En riktigt lyckad LCHF-semester!

Pustar nu ut efter en vecka borta från hemmaplan. Vi har varit på skidsemester i Norge, i Trysil på Mountain Resort närmare bestämt. Massor av skidåkning, liftåkning och bilåkning! Mest soligt och varmt men två dagar med delvis blåst, snö och dimma. Så på det hela en riktigt bra semester.

Norska priser är ju som de är och runt skidorterna är de väl ännu värre. Min "smala lycka" har nog varit just planeringen innan för att undvika ett alltför stort hål i plånboken. Jag förberedde, fryste in och vi har ätit grytor, köttfärssås och till det sallad till mig och lite mer av kolhydrater till resten av familjen. Jag hade en hel del ägg med som komplement, så det har inte gått nöd på någon av oss. På morgonen har jag ätit ett LCHF-bröd med mandelmjöl och Husk (och ägg och riven ost). Det är gott att rosta och toppa med smör, ost och någon grönsak. Vi har till och med ätit lunchen hemma i lägenheten eftersom vi bodde mitt i backen. En solig dag grillade vi korv ute och åt tillsammans med mandelmuffins och grönsaker. Lite vin blev det på kvällarna men efter en lång dag i backen blev det ändå ofta tidiga nattningar av både trötta barn och vuxna.

För första gången kunde jag planera och äta efter egna idéer och slapp en massa dåliga val. På vägen till Trysil övernattade vi i Göteborg och på kvällen var vi ute och åt. Vi var på Bee Kök och Bar, där jag beställde en entrecôte med extra sallad istället för pommes. Gott aromsmör till och som avslutning en tryffel så stor så jag till och med var tvungen att lämna en bit! Mätt på ett bra sätt!

Min bästa semester matmässigt och även några steg i min skidkarriär! Från förra årets hjärtklappning i blå backe till hyfsat lugn och fin nedfart i betydligt längre och svårare backe i samma färg. Nästa år siktar jag på röd pist och lika bra matval!

Här kommer mandelbrödet!

Mandelbröd

 • 1 1/2 dl mald mandel
 • 1/2 dl kruskakli
 • 
2 msk linfrön
 • 2 dl riven lagrad ost
 • 
4 ägg
 • 2 tsk fiberhusk
 • knappt 1/2 tsk salt
 • 1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200°. Mal mandeln i mandelkvarn eller med rivskiva i matberedaren. Eller använd färdigt mandelmjöl. Vispa äggen pösiga och blanda under tiden de torra ingredienserna. Blanda sedan ner osten och äggen och låt stå en stund. Häll i liten smord form eller på en bakplåt. Grädda i ca 20 minuter.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Frukost den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

3 thoughts on “En riktigt lyckad LCHF-semester!

 1. Profilbild

  Ethel Loberg

  Att ta med mesta maten hemifrån är bästa sättet på många sätt , jag har alltid gjort så trots att jag vet att jag blir en "olönsam" turist.
  Brödreceptet ska nu testas omedelbart, tack för den.

Kommentera