mina ökande kunskaper. Jag började också hålla fler och fler presentationer för mindre grupper och kände att det verkligen var roligt att förmedla kunskap. Parallellt med mina nya kunskaper jobbade jag som anställd projektledare på tekniska högskolan i Stockholm, en arbetsplats jag aldrig kände mig riktigt hemma på.

Man tar olika trappsteg i sin inlärning och efter några år ville jag mer. Jag har alltid törstat efter kunskap och söker tills jag finner. Hittade en annons att man sökte kursledare i lågkolhydratkost i Sverige. Utbildningen ägde rum i Oslo, året var 2005. Företaget hette Eat International  A/S och hade startat upp i Norge, Sverige och Danmark. Intensiv utbildning på norska och sen hem igen som franchisetagare för att hålla kostkurser i Stockholm. Ställde också om min kost till LCHF i samband med detta. Vi var ganska tidiga, Annicka Dahlqvist hade precis börjat synas mer och mer i media för att sprida LCHF budskapet. I Norge lärde jag känna min nuvarande kollega Jonas Bergqvist, grundare av mfHälsoutbildningar som numera utbildar kostrådgivare och personliga tränare med LCHF/Paleolitisk inriktning.

Tyvärr blev inte Eat International A/S så långvariga i Sverige, för mycket för huvudmannen i Norge att greppa över och lite för tidiga på marknaden. Dags för ett nytt trappsteg för mig, ville ha riktiga papper på min kunskap. Så jag valde Fredrik Pauluns kostrådgivarutbildning – en bred och allsidig utbildning med mycket näringslära. LCHF spåret hade jag redan valt året innan i Norge, nu fick jag ännu mer grund att stå på.

Det blev lite för mycket där samtidigt i mitten av 2000-talet, projektledare på dagarna, 3 barn, en man som jobbade mycket övertid, ny utbildning, testa de nya kunskaperna på olika sätt på kvällar och helger, så en dag kunde jag inte ta mig ur bilen. Det var som att dra ur kontakten. Kalla det vidbränd eller vadsomhelst, men hjärnan la helt enkelt av. Du som har upplevt det vet precis vad jag talar om. Idag vet jag att det heter binjurekollaps, jag vet också att min sköldkörtel tog allvarligt stryk av mina graviditeter, men då visste jag inte. Och sjukvården sjukskrev mig en tid. Bestämde mig för att söka upp en coach, så här kan det inte fortsätta, jag måste ändra på hur jag lever. Och nu hittade jag något nytt spännande. Coachens metoder fungerade ju och mina tankar började kretsa kring hur jag skulle kunna kombinera det med yrket som kostrådgivare. Så jag tog ledigt ännu en gång från jobbet på KTH och läste till ICC coach hos Lars-Erik Uneståhl på Skandinaviska Ledarhögskolan – en internationell coachutbildning. Jag har även vidareutbildat och fördjupat mig i NLP – en oerhört effektiv kommunikationsmetod som förändrat hela mitt liv.

Ni förstår att det har varit en spännande resa under 2000-talet för mig. Jag har nu helt bytt yrkesinriktning. Från att ha startat mitt yrkesliv med RMI Berghs School of Communication som reklamkonsulent och marknadskoordinator på 80-talet och nu jobba med kostrådgivning och livscoaching och framför allt det jag tycker allra mest om, att vara lärare på mfHälsoutbildningar.

För Jonas Bergqvist dök upp igen och påverkade min framtid för alltid. Telefonen ringde en dag hösten 2008 – jag har en spännande idé som har grott länge, vill du vara med? Jo, det var nog dags att bestämma sig. Jag hade ärvt en summa pengar året innan efter att tragiskt ha mist båda mina föräldrar i cancer med bara några månaders mellanrum och det blev mitt ”stipendium” för att kunna hoppa rätt ut på djupt vatten. Vi blev 4 delägare som startade mfHälsocenter AB i Stockholm som invigdes sommaren 2009. Jag gick till min arbetsgivare och sa upp mig. De trodde inte jag var klok. Hur kan du släppa en fast statlig anställning med bra pensionsvillkor, 7 veckors semester, all trygghet du kan få etc. Om man brinner tillräckligt mycket för något då kan man. Jag kommer att berätta mer under veckan om hur man hanterar sådana här förändringar. För det kostar på – både ekonomiskt och emotionellt. Men det är få förunnat på dagens arbetsmarknad att utvecklas så mycket som jag gör hela tiden och det har ett mycket stort värde för mig.

Jag kommer också att skriva mer i veckan om stress och sömn och även berätta om mina erfarenheter som kostrådgivare på mfHälsocenter och hur min kostomläggning till LCHF har påverkat mig. Lite mattips blir det också, för jag ställer mig gärna i köket, särskilt numera i vårt helt nyrenoverade där drömmen om en ångugn blev sann.

Print Friendly, PDF & Email

11 thoughts on “Hur allt började…

 1. Profilbild

  Hej Catharina,
  tack. Jag har ju inte en sån där fantastisk historia om massor med kg i viktnedgång men det har hänt mycket annat som kan vara intressant att se tillbaka på. Och du vet hur det är, hälsoarbete är som att skala en lök, lager på lager. 2013 har jag mer fokus på egen regelbunden styrketräning och det spåret kanske slutar i extra utbildning kring det. Sen kommer ännu en pusselbit på plats!

 2. Profilbild

  Nathae

  Vilken intressant historia! Ser framemot läsningen särskilt om sköldskörteln och binjurarna. Har ätit lchf i över 1.5 år och trivs mkt bra. Drabbades av mycoplasma för ett år sedan och har därefter inte blivit av med tröttheten och infektionssymtom. Är återigen på utreddning då jag ej klarar att arbeta, läkarna säger att jag har alla symtom på hypothyreos men blodproverna är bra. 25 år och redan hamnat i den spiralen känns tungt. Så jag ser framemot att få tips för att försöka komma tillbaka till banan.

 3. Profilbild

  Hej Nathae, det är många frågor man skulle vilja ställa till dig innan man kan ge just dig de rätta råden. Jag rekommenderar dig att söka upp en välutbildad näringsterapeut på orten där du bor och berätta om dina problem. En zonterapeut kan också göra stor nytta för dig. Tyvärr måste du betala dessa besök ur egen ficka, vi har ínga vårdsubventioner för alternativmedicin i Sverige. Själv är jag inte färdig näringsterapeut, har gått en del vidareutbildningar, läst mycket litteratur och är väldigt intresserad, men brukar hänvisa till en duktig kollega som är just näringsterapeut när jag känner att jag har begränsningar.

  För att få ordning på din sköldkörtel igen behövs mycket näring som extra punktinsatser. När sköldkörteln underfungerar tröttar den även ut binjurarna och sen blir man bara tröttare och tröttare, får "hjärndimma", svårt att fokusera och koncentrera sig, svårt att orka med träning och egentligen hela sin vardag. Man brukar också bli väldigt morgontrött. Kroppen vaknar inte ordentligt förrän fram emot 10-tiden på förmiddagen beroende på en svag kortisolkurva.
  Tyvärr har sjukvården endast standardiserade blodprover att erbjuda vilket inte säger hela sanningen. Det går att få gjort bättre tester med dygnsurin och salivprover men det är också något som du gör hos en näringsterapeut som är utbildad att tolka sådant.

  Det första och viktigaste för dig är förstås att veta att du verkligen blivit av med din infektion så att du kan bocka av det. Sen behöver du se över hela din livssituation vad gäller inre stress. För hög inre stress förstör ALLA ansträngningar för en bättre hälsa, inklusive näringen du stoppar genom munnen. Det kommer mer tips i veckan vad man kan göra åt stress. Träning är väldigt effektivt för att ge sköldkörteln energi och få cirkulation i hela kroppen, men det måste vara RÄTT träning för just dig så du inte kör slut på den lilla energi du har. Du ska bli piggare av den, inte sänkt. Man får börja med promenader och sen ta ett steg i sänder.
  Sen kan det vara bra för dig att veta att det går att påverka mycket genom kosttillskott. Jag tänker bl a jod, selen, c-vitamin, b-vitamin komplex, magnesium, zink, E-vitamin. Din mycoplasma har säkert dragit ur en hel del näring ur din kropp. Jag tänker även mage/tarm. Hur mår den efter säkert tuffa penicillinkurer? Kan behövas probiotika.
  Jag stannar här och hänvisar till min hemsida och kontaktformuläret där om du vill diskutera mer. Eller sök upp en duktig näringsterapeut som jag tipsade om ovan. Varmt lycka till !

 4. Profilbild

  Nathae

  Tack så hjärtligt för det fina svaret och bra tips som jag skall spinna vidare på. Har länge tänkt att jag skall söka upp en näringsterapeut, så det får bli mitt nästa steg. Antar att det är mycket som är i obalans efter diverse antibiotikakurer och kortisonpreparat. Till så länge får jag boosta kroppen med bra mat, kosttillskott, vila och få ner den inre stressen, då jag inte klarar en vardag i nuläget. Skall bli en trevlig läsning i veckan och tack ännu en gång för att du tog dig tid och gav mig goda råd!

Kommentera