Hjärtats logik

Så här på Alla Hjärtans Dag är det väl på sin plats att vi pratar lite om just hjärtat, denna fantastiska muskel, våra kroppars centrum. Hjärnan må ha överblick och kontroll men utan hjärtat står vi oss slätt. Vet du att det till och med finns de som påstår att hjärtat reagerar FÖRE hjärnan om vi får starka synintryck? Det kan man ju fundera på en stund…

Men hur tar vi då bäst hand om hjärtat? Självklart genom att inte röka, undvika alltför mycket stress och motionera lagom mycket på en lagom belastningsnivå - att som kraftigt överviktig ge sig ut och springa i spåret tills det känns som om hjärtat sitter bakom trumhinnan är bara dumt – lagom är bäst. Men så bör vi ju äta rätt också. Och det är om detta vi fått lära oss underliga saker och som de lärde nu tvistar. Är LCHF farligt för hjärtat, kommer vi dö i hjärtinfarkt allihop som ett långsiktigt resultat av vårt ökade smörätande och bojkott av bröd och pasta? Risken är överhängande om man får tro tallriksmodellens förespråkare, så vad ska man tro?

När man bedömer risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar tittar man på ett antal så kallade riskfaktorer. Om man kan bocka för ett antal av dessa i sin personliga journal så anses risken vara markant större att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Riskfaktorerna man tittar på är övervikt/fetma, högt blodtryck, högt blodsocker och höga blodfettsvärden. Det knepiga är att samtliga dessa faktorer blir bättre och normaliseras med LHCF! Ändå påstås risken för infarkt öka… Märklig logik.

Lika märkligt ter det sig att inflammationsfrämjande margariner, härdat fett och transfett skulle vara bättre än naturliga fetter som smör, kokosfett, raps- och olivolja. Att det dessutom inte finns någon vetenskaplig forskning som ger stöd för att äta dessa konstgjorda fetter, snarare tvärtom,  gör inte saken mindre märklig.

Vi undviker dessutom livsmedel som kraftigt höjer blodsockret; socker, bröd, pasta m.m. Och vi vet att höga blodsockernivåer är starkt inflammationsframkallande, även i hjärttrakten, och dessutom höjer de dåliga blodfetterna. Vi som undviker detta lever farligt… återigen märklig logik.

Dessutom äter många LCHF:are väsentligt mer grönsaker än gemene man. Grönsaker som ger oss ytterligare värdefulla vitaminer, mineraler, antioxidanter och en rad andra vegetabiliska nyttigheter som är allmänt stärkande och viktiga inte minst för att motverka åldrandeprocesserna i kroppen. Vi väljer bra råvaror framför halv- och helfabrikat och undviker därmed många onödiga och möjligen skadliga tillsatser. Ändå anses vi spela ett högt spel, med hjärtat som insats…

Ja inte vet jag, men i mitt huvud haltar logiken betydligt. Så jag följer min egen logik och fortsätter äta LCHF med gott samvete och lugn i själ och hjärta <3

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Hjärtats logik

  1. Profilbild

    Elisabeth Å.

    Tack!
    Läste de hysteriska kvällstidningsrapporterna igen och började tvivla. Ringde min man och frågade honom om han tyckte vi var galna som åt LCHF. Han är en klok man men inte så insatt, försökte lugna mig på sitt sätt. Så gick jag in här och fick än en gång kloka, sansade, kunniga insikter och kände mig lugn igen. Måste lära mig att lita på mig själv och min kropp, men under tiden så är jag tacksam att ni finns! <3

Kommentera