Fluor, jag valde bort det

Det är på tiden att vi lyfter upp fluor till diskussion igen, för flera år sedan läste jag ganska många artiklar om dess skadeverkningar och valde då bort det.

Inte bara en gång har tandläkaren sagt till mig att använda fluor, tabletter, skölj och tandkräm men jag har ju valt bort det.

Och jag har inga hål…

Det är upp till oss, var och en att ta reda på så mycket att vi kan ta ett eget beslut, inte göra som ”dom” säger år oss. Tänka själva och ta över ansvaret för din egen kropp. Var och en kan avgöra vad vi vill stoppa i oss.

Fluor är inget näringsämne och det finns ingen som har fluorbrist. Det finns inget RDI (rekommenderat dagligt intag). Fluor är ett gift och det finns i många av våra matvaror som fruktjuicer, salt, kött, fisk och kolsyrade drycker.

...och dom får bära Tandläkarförbundets logo.

En stor del av den mat vi äter har en hög fluorhalt till följd av kontamination från konstgödsel, bekämpningsmedel och vatten. Det tillsätts tandkräm och t.ex. i USA även dricksvatten. Det är tänkt att det syntetiska fluoret skall ersätta det naturliga fluoret i våra tänder, och på så sätt göra våra tänder starkare och mer motståndskraftiga mot karies. Fluor sägs också ha en hämmande effekt på bakteriefloran i munnen.

Men man får inte färre hål i tänderna om man borstar tänderna med fluortandkräm.

Print Friendly, PDF & Email

9 thoughts on “Fluor, jag valde bort det

 1. Profilbild

  Ti

  Sedan förekommer även fluor naturligt i kranvattnet i en del svenska kommuner. Jag är själv uppväxt i en sådan kommun, där vi aldrig hade påhälsning av "fluortanten" som många av mina jämnåriga fick som växte upp på annat håll.

  Det kan möjligtvis ha berott på att en del av reningsprocessen gick ut på att låta vattnet sippra ned genom en rullstensås...

 2. Profilbild

  Ethel Loberg

  Och jag har sen ett år bakåt tagit steget fullt ut med att bara använda tandborste, tråd, sticka och vatten. Ingen tandkräm alls. Det var riktigt spännande att göra årskontrollen, och tandläkaren som gav högsta betyg av tandvård utan att veta mitt tilltag. Jag planerar att berätta för tandläkaren om så där tre-fyra år att jag slutat med tandkräm. Det är liksom lättare att behålla tänderna hela och fina utan kolhydrater.

 3. Profilbild

  Suck

  Konstigt med så många fel i en artikel av en kostrådgivare.

  Det är sant att fluor inte är ett näringsämne, men vad har det med saken att göra? Tandemaljen är död och tar inte upp näringsämnen. Du skriver "Det är tänkt att det syntetiska fluoret skall ersätta det naturliga fluoret i våra tänder", men det är helt fel.

  Tandemaljen består av en mineralförening kallad hydroxylapatit. Inget flor i den. Syraangrepp på tänderna skadar emaljens kemiska struktur och får molekylerna att brytas upp, vilket betyder begynnande karies. Hyrdoxiddjoner som lämnar emaljen kan då ersättas av fluoridjoner och bilda fluorapatit. Emaljen lagas således, och blir dessutom mer motståndskraftig mot framtida syraangrepp.

  Flouret i tandkrämen och fluorsköljningen är bara för tänderna, och inget man skall svälja. Det är ytterst lite fluor man får i sig.

  Det här med "naturligt" kontra "syntetiskt" är något som många kemofober hänger upp sig på. Hur många vet att vi får i oss väldigt farliga gifter som cyanid genom att äta vanliga frukter, nötter och bär? Det är precis samma cyanid i dem som man kan framställa syntetiskt. Det är MÄNGDEN som spelar roll.

  Det finns "naturliga" tandkrämer med örter som en del kemofober använder, och som skall motverka, d.v.s. döda, bakterier, bl.a. fänkålsolja. Men gissa vad som dödar bakterierna? Jo, gifter. Oljan innehåller (E)-1-metoxi-4-(1-propenyl)bensen som i stor mängd ger leverskador och misstänks vara cancerframkallande. Ja, även här är det MÄNGDEN som avgör om man blir förgiftad eller inte. Hur vettigt det är att döda bakterier i munnen dagligen kan man fråga sig, när det ökar risken för att bakteriestammar blir resistenta.

  Andra borstar tänderna med bordssalt, himalayasalt (även det 96% natriumklorid, resten föroreningar) eller natriumbikarbonat. Salt och bikarbonat är även de giftiga i större mängd och öka risken för stroke och infarkter, samt alkalos, vilket kan leda till döden. Mängden avgör även här.

 4. Profilbild

  Anders

  Tack signaturen Suck för att du balanserar informationen här! Det drar lätt iväg mot det alarmistiska och religiösa om vi inte håller koll på grunderna om gifter/kemi som du nämner!

  @Pia: artikeln du länkat har tre olika källor, och den svenska rapporten från SBU där man analyserat många olika forskningsresultat säger i sammanfattningen inget om vuxna men att fluor har tydlig kariesförebyggande effekt för barn och ungdomar. Vidare konstaterar de att fluortandkräm räcker - fluorsköljning är onödigt.

  Alltså har man felaktigt tolkat rapporten för att stödja tesen att fluor är värdelöst och skadligt. Men det kan ju räcka att vi inte vet så säkert om det ger nytta för vuxna och kanske är farligt. Då kan vi ju i alla fall som vuxna välja att skippa fluorsköljet och kanske även fluortandkräm.

Kommentera