Får mitt barn tillräckligt med näring?

Raili frågar: Barnläkaren var rädd för att mitt barn skulle inte få tillräckligt näringsämnen när hon inte äter vete, korn, råg eller havre. Fast hon äter helkornsris, -bovete, hirs, quinoa och majs. Läkaren konstaterade, att vuxna klarar nog sig utan, men att barnen behöver mera näringsämnen. Jag skulle vilja ha ett barn till, och frågade därför, att hur är det då med gravida kvinnor, men det kunde hon inte svara på. Jag blev orolig, för jag är bara en vanlig människa och hon var en läkare. Mitt barn startade naturligt glutenfria dieten för att hon hade magont. Jag hade naturligt glutenfria dieten också när jag väntade på henne. Hon är annars frisk, men hon har hypotyreos, och det har jag också själv. Hon fick diagnosen när hon var 3, och nu är hon 5.

Hur är det alltså? Klarar mitt barn utan vete, korn, råg och havre? Klarar jag utan några som helst sädeslag, om jag äter allt annat mångsidigt: alla möjliga grönsaker i olika färger, rotsaker, frukt, nötter, frön, svampar, kött, ekomjölk och ägg...? Varinfrån får jag (och mitt barn) samma näringsämnen? För jag kan inte äta sädeslag: vete, korn, råg och havre orsakar hemsk magont och av glutenfria blir magen stor som en boll och jag blir trött. Jag äter dom ganska sällan, och därför frågar jag:

Varifrån får man samma näringsämnen, som vete, råg, havre och korn innehåller?

Therese Renåker svarar: Raili, det mycket enkla svaret på din fråga är Ja! Du och ditt barn får i er alla de näringsämnen som ni behöver via just kött, fisk, ägg och grönsaker. Förmodligen i betydligt större mängd än många andra människor! I kött, fisk och ägg finns det fullvärdiga proteinet, fett av hög kvalité och också mer vitaminer och mineraler än många känner till. I grönsakerna finns tillräckligt med kolhydrater och gott om vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Sädesslagen tillför ingenting av värde som ni inte redan får via er kosthållning. Eftersom ni dessutom har ett känsligt mag-/tarmssystem finns det all anledning att undvika spannmålen som bara försämrar näringsupptaget och kan orsaka annan ohälsa.

Det är ingen skillnad på barn och vuxna i vad som är bra näringsämnen för en människa! Barn behöver samma goda näringsämnen som vi vuxna. Som gravid kan det vara bra att se till att få i sig extra folsyra (finns mycket i gröna grönsaker) och ordentligt med omega3 (från fet fisk eller via tillskott) eftersom det är nödvändigt i fostrets utveckling.

Men för övrigt, äter ni så som du beskriver och så mycket att ni blir mätta - ja då ger du dig och ditt barn de allra bästa förutsättningar till ett friskt och piggt liv!

Hälsningar

Kloka Therese

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Frågelådan den av .
Profilbild

Om Pia Nyberg

Pia driver kostradgivarna.se och försöker hålla ordning på detaljerna och alla härliga skribenter. Ibland kommer ett eget inlägg men för det mesta består arbetet bakom kulisserna. Vardagen tillbringas med massera utanför Linköping, varmt välkommen till PIasMassage om du har vägarna förbi. (Mitt profilfoto: caba.se)

One thought on “Får mitt barn tillräckligt med näring?

Kommentera