Grönkål

Grönkål en bortglömd grönsak som jag är mycket förtjust i.

Oftast är den endast använd till jul för att garnera skinkan med. Denna nyttiga grönsak högst en vecka/år. Den är både nyttig, smakrik och billig. Jag köper den året runt. Finns i frysdisken om det inte går att få den färsk.

Det finns många nyttigheter, såsom fibrer, C-och A-vitamin och kalcium och järn .

Miljövänlig är den också. Behöver inte flygas hit från andra sidan jordklotet. Den odlas på friland och klarar både minusgrader och frost.

Grönkålen är fylligare än spenat och smakrikare än broccoli.

Jag tillagar helst en soppa av den. Vilket jag gjort i många år. Numera innehåller den mera grädde än förr.

Recept

 • ett paket djupfryst grönkål
 • 4 msk smör
 • 6-7 dl vatten
 • 3 dl grädde
 • 100 gr philadelfiaost
 • 2 buljongtärningar
 • kryddor efter smak

Smält smöret och tillsätt grönkålen och späd med vatten. Tillsätt buljongtärningarna. Häll i grädden och philadelfiaosten. Krydda efter smak.

I soppan har jag ett hårdkokt ägg i klyftor till varje portion. I dag blev det också knaperstekt bacon i. Ovanpå allt en klick med Smetana (hittas i kylen vid laktosfritt)

Detta är jättegott och lättlagat.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i * VECKANS KOSTRÅDGIVARE *, Soppor, Vegetariskt den av .
Profilbild

Om Gunnel

Den här veckan får vi inspireras av Gunnel Elfman-Ericson. Gunnel är en härlig mogen dam som inte är rädd för utmaningar. Tänk bara att premiärblogga här, inför en stor läsekrets! Gunnel träffar du i Karlskoga där hon håller kurser och föreläsningar i LCHF. Som träningsform väljer hon idag stavgång eller Yoga. Ring Gunnel för mer info: 070-2319981.

6 thoughts on “Grönkål

 1. Profilbild

  Ethel Loberg

  Tack Gunnel för receptet på grönkålssoppa, detta ska skrivas opp. Jag har faktiskt aldrig köpt grönkål just för att jag bara sett den som prydnad på faten, använde det ju sjäkv runt grishuvudet vid julbordsdags i kallskänken på sin tid. Men nu ska det göras grönkålssoppa, man kan riktigt se hur god den är. Tacktacktack!

 2. Pingback:

Kommentera