Diabetes 2 och smal?

Anna undrar:  Jag undrar om man kan få Diabetes typ 2 när man är smal eller har normalvikt? En av mina vänner har tagit prov hos sin läkare, och resultatet visar att hon äter fel kost och att hon ligger på gränsen till sockersjuka, har denna läkaren sagt. Trodde att man bara fick Diabetes type 2 när man har för mycket fett på kroppen. Vad är riktigt här?

Therese Renåker svarar:  Jodå, visst kan man ligga på gränsen till diabetes typ2 utan att vara tjock, även om det är betydligt vanligare att man dras med x antal överflödskilon. Att man ligger på gränsen betyder att värdena visar att kroppen blivit mindre känslig för insulinet. Effekten av insulinet minskar och kroppen får allt svårare att få in blodsockret i muskelcellerna där det ska användas som energi.

Vissa känner av detta som en ökad trötthet, man kanske blir lite törstigare, går på toaletten oftare, medan andra knappt märket någonting alls. Kanske tror man det är arbetsbelastningen eller för lite sömn som är orsaken. Ofta kommer symtomen smygande på ett sätt som gör att man inte förstår vad som händer. En del kan också hålla den största viktökningen borta ganska länge genom att träna hårt. När väl diabetesen är ett faktum är det dock betydligt svårare att undvika fettinlagringen.

Även om din vän nu är på gränsen till diabetes har hon alla möjligheter att hålla denna sjukdom borta - lösningen heter lågkolhydratkost! Tipsa henne gärna om en kostrådgivare i närheten så hon får riktig hjälp - du kanske kan hitta någon i vår lista över kostrådgivare 🙂

/Kloka Therese

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Frågelådan den av .
Therese Renåker

Om Therese Renåker

Therese är den kloka kostrådgivaren som i sin dagliga verksamhet specialiserat sig på kvinnor och kvinnors hormoner. Med ett stort intresse för människans livsbetingelser i allmänhet och hälsa i synnerhet ger Therese oss perspektiv på vad som händer och sker i och runt omkring oss. Therese är verksam som rådgivare, utbildare, skribent och föreläsare med hemmabas i Norrköping. Egen blogg

Kommentera